Muzică 2.0 care merită aprecieri

Orice artist cu picioarele pe pământ ştie că, o dată cu răspândirea online-ului în vieţile tot mai multor persoane, a crescut vertiginos pirateria, astfel muzica lor fiind tot mai puţin vândută pe CD-uri, casete, sau tot felul de alte albume palpabile.

Soluţiile ar fi simple:

1. Îţi continui munca încercând să vinzi şi luptându-te cu morile de vânt.
2. Te adaptezi. Faci în aşa fel încât să mulţumeşti un număr tot mai mare de persoane, iar afacerea ta, ca artist, să nu fie influenţată prea mult.

Prima metodă nu cred că merită prea multe comentarii. Degeaba încerci tu să faci în aşa fel încât să distrugi orice formă de piraterie prezentă pe net. Un YouTube, un Trilulilu şi un site de download al fişierelor media care se găsesc acolo, are oricine. Poate albumul tău nu se găseşte în formă completă pe torrente, sau oDC (dacă mai foloseşte cineva), dar pe YouTube sigur se găseşte.

A doua metodă reprezintă, din punctul meu de vedere, cea mai bună cale prin care-ţi promova muzica, fără să te lupţi (fără succes, bineînţeles) cu pirateria. Am mai spus undeva că apreciez faptul că băieţii de la Şuie Paparude oferă gratuit spre download ultimul lor album.

Şi băieţii de la byron fac aproximativ acelaşi lucru, fiind nevoie să plăteşti albumele lor cu un simplu tweet (sau update pe Facebook).

E imposibil să obligi oamenii să-ţi cumpere un album, dacă îl găsesc gratuit (şi ilegal) pe internet. Pentru că aşa suntem noi, de ce să apreciem munca unor oameni la adevărata lor valoare, când e mai ieftin să ne batem joc de ea?

În orice mediu nou e bine să te adaptezi, ca să-ţi asiguri mai uşor succesul, iar atât băieţii de la Şuie Paparude, cât şi cei de la byron (poate mai există şi alţii, dar nu i-am descoperit eu), se pricep cel mai bine la asta, motiv pentru care au parte de toată aprecierea mea.

Apropo, cei de la byron sunt şi foarte activi pe twitter.

P.S.: O reacţie care mi-a plăcut.

Lasă un comentariu

12 comentarii

 • Adi 21 Apr 2011, ora 10:06

  E perfect sa faci afacerea sa creasca oferind un serviciu. Majoritatea trupelor mai apeleaza la prima melodie a unui album (cea de deschidere) si o dau gratis tot asa printr-un tweet sau share pe Facebook. De asemenea tot mai multe concursuri cu indicii se desfasoara pe Twitter sau Facebook, cel putin asa fac trupele pe care le ascult. Iar asa oamenii si cumpara, primesc intr-un fel si gratis si sunt si ademeniti inainte.

  • Florea Cristian 21 Apr 2011, ora 10:27

   E bine ca-si dau seama ca daca nu te poti impotrivi unui fenomen, cel mai bine este sa-l accepti si sa faci cum vrea el. Asta conteaza cel mai mult

 • Ana-triciclete 21 Apr 2011, ora 11:20

  Daca ar face mai multi albume pe care sa le distribuie gratuit pe net, ar fi o treaba, ei oricum castiga din concerte si altele…

  • Florea Cristian 21 Apr 2011, ora 15:04

   da. in plus, albume tot se vor cumpara, fie ca sunt gratis, sau nu. de-aia am pus link-ul ala la sfarsit

 • Pardoseli 21 Apr 2011, ora 12:44

  :) merita

  • Florea Cristian 21 Apr 2011, ora 15:05

   merita sa-ti sterg link-ul de la comentariu pentru ca est doar un spammer :)

 • Rares Cojocaru 21 Apr 2011, ora 23:47

  Mie chiar imi place sa am unele cd-uri de colectie(cum spunea respectivul). De ex am niste cd cu Armin v B, Leonard Cohen, Quen, etc, dar tot ascult pe pc de pe net.

  O idee si o aroganta in acelasi timp ar fi ca interpretii sa se stranga toti: „bai tati, stai asa ca nu-i asa” si sa nu mai scoata nicio melodie noua. Dupa un timp te plictisesti de atatea melodii vechi :)) (suna cam ciudat, stiu). Sa vezi apoi cum o sa creasca cumpararea cd-urilor orig.

  Uite ca mi-ai dat idee buna cu stergelea linkului la spam :)) ( nu ca as fi eu foarte spamat, dat totusi)

  • Florea Cristian 22 Apr 2011, ora 09:43

   depinde si de comentariu :)) daca e urat, se duce direct la spam, daca e ok, merita atentie, sa nu spuna ca-s rasist:))

 • OMUL SIMPLU 22 Apr 2011, ora 15:20

  dând pisele gratis is fac mai multi fani.prin multi fani =>concerte petreceri si altele=> rezulta banii sau reprofilat.

 • Davide 24 Apr 2011, ora 09:18

  și cei de la Ceilalți (hip hop din Suceava) își dau muzica la download pe site-ul lor cretzu.com …cine vrea downloadeaza, alții cumpara…