De unde poți să iei fotografii faine pentru postările de pe blog (gratuit)

de

De vreo doi ani încoace încerc să folosesc pe blog doar fotografii făcute de mine. Deși mi-am propus să fotografiez tot ce-mi iese în cale ca să am cât mai mult material de lucru, există și cazuri în care nicio fotografie pe care am făcut-o eu nu mă ajută, așa că sunt și situații în care stau câte 10 – 15 minute numai ca să găsesc o poză care să-mi placă și să aibă legătură cu materialul publicat.

Uitându-mă peste link-urile pe care le-am salvat înainte de sărbători, am descoperit că-mi salvasem și informații despre un plugin care îți ușurează munca atunci când cauți o poză pentru un articol de pe blog. Pluginul se numește Instant Images, iar tot ce face e să-ți dea acces la baza de date a celor de la unsplash.com și să te ajute să descarci acele poze pe serverul tău, pentru a le folosi pe blog.

Partea faină e că fotografiile de pe unsplash.com au licență Creative Commons Zero, care înseamnă că cei care au urcat acolo fotografiile au cedat publicului drepturile de folosință. Adică poți folosi acele fotografii cum vrei tu, chiar și fără să specifici sursa. Cu toate astea, din respect pentru cel care a făcut fotografia, ar fi frumos să specifici numele autorului, chiar dacă nu e obligatoriu. Mai mult, pentru că oricine are voie să folosească pozele cum vrea (chiar și în scop comercial), sunt artiști care iau fotografii de acolo și le folosesc pe coperți de cărți, postere sau CD-uri. Și ies niște lucruri foarte faine, pe care le poți vedea aici.

Revenind la plugin, acesa poate fi instalat foarte simplu: navighează în Admin Panelul blogului tău la Module – Adaugă Modul, apoi caută Instant Images în căsuța de search din partea dreaptă. Apasă pe „Instalează acum”, apoi pe „Activează”. Și gata. De fiecare dată când vei scrie un articol nou, vei observa că lângă butonul „Adaugă Media” există acum și unul numit „Insant Images”, ca în fotografia de mai jos.

fotografii - blog

foto cover: Jeff Sheldon

Lasă un comentariu

13 comentarii

 • Bobses 5 Ian 2017, ora 15:16

  Bun pont! Folosesc Unsplash de câţiva ani (plus alte resurse gratuite pentru imagini), dar n-am ştiut că au plugin de WordPress.

  • Cristian Florea 5 Ian 2017, ora 15:18

   He, he, mă bucur că pot fi util. :D

 • Alex Grecu 5 Ian 2017, ora 15:44

  Bro, foarte, foarte util! Mă înscriu pe lista oamenilor recunoscători pentru acest articol :)

  • Cristian Florea 5 Ian 2017, ora 15:50

   Mulțumesc! :D

 • Georgiana 5 Ian 2017, ora 20:51

  Merge si pe wordpress free? Am incercat si nu reusesc.

  • Cristian Florea 6 Ian 2017, ora 11:10

   Din păcate, nu funcționează pe wordpress.com, că ei limitează destul de mult bloggerii care aleg să scrie acolo. În schimb, poți descărca poze direct de pe unsplash.com, fără plugin. Le salvezi în PC, apoi le urci pe blog. :D

 • Ianolia 5 Ian 2017, ora 23:59

  Tocmai l-am instalat si eu si ma bucur ca e articol, ca sa pot proceda la fel si cu al doilea blog, atunci cand va fi gata. In general pozele pentru recenzii de carti le fac eu, dar mai sunt momente cand am nevoie si de alte imagini. Multumesc, enorm, pentru pont! :D

  • Cristian Florea 6 Ian 2017, ora 11:10

   He, he, spor! :D

 • DaddyCool 6 Ian 2017, ora 00:49

  Thanks for the tip, mister Florea! :)

  • Cristian Florea 6 Ian 2017, ora 11:11

   He, he, my pleasure!

 • Silviu B. 17 Ian 2017, ora 13:27

  Eu folosesc ca surse pentru pozele mele Unsplash, picjumbo si Pixabay. Mai am cateva site-uri gratuite pe lista, dar la astea nu apelez atat de des.

  • Cristian Florea 18 Ian 2017, ora 09:38

   Pentru mine Unsplash e de-ajuns, iar faptul că pot acces fotografiile direct din panoul de administrare al blogului e perfect. :D