De unde poți să iei fotografii faine pentru postările de pe blog (gratuit)
Cele mai importante realizări ale rețelelor sociale în 2016 [infografic]
Dacă te-ai hotărât să-ți cumperi un iPhone second hand, trebuie să fii foarte atent atunci când îl primești, ca să te asiguri că smartphone-ul pe care-l cumperi nu are defecțiuni, nu e furat și poate fi folosit la adevărata lui capacitate. Fiind pasionat de produsele Apple și având iPhone-uri de la 4s încoace, m-am gândit că ar fi o idee bună să fac o listă care să vină în ajutorul celor care vor să-și cumpere un iPhone second hand și să fie siguri că iau ce trebuie.
Să presupunem că te-ai întâlnit cu cel de la care cumperi iPhone-ul și că ți-a dat smartphone-ul să-l testezi, fără să-l fi resetat înainte. Deci poți intra în aplicații și meniuri fără probleme. Dacă e așa, trebuie să fii atent la următoarele:
1. Ai grijă să nu fie codat în altă rețea față de ce folosești tu. Ar fi o idee bună să vii cu un nanosim la tine, ca să-ți poți pune pe loc SIM-ul în telefon și să vezi dacă îl primește. Decodarea unui telefon costă și înseamnă și niște drumuri în plus, așa că asigură-te că ce cumperi poate fi folosit în rețeaua ta. Nu știu cum e la alți operatori, dar la Vodafone e gratis să înlocuiești SIM-ul normal cu un nanosim.
2. Verifică dacă cel care ți-l vinde e chiar proprietarul de drept al telefonului. Altfel spus, verifică dacă nu cumva e furat. Ca să faci asta, intră aici unde, cu ajutorul IMEI-ului telefonului, poți vedea dacă cineva a activat pentru el urmărirea și dacă a blocat accesul unui cont nou de iCloud. O altă soluție ar fi să intri direct de pe telefon la Configurări – iCloud și să fii sigur că la Găsire iPhone este bifat „Nu”. Dacă proprietarul îți spune că telefonul e aproape nou și că încă beneficiază de garanție Apple, poți verifica aici dacă te minte sau nu, utilizând „Numărul Serial” al telefonului. Atât IMEI-ul, cât și Numărul Serial pot fi găsite la Configurări – General – Informații.
3. Verifică dacă a fost scăpat în apă. Cei de la Apple au pus în fiecare iPhone un așa-numit Liquid Contact Indicator, care îți poate arăta dacă iPhone-ul a intrat în contact cu apa sau nu. Acel Liquid Contact Indicator e de fapt un punct ascuns pe iPhone, care e alb sau argintiu by default, dar care se face roșu dacă acel telefon a fost scăpat în apă. Locul acelui punct diferă în funcție de modelul iPhone-ului. Găsești aici o listă care-ți spune unde se află Liquid Contact Indicator-ul în funcție de model.
4. Verifică bateria. Ca să fii sigur că iPhone-ul pe care-l cumperi nu are o baterie cu probleme, poți descărca aplicația Battery Life. Ce-i drept, această metodă nu te asigură 100% că bateria iPhone-ului e bună (că nu-și dă seama dacă ai o baterie care-ți închide telefonul la frig, spre exemplu), dar e o verificare în plus care ar putea face diferența.
5. Verifică funcțiile iPhone-ului. Exceptând felul în care arată, trebuie să vezi dacă toate funcțiile telefonului funcționează. Uite ce ar trebui să verifici:
- Ia cu tine o pereche de căști și testează dacă jack-ul funcționează.
- Nu uita că mai sunt telefoane cu probleme în portul de încărcare, așa că încearcă să-l și încarci pentru câteva minute, să vezi dacă e totul funcțional.
- Testează camera (atât pe cea din față, cât și pe cea din spate), făcând fotografii și clipuri video.
- Testează difuzoarele, acultând muzică fără căști.
- Testează dacă funcționează conexiunea WiFi (mai circulă pe piața și câte-un iPhone second hand cu antena WiFi stricată) și GPS-ul (intră în aplicația Maps și vezi dacă te arată acolo unde ești).
- Testează dacă display-ul are pixeli morți. Ca să faci asta, intră aici și schimbă acele culori, asigurându-te că nu e niciun punct alb pe ecran.
- Nu în ultimul rând, testează funcția de apelare, să vezi dacă nu cumva sunt probleme cu semnalul. Sună pe cineva și vorbiți măcar un minut.
Dacă totul funcționează cum trebuie, nu uita să resetezi telefonul de față cu proprietarul, pentru că va mai fi nevoie să mai introducă dată parola de iCloud înainte de resetare. Așa că, de față cu el, intră la Configurări – General – Resetare – Ștergeți conținut și configurări.
Dacă din întâmplare ai uitat să resetezi telefonul de față cu el și nu mai apucați să vă mai întâlniți, să știi că poți face resetarea și fără parola lui, dar trebuie să te ajute. Spune-i să se logheze de pe laptop în contul lui iCloud și își scoată iPhone-ul din lista device-urilor pe care le deține. Ca să facă asta, trebuie să intre pe icloud.com/settings, să introducă datele lui de logare la contul iCloud, iar acolo unde apare „Dispozitivele mele” să dea click pe iPhone-ul pe care tocmai ți l-a vândut și să-l elimine din contul său. Astfel, vei putea reseta iPhone-ul și fără să știi parola lui de iCloud.
Sper că ți-a fost util acest articol și că ai grijă să cumperi un iPhone second hand care să funcționeze perfect. Dacă nu ai mai avut iPhone până acum, recomandarea mea ar fi să iei cu tine un prieten care e obișnuit cu sistemul de operare de la Apple, ca să facă mai repede verificările despre care ziceam mai sus.