Greva elevilor
N-o mai fac
Cu toţii ştim cântecelul cu pupăza, pădurea, piticii şi toţi ceilalţi. Îl cântam în copilărie, ni-l impunea educatoarea sau învăţătoarea în primii ani de studiu (nu era exact versiunea către care am pus eu link mai sus, dar asemănătoare). E imposibil să n-o recunoaşteţi!
V-aţi gândit vreodată că această melodie este motivul pentru care mulţi copii ajunşi acum la adolescenţă sau maturitate îşi bat părinţii? Sau … cer drepturi pe care pur şi simplu nu le au. Îşi imaginează ca au controlul asupra unei situaţii care n-a existat şi nici n-o să existe vreodată.
Încep să rămân tot mai şocat când văd copii de 5-6-20 de ani care ţipă la părinţii lor pe motiv că nu le-au luat pufuleţi, ciocolată sau nu i-au lăsat la femei. Şi, care e miraculosul motivul pentru tupeul ăsta? Chiar melodia cu piticii. Probabil deja aveţi impresia că am înebunit, dar nu e aşa.
Haideţi să analizăm puţin versurile şi acţiunea ce crează ambientul în melodie:
Cântecelul începe cu o viziune a autorului despre locul în care se petrece acţiunea, mai exact căsuţa din pădure în care trăiau doi săraci şi neajutoraţi pitici. Pupăza (aia pe care o întâlnim şi în „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă), e mai şmecheră şi se duce la pitici spunândul-le: „Vreau să stai şi eu aici!” (e un ordin!). Piticii, mici şi proşti, ce să facă? O ascultă şi o lasă să stea în căsuţa lor curată. Broasca şi şobolanul se cred mai tari decât barza şi intră şi ei în căsuţă, lăsându-i pe pitici să doarmă sub pat, sub masă, pe frigider sau pe unde mai apucă.
De aici şi furia copiilor care învaţă cântecelul. Ei se cred pupăză, borască sau şobolan (cine nu-şi dorea să fie pupăză, broască sau şobolan în copilărie, a?) iar părinţii lor sunt piticii (cum piticii sunt doi şi părinţii sunt tot doi, înţelegeţi asocierea). Părinţii au casa de care se ocupă, iar copiii se trezesc deja în ea (deci nu mai trebuie să le ordone părinţilor să-i lase în casă) dar ca să aibă parte de acţiune şi ca să fie ca pupăza, copiii cer tot felul de alte chestii ţipând la părinţi şi chiar lovindu-i. Înţelegeţi acum teoria mea?
Sfat: Când o să aveţi copii, feriţi-i de cântecelul ăsta. Faceţi orice, dar chiar ORICE ca să nu-l asculte şi să nu-l înveţe. Altfel, veţi avea de suferit
31 Comments
=)) lol? ….mai degraba openingurile de la desene animate:D8-|
ceea ce vrea sa ne sugereze psihologul in educatie, grim, este ca versurile unui cantecel cu o pupaza, spala creierul copilului, transformadul pe acesta intr-o jigodie fara scrupule. pun pariu ca detinuti inca mai asculta acest cantecel.
GRIM ESTI NORMAL!?!
cantecelul cu pupaza si piticul:O???
=))…Nu cred ca varianta Protex de la cantec au ascultat-o prea multi copii…dar daca zici tu :-\” :))
De la mine poti citi: Greva…
grim din surse sigure te anunt ca si binladen a ascultat cantecelul in copilarie, de aici si comportamentul sau agresiv.
rau binladen, rau…
Eu nu sunt de acord cu asta.
pai opening-urile nu le invata pe derost si nimeni nu-i obliga sa se uite. Astea le sunt impuse!
vezi? deci stiu eu ce vorbesc aici :)) Binladen a ajuns ce a ajuns datorita cantecelelor pentru copii. N-a avut cine sa-l indrume in viata si s-a luat dupa barza :-?
anyway … poate n-au ascultat toti varianta propusa de mine mai sus, dar periculoase sunt amandoua, va spun sigur
Si numai melodiile (unele) au influenta negativa.Chiar si filmele cu tenta violenta,stiri sau ce mai vad copchii mici la tv-u si pe net
De la mine poti citi: Microsoft si criza
De ce? :-:
Chiar si unele desene.
De la mine poti citi: Vremea tezelor
Mie mi se pare ca foarte deplasata e de fapt urmatoarea chestie: moartea lui Bambi din filmul de animatie omonim.
E tragic ce se inampla acolo. ;)
De la mine poti citi: Optimizare site
Cand zici copii cred ca te referi la aia pana in 13-14 ani.
Pare logic ce spui tu, dar totodata nebunesc. Macar ti-ai expus parerea chiar daca n-o va baga niciun parinte in seama.
De la mine poti citi: Top 10 of the most dangerous roads in the world
Foarte amuzant acest post, pentru ca este o prostie totala. Eu nu am ascultat acel cantecel, si totusi ma mai cert cu parintii, am si eu dreptul sa imi spun parerea, mai ales cand am dreptate.
De la mine poti citi: Armata Japoneza
nu mai spun de reclame si jocurile pentru PC
Sunt constient de faptul ca e o prostie, o aberatie sau cum vreti voi sa-i mai spuneti.
E pur si simplu o idee stupida care mi-a trecut prin minte intr-un moment de plictis. Asta a iesit dupa ce am dezvoltat-o!
hmm..se mai învaţă cântecelul la grădiniţă:o?..sunt de acord cu ideea expusă,dar mult mai periculoase sunt desenele..de fapt în general televizorul si calculatorul…soră-mea mă strânge de gât şi mă loveşte numai de dragul de a experimenta ce vede ea la desene şi mai nou la wrestling..are 10 ani..nu prea înţelege mare lucru:(..offf:-<
TARE MELODIA::d/ ::d/ ::d/ ::d/
Apropo:)) o sa icnerc sa o gasesc pe Dee Dee numai ca trebe sa am grija sa nu imi stearga articolele:)) ca ea face bocne
De la mine poti citi: pentru cei care nu vad
Oac, oac, diri-diri-da.
Oac-oac, oac-oac, diri-diri-da. >:p
Merci, merci omule, trebuia sa-mi aduci aminte. [-(
Mai, sunt de acord cu articolul. In primii ani, copilul acumuleaza la informatie de nu e adevarat. S-a dovedit de exemplu ca bebelusii care aud parintii sau aud oameni vorbind in mai multe limbi invata mai usor limbile straine. Asta pentru ca in primii ani isi dezvolta sunetele pentru limba respectiva. De acolo gu gu, ga ga. La fel si cu muzica si tot ce acumuleaza. Sou in primii ani, aveti grija la ce va expuneti copilul :)
De la mine poti citi: Ce reclame am pe blog si de ce?
Grim ai o parere interesanta…si din cate stiu eu unii copii invata cantecelul de la parinti
Nu cred ca multi copii asculta melodia asta … Dar la faza cu copii care isi jignesc parintii ai avut dreptate ! Dar chestiile astea le invata din filme , desene ( gen :-? Spioanele sau desenul ala cu fetele care prin bataie obtin tot :> ) , asa ca le aplica si in realitate . Sunt de acord cu parerea ta .
Wow! Foarte interesanta viziunea ta asupra cantecului si foarte bine analizata.
De la mine poti citi: Blog?
E evident ca suntem formati inca din copilarie sa gandim intr-un anume fel – bun sau rau. Dar de aici si pana la a interzice cantece …
Oricum, tot folclorul romanesc e plin de persoane care isi plang de mila. Vezi Miorita.
De la mine poti citi: Colectia de haine Volkswagen s-a lansat pe piata
Ciobanu ala nu isi plange de mila. E calm, senin, aproape fericit, stie ce-l asteapta si totusi nu se vaita, ciaranjeaza lucrurile pentru plecare. In Miorita e surprins caracterul dacic al poporului roman, fiindca pentru daci moartea unui cunoscut era prilej de bucurie. Omul ala tocmai scapa de chinurile vietii pe pamant, asa ca lumea se veselea pentru el. Obiceiul ramas pana in religie, vezi pomenile. Singura diferenta intre o pomana si o nunta e lipsa lautarilor.
imi place cum gandesti:))
Protex:X:X…si tie iti place?:>
yap :D
Tata ma lasa sa ma joc jocuri din astea mai violente dar sa nu iau exemplu ca un om normal trebuie sa vadasi partea rea si aia buna ca la sfasit sasii faca o concluzie
plus ca trebuie sa faca diferenta dintre realitate si lumea virtuala
Pe asta nu o stiam, dar mi se pare ciudat
este putin ciudat :))