iPhone-ul tău știe în ce locuri mergi. Uite cum să dezactivezi funcția Locuri Frecventate

Zilele trecute am vrut să dezactivez serviciile de localizare pentru una dintre aplicațiile pe care le am instalate pe iPhone și am dat peste o setare care se numește Locuri Frecventate. Așa am văzut că iPhone-ul meu înregistrează locurile în care merg și-mi poate spune de câte ori am fost în ultima lună într-un anumit loc sau chiar la ce oră ies pe ușa de la apartament și la ce oră mă întorc. Am dat rapid un search pe Google și am descoperit că funcția asta nu e nouă, ci se află pe iPhone-uri încă de la iOS 7, adică din 2013.

Ca să verifici dacă iPhone-ul tău înregistrează locurile pe care le frecventezi, du-te la Configurări – Intimitate – Servicii de localizare – Servicii de sistem (jos de tot) – Locuri frecventate (la fel, jos de tot). Dacă acea opțiune e cu „Da”, o să poți vedea ce-a salvat iPhone-ul despre locurile pe care le frecventezi. Iar dacă vrei să ștergi istoricul înregistrat, apasă pe „Degajați istoricul”. Bineînțeles, dacă vrei să dezactivezi înregistrările, debifează funcția din partea de sus a ecranului.

De menționat e și faptul că nu e iPhone-ul singurul care înregistrează ce faci și pe unde mergi. Și Google Maps face asta. Dacă ai aplicația Google Maps instalată, deschide-o, apoi apasă pe cele 3 săgeți din colțul din stânga-sus, apoi mergi la Setări – Istoricul locațiilor. Dacă e activat, înseamnă că Google a înregistrat locurile în care ai mers și o să ți le afișeze aici.

Bineînțeles, acele date nu sunt publice, dar cu siguranță sunt trimise și către serverele Apple și Google. E interesant să presupui cam ce estimări pot face Apple și Google despre comportamentele oamenilor și despre cât de activi din punct de vedere fizic sunt ei în funcție de cât merg în fiecare zi, de locurile în care merg, raportat la țara în care se află, la vârstă etc.

Leave a Reply