Mi se pare mie, sau ar trebui să fim din ce în ce mai deştepţi?

La început, omul trăia în peşteră, fără a şti măcar să vorbească. Cu timpul, am evoluat. Newton a descoperit Teoria Gravitaţiei, fără cine ştie ce tehnologie, sau cultură generală. Einstein a descoperit Teoria Relativităţii fără pic de acces la Google, Wikipedia, sau Yahoo, cum şi Edison a inventat becul după ce a eşuat de 1000 de ori, fără a se plânge că sistemul nu-i oferă toate cele.

Luând-o logic, odată cu evoluţia tehnologiei, ar trebui să evolueze şi omenirea. Şi prin evoluţie, nu mă refer la a şti să mânuieşti un telefon mobil de ultimă generaţie, sau un calculator, iar prin omenire, nu mă refer la persoane ca Steve Jobs, Bill Gates, sau alţii, ci la marea majoritate a oamenilor şi la evoluţia lor în masă.

Părinţii noştri citeau o carte pe zi când erau de vârsta noastră, iar noi de-abia dacă citim una în primii 15-16 ani de viaţă. Dacă problema lor era cum ar putea să facă o frază mai pompoasă, a noastră ţine de numărul de „i”-uri pe care îl atribuim unui cuvânt, sau dacă se pune spaţiu sau nu înainte de virgulă.

Ştiu, vremurile s-au schimbat, asta este o scuză general valabilă, dar lucrul ăsta trebuie să ne facă mai deştepţi, nu să ne îndobitocească. Avem un acces larg la informaţie, enorm chiar, cu site-uri ca Google, Yahoo, Wikipedia, Scribd, şi ce mai vreţi voi, orice e posibil. Problema, însă, este la noi, pentru că selectăm numai informaţia proastă. Noi căutăm referate pe internet fără a le citi, în timp ce ai noştri munceau ore în şir pentru un comentariu de două pagini. Nu zic să nu vă inspiraţi de pe internet când faceţi un referat, pentru că ştiu că sunteţi comozi, dar încercaţi măcar să-l citiţi înainte să il arătaţi d-nei profesoare, ca să ştiţi şi voi ce bazaconii sunt acolo şi cât de analfabet este ăla care l-a postat pe internet.

Noi în loc să naştem genii, continuăm să încurajăm copiii să se transforme în proşti. Sau dacă nu-i încurajăm, îi învăţăm să aibă personalitatea lor, adică să îi doară în cot de sfatul tău, când el este cel mai tare din parcare, pentru că are cont de hi5 şi-i lasă toţi prietenii lui comentarii.

De ce ar vrea un tip de vârsta mea să ştie să scrie o frază fără greşeli gramaticale, când vede că 80% dintre oamenii care-l înconjoară sunt în situaţia lui? De ce ai vrea să fii mai deştept, când poţi să fii mediocru? Să fie oare din cauza personalităţii tale pe care n-o poate influenţa nimeni?

12 Comments

 1. Stefan Oancea 30 martie 2010
 2. The Hunter 30 martie 2010
 3. blozilla 30 martie 2010
 4. NoX 30 martie 2010
 5. The Hunter 30 martie 2010
 6. Andrei 30 martie 2010
 7. Ruxi 30 martie 2010
 8. Andrei Bibire 30 martie 2010
  • seoslayer 31 martie 2010
 9. A.Dragos 31 martie 2010
 10. i4ever 31 martie 2010
  • Cristian Florea 1 aprilie 2010

Leave a Reply