La intersecţia de oferte

Să spunem că faci o lucrare pentru un anumit client. Te plăteşte o firmă pentru un SEO făcut ca lumea pe baza site-ului lor. Mai mult, îţi oferă o anumită sumă lunară (un fel de salariu, abonament, sau cum vreţi voi să-i spuneţi), ca să te ocupi de un anumit cuvânt cheie care vor ei să rămână primul în căutări, indiferent de ce se va întâmpla.

Ţie-ţi convine, pentru că tot ce trebuie să faci este să analizezi concurenţa şi să ai grijă ca ei să nu aibă în spate o campanie de promovare mai bună decât a ta. În rest, banii vin.

După vreo 3 luni în care firma care te-a angajat a observat creşterea în ranking a site-ului şi menţinerea keyword-ului pe primul loc, te ofertează o firmă concurentă, pentru acelaşi keyword, chiar pentru acelaşi loc.

Ce faci?

Lasă un comentariu

26 comentarii

 • Dan Ciulea 15 Apr 2011, ora 15:54

  in functie de contract (prin contract, poti sa intelegi si o discutie verbala avuta cu icsulescu) … daca expira, sau e pe expirate, ii spui ca daca nu se reinoieste in anumiti termeni …

  • Florea Cristian 15 Apr 2011, ora 15:56

   si daca nu e pe expirate? dai cu piciorul unei sume de bani?

   • Dan Ciulea 15 Apr 2011, ora 15:57

    pai nu dai cu picioru’ unei sume de bani, ci iti cladesti un caracter in afaceri ;-)

 • Dragoș Asaftei 15 Apr 2011, ora 17:35

  Eu am pățit lucrurl ăsta. Cineva, din partea unei firme, m-a contactat să lucrez pe perioadă lungă cu ei, să fac fotografii la diverse evenimente etc. Ei, lucrasem deja de câteva luni cu ei și ajunsesem să fiu mai cunoscut în zonă în special prin prisma acestui lucru. Am primit între timp o ofertă de la altcineva cu condiția să renunț la aceasta. Era mai avantajoasă, însă nu am acceptat, asta pentru oamenii cu care lucrasem înainte, pentru omenia lor.

  • Florea Cristian 15 Apr 2011, ora 19:43

   ai reactionat omeneste. felicitari! ai semnat vreun contract, sau era totul stabilit verbal?

 • OMUL SIMPLU 15 Apr 2011, ora 22:41

  pe principiul licitatie? sau la ce firma te simti tu mai bine.

  • Florea Cristian 16 Apr 2011, ora 08:34

   la a doua firma nu prea ai de unde sa stii cum te simti, ca n-ai lucrat inca cu ei

 • Ralex 15 Apr 2011, ora 23:25

  „Nu da pasarea din mana pe vrabia de pe gard”.Acest proverb cred ca reflecta cel mai bine raspunsul.Daca lucrezi undeva de mult timp si nu ai avut probleme cu plata salariului,cu angajatii,te aranjeaza orarul si implicit banii iti ajung pentru un trai decent,de ce ai schimba lucrul momentan pe un oarecare altul?Insa desigur exista si exceptii :)

  • Florea Cristian 16 Apr 2011, ora 08:37

   exceptii cred ca exista doar daca nu te simti bine acolo unde esti momentan, dar deindata ce ai ramas la ei de atat de mult timp, inseamna ca traiul iti e ok acolo

 • dojo 16 Apr 2011, ora 03:28

  Daca firma A te plateste INCA pentru SEO, nu este etic sa lucrezi cu concurenta. Pentru ca se presupune ca nu-ti vei face treaba OK intr-unul dintre cazuri. Am facut SEO pentru o clinica de pilda si chiar am primit oferte de la concurenta. Am refuzat.

  Alegi deci daca ramai cu clientul A sau treci la clientul B. Cel putin asa mi se pare, daca sunt concurenti directi si pe acelasi keyword.

  Eu, ca web designer, am clienti pe aceeasi nisa si e OK. Pentru ca serviciile mele nu afecteaza alti clienti. Adica, daca fac un design frumos, nu il insel pe clientul celalalt, dar, daca as face SEO pentru unul, nu este OK sa fac si pentru celalalt.

  • Florea Cristian 16 Apr 2011, ora 08:36

   intr-adevar, ca web designer nu gresesti cu nimic daca accepti propunerile ambelor firme, pentru ca tu-ti dai silinta in fiecare design, nu numai intr-unul. iar design-ul unui site nu are foarte mari influente SEO

 • Ruxi 16 Apr 2011, ora 09:26

  Parcă tot la primii aş rămâne, din moment ce ei au fost primii care mi-au făcut oferta şi mie mi-a fost bine la ei. Pe celălalt post, poate să fie salariul mai mare, dar pot interveni alte lucruri pe parcurs care să nu placă. Nu ştiu, zic şi eu. Poate pentru că dacă îmi place undeva, într-un loc anume, acolo vreau să rămân. Dar, oricum, m-am băgat aiurea, că nu ştiu eu d-astea :P cu SEO.

  • Florea Cristian 16 Apr 2011, ora 10:57

   nu tre’ sa stii cu SEO, trebuie doar sa intelegi articolul, iar tu l-ai inteles minunat. multumesc pentru raspuns!

   • Ruxi 16 Apr 2011, ora 12:11

    îţi mulţumesc şi eu pentru cuvintele fumoase.

 • Myky 16 Apr 2011, ora 10:57

  Depinde de cat ofera concurenta, de cat de sigur e contractul si etc.

 • Radu 16 Apr 2011, ora 11:08

  dute unde iti este tie mai bine. daca esti bun te cauta ei.

 • Alexandru Gheorghitan 16 Apr 2011, ora 14:37

  Nu, nu e etic să faci asta!
  Dacă faci seo pe un cuvânt pentru o firmă, e urât să le faci același lucru și concurenței – indiferent dacă asta e prevăzută în „contract” sau nu.

 • Dani 16 Apr 2011, ora 21:04

  Depinde de persoanele cu care lucrez. Dacă primii ar fi persoane serioase, cu care m-am înțeles bine până în momentul apariției celui de-al doilea contract, nu aș renunța la ei nici pentru dublul sumei oferite de firma concurentă.

 • Pato Basil 17 Apr 2011, ora 11:17

  nu ma pricep la asa ceva… adica la seo. Dar daca as fi in cazul ala as anunta firma cu care lucrez deja ca vreau o marire substantiala a contractului!

  • Florea Cristian 17 Apr 2011, ora 12:27

   adica ramai la aceeasi firma, dar esti platit ca si cum ai lucra la cealalta (sau aproape la fel de bine). asta-mi place :D

   • Pato Basil 17 Apr 2011, ora 12:53

    asa as gandi eu… fiindca am oferte si din alte parti inseamna ca si cota mea a crescut! Deci implicit si roata de cascaval trebuie sa fie mai mare sau daca nu 2 la fel de mici!

 • danyy22 18 Apr 2011, ora 09:50

  eu nu renuntam la contractul actual cu prima firma pentru cea de a2a pentru ca , cu prima firma ai lucrat o perioada si stii ca sunt de incredere , insa cea de a2a te poate folosi o luna si dupa te pot da afara , deci ramai cu cine ai incredere ,eu asa as face

  • Florea Cristian 18 Apr 2011, ora 13:22

   sau negociezi salariul cu prima firma si faci rost si de un salariu bun si de un colectiv ca lumea in care ai incredere