Cum a fost prima jumătate de an de freelancing

Așa cum povesteam pe LinkedIn acum câteva luni, la începutul anului 2020 am decis să pornesc pe un alt drum profesional și să devin freelancer. Am hotărât să acord mai multă atenție proiectelor personale și, în același timp, să ofer servicii de strategie, consultanță și cursuri de social media în continuare.

A fost un început de an neașteptat de bun, pentru că mulți dintre cei pe care îi cunoșteam (fie în viața de zi cu zi, fie doar virtual), mi-au scris cu gânduri bune și cu propuneri de colaborare și am făcut lucruri foarte faine împreună.

La început am avut o perioadă de vreo două luni în care am încercat să-mi dau seama ce aș vrea să fac în calitate de freelancer și ce nu, iar deciziile legate de proiectele în care n-aș vrea să mă implic au fost foarte greu de luat. Asta pentru că știam că pot face anumite activități la o calitate bună, dar în același timp știam că acele activități mi-ar lua foarte mult timp și, pe termen mediu și lung, aș putea încerca să ocup acel timp cu lucruri pe care să le fac cu mai mult drag și care să aducă mai multe beneficii financiare business-ului.

Așa că am ajuns în situația de a refuza niște bani (mai puțini) acum, ca să las libere anumite sloturi de timp pentru proiecte care să-mi aducă mai multe satisfacții. Nu știam dacă din punctul de vedere al unui antreprenor e bine ce fac, dar neavând angajați și presiunea de a plăti salarii, m-am gândit că-mi permit să refuz anumite proiecte ca să fiu pregătit pentru altele.

Se pare că pariul a fost unul bun, pentru că au început să apară mai multe proiecte dragi, iar la un moment dat, văzând că se aglomerează lucrurile și că nu mă pot ocupa singur de toate, am cooptat-o și pe Irina în echipă, iar la scurt timp după am lansat m20.ro, site-ul care explică mai clar ce facem și cum putem ajuta companiile și antreprenorii să-și promoveze produsele și serviciile în mediul online.

Pandemia a venit pe neașteptate, așa cum s-a întâmplat pentru toată lumea. A fost o perioadă de panică la început, ne-am gândit că ne-am ales cel mai prost an pentru a fi freelanceri, dar apoi am realizat că nu e chiar atât de rău. Deși toate proiectele au picat inițial, am început ușor-ușor să le reluăm, iar după ce am trecut peste acel hop de început, ne-am stabilizat. Atât flow-ul de lucru, cât și veniturile.

În cele 6 luni de zile am reușit să luăm și prima țeapă, pentru niște ore de consultanță pe care le-am oferit unui client care apoi a dispărut și n-a mai dat niciun semn, dar toți prietenii mei antreprenori m-au avertizat că va veni și momentul ăsta cândva, așa că am decis să nu fiu foarte stresat din punctul ăsta de vedere și să-mi văd mai departe de drum.

Overall, a fost o primă jumătate de an bună. Uitându-mă la contextul pandemiei aș putea spune că a fost chiar foarte bună. Să vedem de-acum încolo ce va mai fi. 😁

Leave a Reply