Lucruri despre Filmul Usturoi

Aseară am văzut Filmul Usturoi, un film făcut de bloggerul Groparu, împreună cu Lucian Alexandrescu. Proiectul a început în 2011 şi au filmat preţ de 16 zile cu doi actori profesionişti şi alţi oameni pricepuţi la actorie, dar fără studii în acest sens. La final, a ieşit cea mai ardelenească comedie românească. Un film independent, cu un buget extrem de limitat, dar făcut cu ajutorul unor oameni sufletişti pe baza unui scenariu excelent.

Filmul porneşte de la două clanuri rivale, Clanul Usturoi şi Clanul Ceapă. Cei din Usturoi sunt putred de bogaţi, iar cei din Ceapă se descurcă şi ei cum pot. Nicuşor şi Ieremia şi sunt cei mai buni prieteni. Ieremia e din Clanul Usturoi, iar Nicușor e român. Cei doi hotărăsc într-o zi să meargă până la Cluj, să se facă actori şi să facă foarte mulţi bani.

E unul dintre puţinele filme româneşti care nu aminteşte nimic despre comunism. Este şi unul dintre puţinele filme care pune ţiganii într-o lumină favorabilă. Se foloseşte pe tot parcursul filmului cea mai frumoasă muzică ţigănească pe care ai auzit-o vreodată. Totodată, este singurul film din lume în care se poate asculta gypsy rap.

Este un film în care toţi actorii au un excelent accent ardelenesc şi care foloseşte o tehnică de filmare şi de înaintare în poveste foarte interesantă. În acelaşi timp, este un film care promovează foarte, foarte bine oraşul Cluj-Napoca. În momentul în care ajung copiii în Cluj, sunt nişte cadre care te fac să-ţi doreşti să te duci şi tu pe-acolo.

Altceva? Mi-a plăcut să-i văd pe TVdecei şi pe Gaben printre actori (rolurile li se potrivesc mănuşă!) şi mi-a plăcut finalul, pe care nu l-am intuit nici măcar o secundă. De fapt, nimic din film nu e previzibil, iar asta e foarte tare!

Unde poţi vedea Usturoiul? Am înţeles c-o să apară şi la Festivalul Plai, desfăşurat la Timişoara între 12 şi 14 septembrie 2014. În rest, urmăriţi-le pagina de Facebook, că mai anunţă acolo câte ceva.

A, să nu uit de trailere:

avanpremiera filmul usturoi bucuresti

Apropo, vizionarea Filmului Usturoi la Bucureşti n-ar fi fost posibilă fără implicarea Revistei Biz. Mulţumiiim! :D

Leave a Reply