Mai foloseşte cineva telefoanele publice?

telefon publicEra o vreme în care telefoanele publice erau un must. Ţin minte că apăreau în oraş ca ciupercile după ploaie. Bineînţeles, era şi nevoie de ele, pentru că pe vremea aia abia dacă auziseră câţiva de telefoane mobile.

Cumpărai cartele valorice şi-ţi permiteai să vorbeşti în jur 30 de minute (dacă nu mă înşel) de pe ea. Ştiu că erau dăţi în care stătea lumea la coadă la telefon. Era atât de frustrant pentru ăla din faţă să vorbească atunci când vedea ditamai rândul de oameni în spatele lui, că zicea rapid ce-avea de zis şi închidea, deşi se vedea după faţa lui că ar mai fi stat, dar era prea presat de cei din spate ca s-o facă.

Acum încă mai există telefoane publice prin oraş. Bineînţeles, de la majoritatea putem admira numai carcasa, că telefonul a dispărut nimeni nu ştie unde. Oricum, şi-aşa nu-l mai folosea nimeni.

Am ajuns în perioada în care aproape oricine are conexiune la internet pe telefon, iar prin oraş încă mai sunt amenajate telefoane publice. Nu prea înţeleg cum e cu evoluţia asta. Ăia care se ocupă de modernizarea oraşului au de gând să păstreze lucrurile vechi, doar ca să vedem noi că oraşul a fost acolo şi acum 10 ani, sau cum?

*photo via

Lasă un comentariu

18 comentarii

 • MadMike 4 Iul 2011, ora 16:15

  Nici macar nu mai sunt prin Slobozia, decat pe langa oficiile postale. Si sa fiu sincer, de folosim, foloseam cand eram copil ca tot copilul, si faceam glume de la telefoanele publice. Atat.

 • Andrei 4 Iul 2011, ora 16:50

  Agree, mai bine ar pune mai multe routere wireless, în loc de atât de multe telefoane publice nefolositoare. E și o alternativă mult mai ieftină.

  • Florea Cristian 4 Iul 2011, ora 21:02

   Foarte buna ideea ta! Serios, in fiecare loc unde a fost un telefon public ar putea fi pus un router wireless. Aia da evolutie in tehnologie

 • Andra Botezatu 4 Iul 2011, ora 16:33

  Totusi, mai sunt functionale telefoanele publice? mai pot fi cumparate cartele de 10 lei de la posta?:P Doamne, ce amintiri. Iti dai seama cat de repede evolueaza tehnic generatia noastra? Gandeste-te la Nokia 3310 de acum cativa ani numai, si la minunile Apple de acum. In doi trei ani vor fi Ipaduri publice, parol:))

  • Florea Cristian 4 Iul 2011, ora 21:00

   :))) imi place ideea ta cu iPad-uri publice :))

   Cat despre telefoane, ele ar trebui sa functioneze, asa cred. Iar cartele cred ca gasesti la posta sau la chioscurile de ziare

 • coolnewz / Ratatouille 4 Iul 2011, ora 22:04

  da, eu le mai folosesc cind si cind. Pe de alta parte daca tot ne uitam catre apus, peste tot in Europa de Vest sunt telefoane publice. Care functioneaza!

  • Florea Cristian 5 Iul 2011, ora 00:45

   Si iti iei cartela din ala? Peste tot in Europa de Vest probabil poti sa vorbesti si daca bagi bani acolo, nu cartele pe care nu stii nici macar pe unde le gaseti, sau daca functioneaza telefonul

   • coolnewz / Ratatouille 5 Iul 2011, ora 09:11

    la noi chestia cu banii este legata cred in primul rind de valoarea reala a celei mai mari fise existente. De aia probabil nu exista posibilitatea de a baga bani. Tu cite fise ai de obicei in buzunar? :) In al doilea rind cred ca este legata de cit de des ai putea gasi telefoanele pline cu bani smulse din perete. In al treilea rind de posibilitatea ca 1 din 2 telefoane sa aiba cite o „ciunga” care sa blocheze locul pe unde bagi banii. Si NU in ultimul rind treaba cu cartelele mi se pare foarte eleganta. Pun pariu ca daca iti propui in mai putin de o ora ai sa-ti dai seama unde gasesti cartele :) Eu vin cam o data pe an in Romania la ai mei si stiu de unde sa iau ba chiar am una in portofel care chiar mai are bani pe ea. In Vest da, poate poti baga bani, desi nu peste tot, insa poti vorbi si cu cardul de debit de la banca sau cu cel de credit.

 • Remus 5 Iul 2011, ora 00:05

  Sa stii ca am mai vazut persoane in varsta sunand la astfel de telefoane dar… foarte rar…oricum chestia este ca ele au ramas asa multe cum au fost acum 10 ani cu toate ca persoane care folosesc acest mijloc de comunicare este pe cale de disparitie. Nemaispunand ca acum toate companiile mari de telefonie se intrec in oferte spre a incanta si atrage cat mai multi clienti de toate varstele.

  • Florea Cristian 5 Iul 2011, ora 00:46

   Chiar si batranii (mare parte din ei) au cate-un telefon mobil. Daca nu si-l permit ei, il cumpara copiii si tot il au. E mai lejer, mult mai lejer. Sau daca n-au mobil, un romtelecom tot au in casa

 • Randy 6 Iul 2011, ora 07:44

  Prin Targu Jiu nu mai exista asa ceva de mult (cel putin eu nu am mai vazut) … :)

  • Florea Cristian 6 Iul 2011, ora 10:37

   Deci la voi s-a gandit cineva ca ar fi bine sa treceti la nivelul urmator…

 • OmulSimplu 6 Iul 2011, ora 16:03

  mai sunt telefoane publice? eu in iasi am mai vazut cateva sparte sau taguite cu graffiti dar nu cred ca le mai foloseste cineva,nici cartele nustiu daca se mai gasesc. Nici ora de pe ele nu mai functioneaza calumea. Deci e un domeniu mort,parerea mea.

  • Florea Cristian 6 Iul 2011, ora 18:10

   Da, domeniul e mort, dar telefoanele raman acolo, ca nimanui nu-i pasa

 • Szocs Stefan 1 Mai 2012, ora 19:32

  Mie imi pare chiar rau sa vad ca nu mai sunt telefoane publice in Brasov. Stiu pe cineva care a cerut de la romtelecom un telefon public si l-a montat in casa. Cine vrea sa sune, baga cartela si formeaza numarul.
  Chiar si magazinul din coltul strazii a mai pastrat telefonul.
  E un lux sa ai acest telefon prin apropiere

 • anton 10 Apr 2014, ora 13:03

  Chiar nu pricep de ce nu mai funcționează telefoanele publice cu fise. Faptul că nu sunt fise valorice mari nu ar fi o problemă, ar putea fi înlocuite cu jetoane care să fie puse în circulație de compania de telefoane și cumpărate de la chioșcurile de bilete etc. Pe deasupra s-ar elimina și riscul ca acestea să fie sparte pentru bani, jetoanele urmând să aibă circuit închis, fără să poată fi valorificate altfel decât pentru a telefona. Nu vreau să comentez importanța telefoanelor publice, dar sunt persoane care chiar ni-și permit așa ceva, iar a condiționa accesul la anumite servicii publice nu este democratic.

  • Cristian Florea 11 Apr 2014, ora 09:35

   Eu cred că nu mai sunt bune de nimic şi ar trebui să renunţăm definitiv la ele. În schimb, s-ar putea monta prize ca să-ţi încarci bateria la telefonul mobil dacă rămâi fără.