La şcoală înveţi unde se pun virgulele, nu şi cum

Marea problemă a foarte multor bloggeri este, fără doar şi poate, virgula. N-am să vă trimit la manualul din clasele primare să vă înveţe să puneţi virgula, n-aveţi ce căuta acolo. Manualul vă spune doar unde s-o puneţi, nu şi cum.

Unii au învăţat cum stă treaba, fie că le-a fost explicat sau că au descoperit singuri, măcar ştiu cum trebuie virgula să apară pe pagină, alţii încă se mai zbat cu fenomenul ăsta, având impresia că ceea ce fac ei este bine.

Spaţiul, pentru cei care nu ştiu, se pune întotdeauna după semn, iar virgula nu face excepţii. Probabil ar trebui ca profesoara de informatică, atunci când îţi arată tastele, să-ţi şi atragă atenţia asupra semnelor de punctuaţie. Degeaba ştii tu să creezi un folder şi să rezolvi probleme în C++, dacă habar n-ai că atunci când scrii un text, o chestie care ţine de estetică se referă la aşezarea corectă a semnelor de punctuaţie.

Sper să vă fi învăţat ceva cu articolul ăsta. Hai, spor la scris!

Lasă un comentariu

13 comentarii

 • Andrei kNox 11 Feb 2010, ora 20:47

  Hehe, depinde ce carte, cine-a scris-o – daca e un almanah cu articole din Cancan te asigur ca gasim greseli garla.

  Apropo: in fraza asta:

  „Spaţiul, dacă nu ştiaţi, la semnele de punctuaţie, se pune, întotdeauna, după semn, iar virgula nu face excepţii.”

  ai pus intentionat multe virgule? :))

  • Grim_Cris 11 Feb 2010, ora 21:56

   @Andrei kNox, da :))

   • Andrei 2 Apr 2010, ora 20:19

    @Grim_Cris, cred ca vad o greseala… stai asa. Deci:
    Spaţiul, dacă nu ştiaţi, la semnele de punctuaţie, se pune, întotdeauna, după semn, iar virgula nu face excepţii.

    Te-ai exprimat cam din… da ma abtin. Ideea e ca ai pus cam multe virgule si luata la bani marunti mi se pare ca ai pus chiar virgula intre subiect si predicat. Nu sunt sigur, dar oricum, puteai sa te exprimi mai inteligibil.

 • Ruxandra 11 Feb 2010, ora 22:36

  E adevarat ca e cam obositor sa citesti cand dupa semnele de punctuatie nu se pune spatiu.
  .-= Ultimul articol al lui Ruxandra – Ce-am citit şi mi-a plăcut =-.

 • The Hunter 11 Feb 2010, ora 22:41

  Da` stiu ca te enerveaza chestia cu virgula! :D Ai mai scris un post, tot legat de chestia cu estetica articolelor (parca:-/).
  .-= Ultimul articol al lui The Hunter – Desene animate-killing machines! =-.

 • Alina 11 Feb 2010, ora 22:59

  Am turbat de nervi cand a trebuit sa corectez ditamai traducerea scrisa cu picioarele (si cu greseli pe care nu ar fi trebuit sa le gasesc – in fine, asta e cu totul altceva, dupa mine nu orice absolvent de litere e automat traducator, doar nu toate examenele sunt trecute corect). Semne de punctuatie aiurea, spatii aruncate acolo, fara numar, fara numar, paragrafele aliniate cu tasta space (tab ce problema o fi avut?), un text absolut minunat, dar masacrat infiorator.

 • Alexander 12 Feb 2010, ora 00:14

  Inainte de a se publica o carte, exista, in marea majoritate a cazurilor, mai multe persoane care o revizuiesc si corecteaza acolo unde s-au facut greseli ortografice sau de limbaj. Eu recunosc ca uit de multe ori sa pun virgula acolo unde se cere dar ceea ce fac altii e chiar mai grav. Din pacate aceste lucruri se invata in scoala unde nu mai comentez ce fel se „invata” si mai ales se „preda” fiindca mi-ar trebui cateva ore.
  .-= Ultimul articol al lui Alexander – Fair Use marca wordpress.com =-.

 • Neamtu' 12 Feb 2010, ora 00:20

  Imi aduc, mai mereu, aminte de asta: ‘o virgula pusa aiurea poate schimba sensul unui document de 1000 de pagini.’ Evident, citatul nu este EXACT, dar sensul ramane acelasi.
  .-= Ultimul articol al lui Neamtu’ – Despre marimi, pe scurt =-.

 • Zamfir 12 Feb 2010, ora 10:38

  Dacă vrei să te amuzi de un text agramat scris, ia orice act oficial: de la Primărie, de la Judecătorie, … de oriunde salariile sunt de peste 1.000 lei şi unde toţi au câte două – trei atestate de IT şi diplome de …
  .-= Ultimul articol al lui Zamfir – Lista lui Zamfir – 9 feb. 2010 =-.

 • Deste 16 Feb 2010, ora 02:52

  mai tata grim, dar te-ai gandit ca poate omul se grabeste cand scrie si de-aia nu aranjeaza ca lumea virgulele? [nu iau apararea nimanui, ma refer la cei care se inatmpla sa greseasca rar]. eu nu suport sa vad spatiu inainte de virgula sau sa NU vad spatiu dupa virgula, dar uneori de intampla sa gresesc din cauza ca ma grabesc, iar apoi cand recitesc posturile si vad greseala imediat editez articolul. esti duuuur:))

  • Grim_Cris 16 Feb 2010, ora 08:23

   @Deste, una e sa gresesti o virgula sau doua si alta sa pui toate virgulele asa, nu?

   • Deste 16 Feb 2010, ora 11:57

    asa-i;))

 • Dragos Iordache 5 Mar 2010, ora 00:04

  Hmmm, estetica textului nu tine de gramatica cum ai zis tu.
  Dupa virgule se pune spatiu ca sa nu obtii „cuvinte” foarte lungi care, de obicei, se duc pe un rand nou si nu se pune inainte pentru ca ar exista situatii in care randurile ar incepe cu virgule flotante.
  .-= Ultimul articol al lui Dragos Iordache – Iar, buf =-.