Naşterea lui Mihai Eminescu

mihai_eminescuNu ştiu câţi dintre voi ştiu asta, nu ştiu câţi au ştiut dar au uitat, nu ştiu nici cât de mult vă intereseaza acest lucru dar joi, 15 ianuarie, se împlinesc 159 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

E imposibil să nu ştiţi cine este Mihai Eminescu deci n-am să vă plictisesc cu date despre scriitor, biografie şi altele.

Cert este că se împlnesc 159 de ani de atunci şi că mulţi români sărbătoresc asta.

În Focşani se organizeaza la teatrul municipal „Maior Gheorghe Pastia” un fel de spectacol în cinstea celui mai mare poet român al tuturor timpurilor. Din câte am înţeles se va cânta şi se va recita, vor fi invitaţi de valoare şi va putea lua parte oricine, intrarea fiind libera.

E frumos ca din când în când să mai ştim să organizăm şi astfel de lucruri în cinstea unor persoane care merita cu adevărat.

Totuşi trăim în România şi mă surprinde faptul că nu trebuie să plăteşti niciun şfanţ ca să poţi lua parte la spectacol.

La voi în oraş sau la liceu se organizeaza ceva?

Lasă un comentariu

24 comentarii

 • Necunoscut 13 Ian 2009, ora 20:34

  Noi suntem la liceul care ii poarta numele din Satu Mare si noua inca nu ne-a zis nimeni nimic care ar fi in legatura cu nasterea lui Mihai Eminescu sau de vreo serbare / festivitate! :)

  De la mine poti citi: De ce îmi doresc un domeniu. Punct ro

 • Spaic 13 Ian 2009, ora 20:59

  Ar fi ridicol sa mai dai si bani… oricum… la multi ani in cinstea lui eminescu

  De la mine poti citi: Altă zi de marți 13

 • Grim_Cris 13 Ian 2009, ora 21:13

  @Necunoscut probabil organizeaza alte clase si n-a ajuns pe la urechile tale inca :D

 • redandblue 13 Ian 2009, ora 21:32

  nu am auzit ca s’ar putea face vreo ceva in legatura cu nasterea lui eminescu , la noi in liceu calculatoarele sunt la putere :D

  De la mine poti citi: Antrenor prin dribling

 • Tzontzyca 13 Ian 2009, ora 21:42

  stim ,cunoastem!chiar am fost de cateva ori la mormantul lui de pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Belu

 • Mihai 13 Ian 2009, ora 21:52

  Până şi noi organizăm mici festivităţi.Nu e mare lucru,o şedinţă în care se vor recita poezii dar e o mică atenţie.

  De la mine poti citi: Limba germană

 • Lucian 13 Ian 2009, ora 21:55

  ::d/ a scris el multe la viata lui…da numai la multi ani nu mai putem sa ii spune acum (cand el zace intr-o lada de lemn)

  De la mine poti citi: Respectul – Bunul Simt

 • 92lucia 13 Ian 2009, ora 23:43

  cred ca o sa ma agit la 200…da-mi un buzz. dau macar o cifra rotunda.
  ba, ca a scris o poezie cu 98 de strofe.
  nu stiu, mie-mi place mai mult chiar si nichita stanescu.
  si oricum, sa vorbesti despre eminescu mihai ca fiind „cel mai mare poet român al tuturor timpurilor” e deja…un cliseu.
  as zice doar ca a fost putin mai preocupat de arta de a scrie fata de ceilalti
  Oricum, de apreciat ca se organizeaza spectacol. n-a trait degeaba saracu:)(s-a murit de sifilis)

  De la mine poti citi: Poveste de domeniul .ro

 • MadaManu 14 Ian 2009, ora 00:15

  Eu retinusem ca se implinesc 160 dar e mai bine sa te cred pe tine ca eu stau cam prost cu memoria…
  In orice caz, acum nu stiu concret, dar in fie care an se sarbatorea intr-un fel, elevii cat si profesorii din Oradea.

  De la mine poti citi: Ocr???

 • Grim_Cris 14 Ian 2009, ora 10:40

  Sa stii ca Eminescu n-a scris numai o poezie cu 98 de strofe. Si nu este cel mai mare poet pentru ca a scris asta sau pentru ca asa vreau eu. Criticii literari spun asta si cred ca stiu ce spun :)

 • kinbo 14 Ian 2009, ora 11:18

  da la sondajul ala d c n’ai pus si rap sau hip hop??

 • CarmenPunkGirl 14 Ian 2009, ora 12:28

  eu sunt la liceul Mihai Eminescu :>
  vor avea loc niste festivitati prin amfiteatrul liceului, dar elevii nu prea sunt invitati…ci altii 8-| profesori si diferite „personalitati”

  De la mine poti citi: Take a minute to remember

 • Grim_Cris 14 Ian 2009, ora 20:29

  @kinbo .. nu puteam sa acopar toata muzica. Ar fi trebuit sa pun R&B, Dance, si multe altele pe langa ce am acum. De aceea am introdus si optiunea „Alte genuri” care poate fi aleasa in cazul in care asculti cu totul altceva deca este acolo. Acum nu mai are rost sa mai schimb pool-ul pentru ca n-o sa mai dureze mult :)

  @Carmen … mi se pare cea mai mare prostie sa se organizeze ceva si sa nu fie invitati si elevii 8-| România…

 • Doar Adi 15 Ian 2009, ora 13:17

  Eu practic dans sportiv, si astazi la ora 15:00 am un spectacol de sustinut in cinstea lui Mihai Eminescu la Casa Sindicatelor din Pitesti. Nu voi dansa doar eu (singur), va fi un spectacol de perechi al clubului Total Dance Pitesti. :)
  Am zis asta, ca sa vezi ca totusi fac ceva in cinstea acestui poet :D

  De la mine poti citi: Şcoala – Ne-aţi omorât!

 • ROBERT HORVATH NEW YORK 16 Ian 2009, ora 00:56

  storie cu jumatati de masura la ICR New York
  (Atac fara precedent impotriva culturii si istoriei romane)

  Stimate domnule editor Grigore L. CULIAN,
Ma numesc Robert Horvath, sunt de profesie cineast, absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti (IATC) si am lucrat la multe studiouri din Romania, indeosebi la Televiziunea Romana. Actualmente, imi continui activitatea la studioul meu de film, “Kiro Studio International”, cu sedii in Manhattan (New York) si Tokio. Sunt cunoscut, de asemenea, in calitate de grafician, ilustrator si pictor.
In data de 20 martie 2008 a avut loc, la Institutul Cultural Roman din New York, un eveniment dedicat special Holocaustului din Romania din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. La aceasta manifestare a participat si o delegatie din Romania, remarcandu-se prezenta d-lui general Mihai Ionescu, directorul Muzeului Holocaustului din Bucuresti. Pentru ca adevarul istoric a fost prezentat unilateral si subiectiv, am avut o interventie pe care, in cazul ca o considerati pertinenta, va rog sa o publicati in ziarul Dvs. Redau mai jos interventia mea de la acest eveniment. Cuvintele sunt traduse din limba engleza, deoarece la ICR din New York este inca interzisa folosirea limbii romane!
Doamnelor si Domnilor, Deoarece v-ati referit in expunerea Dvs. la necesitatea ca generatiile viitoare sa afle adevarul despre tragedia Holocaustului si pentru ca astazi copiii invata la scoala ca romanii sunt vinovati de genocid, as vrea ca ei sa afle si faptul ca romanii au fost aceia care au salvat intreaga populatie evreiasca de pe teritoriul actual al Romaniei. Asistam la un fapt poate unic in istoria celui de al Doilea Razboi Mondial, anume acela ca un om s-a opus presiunii germane, salvand mai mult de jumatate milion de oameni de la pieire. Acest miracol romanesc se datoreaza in primul rand pozitiei intransigente si plina de curaj a maresalului Ion Antonescu. In al doilea rand, mai trebuie tinut cont si de caracterul specific al societatii romanesti din perioada respectiva. Ma refer aici la Ion Bratianu, Iuliu Maniu, la partidele istorice, la Regina Elena, la Dr. Lupu, la Patriarhul Nicodim, la Mitropolitul Balan, la intreaga Biserica Ortodoxa Romana si la multi altii care au pus umarul la salvarea evreilor. Cred insa ca factorul principal il reprezinta mentalitatea, psihologia si omenia romanilor.
Care sunt faptele istorice? Dupa inceperea razboiului, se desfasoara foarte rapid operatiunile militare in Basarabia si Bucovina de Nord, unde este masacrata populatia evreiasca si unde fortele romanesti coopereaza cu cele ale germanilor. In curand, in spatele frontului, apar comandourile germane specializate in operatii de “curatire” si, paralel, incep deportari de familii intregi din populatia evreiasca, dincolo de Nistru, in Transnistria. Pentru mine, moartea chiar si numai a unui singur om nevinovat reprezinta o tragedie, dar trebuie sa iau in consideratie si statistica.
Pentru ca subiectul este foarte controversat, las la aprecierea audientei sa deduca adevarul – din diferite surse. Una dintre ele ar fi “Enciclopedia Iudaica”, o lucrare de referinta, in care se mentioneaza cifra de 40.000 de morti, plasand Romania pe locul 10, ca vinovatie, in timp ce raportul Dvs., al Comisiei, se refera la 420.000 de victime, Romania ajungand pe locul 2, imediat dupa Germania. Tinand seama de paritatea populatiei, Romania devine, nici mai mult, nici mai putin, prima “Killing-machine” din istoria celui de al Doilea Razboi Mondial!
In aritmetica Comisiei se adauga si Ardealul de Nord, acolo unde populatia evreiasca a fost decimata, numai ca, atunci, Ardealul de Nord se afla sub controlul maghiar. Dumneavoastra mai treceti cu vederea si alte fapte: ca toti barbatii evrei in putere au fost incadrati in Armata Rosie, ca o mare parte din populatie a fugit in interiorul Rusiei si ca foarte multi evrei au murit de moarte naturala sau de boli contagioase (tifos), de care a suferit intreaga populatie, inclusiv Armata Romana.
Responsabilitatea Guvernului Romaniei in aceste evenimente este mare, dar nu este greu sa fie separata de responsabilitatea germanilor.
Ma voi ocupa in continuare de momentul crucial, anul 1942, care este sters cu buretele sau distorsionat ca semnificatie istorica. Mihai Antonescu, Ministrul de Externe, se intalneste cu Hitler, in acea toamna, si ii comunica hotararea de a nu-i preda pe evreii din Regatul Romaniei. Vreau sa va mai amintesc, domnule general Mihai Ionescu, doua documente semnificative, pe care sper si cred ca le cunoasteti: la o saptamana de la aceasta intalnire istorica, Ion Antonescu declara, intr-o sedinta a Consiliului de Ministri: “Nu voi face jocul rasist al germanilor si ii voi slava pe toti evreii mei”; dupa alte doua saptamani, la o alta sedinta a Consiliului de Ministri, Ion Antonescu declara: “Eu mi-am dat cuvantul sa asigur viata si libertatea evreilor si ma voi tine de cuvant”. Toamna lui 1942 pecetluieste pentru totdeauna salvarea unei intregi populatii de la moarte, condamnata la “solutia finala” de catre Hitler.
Ma voi referi acum la Raportul Comisiei Holocaustului, lucrare unde o reala tragedie este folosita pentru anumite interese politice. In 2002, Guvernul Romaniei, bazandu-se pe documentele Arhivei Nationale si in conjunctie cu toate documentele primite de la Muzeul Holocaustului din Washington, DC, decreteaza, fara echivoc, ca pe teritoriul Romaniei nu a avut loc Holocaustul. La mai putin de doi ani, insa, Guvernul Romaniei isi schimba pozitia, infiintand o Comisie care, bazandu-se pe exact aceleasi documente, decreteaza ca in Romania a avut loc un genocid de proportii inimaginabile. Comentariile sunt de prisos!
Vreau sa mai spun asistentei ca Raportul Wiesel de cercetare a crimelor Holocaustului reprezinta un atac fara precedent la adresa demnitatii romanilor. In concluzia raportului se spune: “Romanii sunt vinovati de genocid, chiar daca in anumite regiuni au supravietuit evrei”. Inainte de a intra in fondul problemei, doresc sa mai remarc ca “anumite regiuni” reprezinta, de fapt, Romania de baza, Romania esentiala, adica in actualele ei granite. Raportul arunca o vina colectiva, acuzand de genocid intreaga populatie romaneasca. Aceasta idee de vina colectiva apartine ideologiei fasciste si/sau comuniste, aruncand vina – reala sau imaginara -
catorva asupra unei intregi colectivitati nationale, rasiale sau sociale. Iar o vina colectiva nu are ce cauta in discursul unei democratii! Se merge atat de departe incat se spune ca majoritatea populatiei romanesti a sprijinit Holacaustul!
Ma intreb: oare cum a fost posibil asa ceva, cand faptele din Bucovina si Basarabia au fost foarte putin cunoscute de populatie. Eu personal am plecat la 32 de ani din Romania si nu am auzit niciodata despre aceste evenimente. Romania este prezentata in acest material ca o tara fascizata si complet rasista. As vrea sa-i amintesc domnului general si cercetator istoric faptul ca fascismul a fost lichidat in Romania cu ocazia rebeliunii legionare. Fragmentul care m-a intrigat profund este urmatorul: “Holocausul isi are radacini adanci in istoria si cultura romana”! Aceasta constatare aduce un atac frontal Istoriei Romaniei si nu scapa de aceasta
decapitare niciun om politic, niciun partid istoric, niciun moment al istoriei si nici al monarhiei. Deci, Istoria Romaniei este prezentata de Comisie in primul rand ca o istorie a antisemitismului. Acelasi tratament i se aplica insa si Culturii Romanesti.
Nu scapa de “atentia” noii inchizitii nicio personalitate culturala, de la Alecsandri, Eminescu, Kogalniceanu, Hajdeu, Slavici etc., iar in epoca moderna nu scapa nici Emil Cioran, Noica, Mircea Eliade. Asadar, in opinia Comisiei, Cultura Romaneasca nu este importanta prin valentele sale universale, ci numai prin caracterul ei rasist si antisemit. Cu alte cuvinte, Mihai Eminescu si ceilalti piloni ai Culturii Romanesti sunt, nici mai mult, nici mai putin, vinovati pentru cauzarea Holocaustului. Cruciti-va, doamnelor si domnilor, cruciti-va, domnule general!.
Concluzia acestei Comisii a dat o unda verde unei adevarate “vanatori de vrajitoare”, avand ca victima cultura si limba nationala. Atentia este in primul rand indreptata asupra lui Mihai Eminescu si a lui Mircea Eliade, fiind orchestrata din birourile presedintelui Institutului Cultural Roman (ICR), d-l Horia Roman Patapievici.
Avand la dispozitie un buget de cateva milioane de dolari, avand sub control edituri si reviste culturale, el si ciracii sai au pornit un atac delirant indreptat impotriva a tot ce este romanesc. D-l Patapievici spune in clar: “Eminescu, ca poet national, si intreaga cultura nationala nu-si au locul sub zodia internationalismului”. Sau: “Daca vreti sa intrati in Europa, trebuie sa va debarasati de Eminescu”. Daca nu credeti, ma voi referi la seara dedicata “Luceafarului poeziei romanesti”, boicotata de Institutul Cultural Roman New York, condus de d-na Corina Suteu, ai carui angajati nu au avut decat curiozitatea de “a baga capul” la acest eveniment care a durat 6 sau 7 ore.
. Nu pot sa nu adaug faptul ca nu mi se permite (de doi ani!) sa particip la activitatile
ICR New York, deoarece am cerut sa se vorbeasca si romaneste la manifestarile organizate de Institut (pentru participarea din aceasta seara, a trebuit sa mi se dea o derogare speciala de la Washington!).
Vreau sa mai adresez cateva cuvinte doamnelor si domnilor din spatele meu, care striga, cu inversunare, sa nu fiu lasat sa mai vorbesc si sa fiu dat afara! Daca Dvs. mai sunteti azi in viata, aceasta i se datoreaza maresalului Ion Antonescu si – in primul rand – omeniei romanilor. Este greu pentru mine sa inteleg cum multi romani accepta orice compromis, inclusiv acest raport degradant. La fel, nu pot sa inteleg cum multi evrei, in loc sa fie recunoscatori si sa le arate gratitudine celor care le-au salvat viata, stau si asteapta sa le mai dea inca o palma. Un adevar spus doar pe jumatate seamana cu o minciuna. Pe fundalul unei tragedii adevarate, asistam aici la un atac fara precedent la adresa Istoriei si Culturii Romanesti. Daca vrem sa ne recastigam demnitatea, trebuie sa spunem adevarul
intreg. Va multumesc pentru rabdarea si atentia Dumneavoastra.
Robert Horvath, New York,

 • Mircea 18 Ian 2009, ora 01:12

  robert, tu nu muncesti? :-:

 • Tutoriale 1 Feb 2009, ora 10:54

  nu cred, la multi ani in cinstea lui eminescu

  De la mine poti citi: CCD

 • Liliana 23 Mai 2009, ora 00:11

  Felicitari, Grim_Cris!

 • destinul implacabil 24 Sep 2010, ora 22:25

  emi ,dragul meu,scumpul meu.te voi iubi in veci.si dupa moarte voi fi alaturi de gine

 • n.i 7 Oct 2010, ora 23:32

  dragul meu emi mi-ai aadus bucurie si frumusete in suflett.vei avea parte de tot ce-i frumos si drept pe lume.tu te-ai dus dar frumusetea gandirii a ramas

 • dfede 17 Oct 2010, ora 18:06

  mihai eminescu a trait putin la doar 39 de ani e a decedat

 • i4ever 12 Ian 2011, ora 21:25

  Bravo pentru vizitatori! Se vede ca lumea e interesata de poza lui Eminescu, dupa parerea mea unul dintre cei mai talentati poeti romani. Sunt altii peste el.

  • Florea Cristian 13 Ian 2011, ora 07:00

   Este ziua lui acum, sambata, de-aia e lumea interesata. Au oamenii de facut proiecte pentru la scoala :))

 • Flavia. 13 Ian 2011, ora 17:05

  Pai la noi va fi realizata o festivitate in cinstea lui. Si da, trebuie sa pregatim ceva, un desen, o poezie, dar eu am pregatit ambele ! ^^