Merită sau nu să fim competitivi?

De multe ori suntem puşi în situaţia de a fi competitivi. Fie că este un concurs oficial sau pur şi simplu o întrecere organizată deodată, trebuie să demonstrăm că putem fi cei mai buni.

Dar oare merită să facem acelaşi lucru? Oare competiţia este cheia succesului? Eu nu cred.

Ei bine, poate aveţi impresia că am luat-o razna şi că debitez numai tâmpenii, dar competiţia nu e chiar atât de importantă într-un joc. Dar asta nu înseamnă că trebuie să dai frâu liber emoţiilor sau gândurilor de nereuşită, pentru că ele sunt calea către nerealizare, adică te vei duce de râpă.

Mulţi sportivi care au ajuns celebri au explicat faptul că dacă ai să-ţi doreşti să-l baţi întotdeauna pe coleg, n-ai să reuşeşti s-o faci niciodată. Sau o faci, dar nu aşa cum trebuie. Singurul tău adversar trebuie să fii tu însuţi!

Ceilalţi participanţi nu trebuie să existe. Trebuie să-ţi creezi în minte un concurs al tău în care te baţi doar cu tine. Atunci când vei reuşi să te depăşeşti pe tine însuţi vei vedea că pe ceilalţi participanţi i-ai lăsat de foarte mult timp în urmă şi că ai ajuns să termini primul fără măcar să-ţi fi dat seama.

Nu-i de-ajuns să câştigi şi atât. Trebuie să vrei mai mult de la tine. Deşi esti deja campion, trebuie să-l baţi şi pe celălalt „tu” astfel încât să fii campion suprem. E lesne de înţeles că celălalt „tu” evoluează odata cu tine şi că întotdeauna îţi va sta în cârcă. Dar cred că este cel mai bun mod prin care poţi câştiga un concurs aşa cum ar trebui: dând tot ce poţi, ba chiar mai mult.

Lasă un comentariu

7 comentarii

 • Amindhuri 14 Iun 2009, ora 15:47

  cristi .. in sporturile unde te lupti cu un adversar (judo, karate, box, etc.) tre sa`l studiezi bine pe cel pe care`l ai in fata .. ca el poate e mult mai bun ca tine .. dar tu ai un stil care`l incomodeaza .. sau invers ..

  la atletism asa o fi .. numa cu tine insuti .. o stii mai bine ..

  si la judo .. te lupti cu tine insuti .. dar in cantonamente .. si la antrenamentele de pregatire fizica

 • RedAndBlue 14 Iun 2009, ora 15:06

  Dai tot ce poti , vrei sa te intreci pe tine insuti , dar cand nu vrei sa ii vezi si pe adevaratii competitori nu ai cum sa te autodepasesti. Din subcostient pleaca ceva care iti zice ca nu ai pentru ce lupta si astfel o lasi mai moale.
  .-= Ultimul articol al lui RedAndBlue – Sper să învăţ din prostii =-.

 • Serginho 14 Iun 2009, ora 17:57

  Grim ai vazut prea multe filme :)) Sa te depasesti pe tine insuti… e ilogic, dar inteleg ce spui :) Mai intai sa ii depasesti pe cei din jurul apoi mai vedem si cel din tine… :P
  .-= Ultimul articol al lui Serginho – Mă las de blogging =-.

 • PanTeraS 14 Iun 2009, ora 19:11

  Uneori merita sa fii competitiv si cu ceilalti. Dar de cele mai multe ori trebuie sa te intreci pe tine insuti. Anyway… Mie imi place cum sunt, chiar daca vreau sa ii intrec pe toti. Uneori mai trebuie sa si pierzi…

  Imi place la poll – „in Winamp – 66%60 votes) :P
  .-= Ultimul articol al lui PanTeraS – Care e proverbul? #3 =-.

 • Alex 15 Iun 2009, ora 00:08

  Sa zicem ca „iti creezi în minte un concurs al tău în care te baţi doar cu tine.”.Astfel reusim teoretic sa ii intrecem pe ceilalti.Dar ce se intampla daca si adversarii nostri fac la fel?!
  .-= Ultimul articol al lui Alex – M3GWorks Break Shock 3D =-.

 • Grim_Cris 15 Iun 2009, ora 10:59

  @Alex, trebuie sa incercam sa fim cei mai buni. Mai buni chiar si decat „tu”-ul adversarilor nostri.

  E o chestie psihica

 • Vasi 18 Iun 2009, ora 20:05

  Competitia este gresita, de ce? Pentru ca tu sa eu vrem sa fim mereu primi si in centrul atentiei, este o farma de egoism si de lacomie.
  .-= Ultimul articol al lui Vasi – Telenovela =-.