Link-urile externe îţi scad din Page Rank?

Dacă încă nu ştii ce sunt alea link-uri externe sau Page Rank, aruncă un ochi aici.

Este o întrebare pusă tot mai des de bloggerii începători. Sau mai bine spus, o acţiune. Pentru că majoritatea acţionează înainte să întrebe. Şi greşesc. Enorm!

Au impresia că dacă pun blogroll un link spre mine, îmi trimit mie Page Rank, deci le scade lor, motiv pentru care preferă ca în schimburile de link-uri pe care le fac să existe URL-uri nofollow (termenul „nofollow” îl găsiţi tot în articolul către care v-am trimis la început), lucru care ne supără pe unii (şi mi se pare normal să se întâmple asta). Adică cum, eu îţi dau link dofollow, deci link-ul tău e indexat de Google şi îţi mai trimit şi Page Rank, iar tu .. tu nu-mi dai nimic, poate 1-2 vizitatori, asta în cazul în care observă cineva link-ul meu acolo în sidebar.

Acum, ca să răspund întrebării din titlu: NU! Link-urile externe nu-ţi scad din Page Rank. Blogul tău trimite Page Rank link-urilor externe, dar asta nu înseamnă că-l consumă pe al tău. Page Rank-ul tău se împarte la toate link-urile externe pe care le ai. Totodată, el se dobândeşte de la site-urile care au link spre tine. Şi tot aşa, dar ţie nu-ţi scade nimic.

Un link extern îmi poate afecta şi mie pagina?

Asta da. Foarte rar, dar da. Dacă site-ul spre care ai tu link face greşeli majore faţă de Google (adică îl prinde cu măgării care cică îl ajută la promovare) astfel încât este penalizat, Google s-ar putea să verifice toată reţeaua de link-uri a site-ului în cauză, printre care eşti şi tu. Deobicei acest lucru se întâmpla rar şi, de cele mai multe ori, dacă şi respectivul are link spre tine.

Ceva de genul am păţit eu acum vreo trei luni. Aveam banner exchange făcut cu un site (nu vreau să dau nume sau link). Acesta a fost depistat ca fiind virusat la un moment dat, deci Google nu mai permitea accesul spre el. M-am trezit că şi blogul meu a fost raportat ca fiind virusat pentru că aveam schimbul de bannere cu respectivul, iar Google a raportat viruşi la toată reţeaua lui de link-uri (safety first, you know?). În cele din urmă am ajuns la concluzia că tipul nu-şi merită site-ul la bannerele mele şi l-am scos. L-am pus pe Google să-mi verifice paginile şi când a văzut că n-am viruşi, blogul şi-a revenit.

În concluzie: N-ar trebui să vă fie frică să trimiteţi link cuiva. Atât, trebuie să aveţi grijă ca site-urile cu care faceţi link exchange să fie de încredere şi să nu trişeze din dorinţa de promovare astfel încât Google să se supere pe ei.

Lasă un comentariu

26 comentarii

 • Neamtu 22 Oct 2009, ora 17:22

  Nu trece nici o zi in care sa nu invat cate ceva legat de net. Si de blogging. Personal, nu ma prea intereseaza page rankul, insa ma intereseaza pozitia in zelist :D
  .-= Ultimul articol al lui Neamtu – Trend ascendent =-.

  • Grim_Cris 22 Oct 2009, ora 17:48

   aia se calculeaza tot in functie de link-urile pe care le primesti. dar nu prea te ajuta in conditiile in care, in primii 1000, 50% din bloguri nu merita sa se afle acolo. Majoritatea nici nu stiu sa scrie corect romaneste, sau nu mai scriu deloc. Au facut exchange-uri la greu, au blogroll-uri kilometrice, si s-au trezit pe locul 200 deodata. Aiurea 8-|

   • Alle 23 Oct 2009, ora 19:11

    :-w oribil ! nedrept
    .-= Ultimul articol al lui Alle – calendar pentru fiecare zi din săptămână =-.

 • Bogdan 22 Oct 2009, ora 17:33

  Grim, ești în urmă. Google a scos definitiv pagerank din features. Mai multe detalii gasesti pe http://www.google.com/support/forum/p/Webmasters/thread?tid=6a1d6250e26e9e48&hl=en

  În schimb, dacă pui link către o pagină ce distribuie malware sau găzduiește conținut pornografic, poți fi lejer scos din indexul Goolge.

  • Grim_Cris 22 Oct 2009, ora 17:41

   sa inteleg ca toate PR-urile raman asa pana la urmatorul update cand vor arata zero?

 • Pavel 22 Oct 2009, ora 16:49

  Citind articolul , am aruncat un ochi in blogrollul tau si am ramas un pic dezamagit. Nu mai sunt acolo. Sunt si eu printre site-urile alea suspecte?

  • Grim_Cris 22 Oct 2009, ora 16:52

   Nu. Tu esti printre site-urile fara activitate. Cred ca a fost perioada aia in care n-aveai net la facultate. te adaug din nou, nu-i nicio problema

   • Pavel 22 Oct 2009, ora 16:58

    Aaa… am inteles. Deci tu ii excluzi pentru ca nu au activitate? Dauneaza asta in Google? Sa stiu , sa fac si eu asta. Si vezi ca-s pe romascani.ro :P
    .-= Ultimul articol al lui Pavel – Dacă aş fi preşedinte… =-.

   • Grim_Cris 22 Oct 2009, ora 17:04

    nu dauneaza in Google. Dar nu-mi place mie sa trimit vizitatori care vor sa descopere bloguri noi spre niste pagini inactive. Arunca un ochi aici

   • Pavel 22 Oct 2009, ora 17:24

    Ai dreptate…

 • FLN 22 Oct 2009, ora 18:25

  Grimi, daca am link catre un blog virusat risc sa pierd pagerank sau chiar sa nu am ?
  .-= Ultimul articol al lui FLN – Mă autocritic şi mă criticaţi =-.

  • Grim_Cris 22 Oct 2009, ora 18:46

   nu. risti sa apara si blogul tau ca fiind virusat. iar la urmatorul PR update, daca blogul tau inca arata a fi virusat, s-ar putea sa nu aiba parte de update.

   Bine ar fi sa n-ai link-uri spre bloguri virusate

   • FLN 22 Oct 2009, ora 19:09

    am dat un scan la blog si la link-uri si n-am descoperit nimic #:-s
    .-= Ultimul articol al lui FLN – Mă autocritic şi mă criticaţi =-.

   • Grim_Cris 22 Oct 2009, ora 19:11

    e bine. oricum, putine site-uri apar ca fiind virusate. Deci n-ar trebui sa-ti faci prea multe griji

 • Easy 22 Oct 2009, ora 22:14

  Tot la pagerank 1 sunt de 7-8 luni :))
  .-= Ultimul articol al lui Easy – Blogroll-ul =-.

  • Grim_Cris 23 Oct 2009, ora 07:18

   iti trebuie mai multa promovare :D

 • Catalin 23 Oct 2009, ora 00:13

  Scoaterea PR e probabil un prim pas in promovarea continutului de calitate fata de continutul link-uit. Si-au dat seama si ei de faptul ca a avea multe linkuri nu inseamna ca ai si continut de calitate (ca sa dau un ex. din blogosfera: leapsa iti aduce linkuri insa de multe ori subiectul e unul pueril). Eu unul am o rezerva referitor la felul in care vor face departajarea, insa totusi d-aia e Google acolo unde e… sa vedem.

  Si da, linkurile externe nu numai ca nu iti scad din exPR, dar chiar ii dau paginii respective o relevanta mult mai buna daca sunt si relevante pt subiect; aici blogrollul nu prea intra in categoria asta, dar sunt prea multe de zis ca sa detaliez aici.
  .-= Ultimul articol al lui Catalin – Politicienii noştri merită un… sejur politic! =-.

  • Grim_Cris 23 Oct 2009, ora 07:17

   dar probabil se va scoate doar PR-ul fara a afecta si urcarea in cautari datorita link-urilor multe pe care le primesti. Nimic nu este concret inca

 • Tzukune 23 Oct 2009, ora 15:28

  Nu stiam ca linkurile externe nu afecteaza PR, dar oricum nu ma interesa pentru ca PR-ul e irelevant, cel putin pt mine.
  .-= Ultimul articol al lui Tzukune – Mania FTW.ro şi blogurile =-.

 • NuPrivi 7 Noi 2009, ora 00:14

  ok. am mai invatat ceva:)
  .-= Ultimul articol al lui NuPrivi – 1Leu – Mă fac mincinos (Dem a call) =-.

  • Grim_Cris 7 Noi 2009, ora 09:21

   ma bucur ca ti-am fost de ajutor

 • Marcu Marius 25 Apr 2010, ora 09:47

  Eu am patit sa imi scada PR si nu stiu de ce. Am un site riz.ro care nu mai trece la PR2 . Ceva sugestii cum sa imi cresc PR .

  • Florea Cristian 25 Apr 2010, ora 11:32

   @Marcu Marius, trebuie sa primesti link-uri dofollow de la site-uri care au PR-ul mare

 • jocuri cu hannah montana 8 Dec 2010, ora 10:55

  Cel mai bine e sa scoti linkul daca respectivul link este virusat

 • Mistocareala 29 Aug 2012, ora 13:51

  Mersi de informatii .. mi-au fost utile :x