Noi reciclăm sau doar aşa trebuie să pară?

România, de ceva timp este mândră membră a Uniunii Europene. Teoretic, asta ar înseamna schimbări drastice atât în comportamentul nostru cât şi în cel al statului. Asta duce la străzi curate, oameni zâmbitori şi interes pentru reciclare.

Ei bine, străzile curate poate sunt, dar dimineaţa după măturare. Oameni zâmbitori, poate cei care ies de la un spectacol de comedie, iar la faza cu reciclarea, interes este, dar un simplu interes de suprafaţă.

În timp ce noi aruncăm gunoaiele separat, în cele 3 ghene galbene verzi şi albastre, pentru plastic, sticlă, respectiv hârtie, autorităţile fac în aşa fel încât totul să fie o mască a ceea ce înseamnă pentru noi Uniunea Europeană.

În Focşani au montat de mult ghenele tricolore, dar nu ştiu de ce am eu un feeling cum că nimeni nu le foloseşte. Sau, foarte rar. În sensul că una din aia se umple o dată pe săptămână, nu zilnic. Iar la plastic mai găseşti şi coji de banane, cotoare de măr sau sâmburi de caise. Mă rog, ideea articolului nu vrea să reflecte comportamentul prost şi mentalitatea stupidă a românului, am timp pentru asta altădată.

Astăzi, în timp ce veneam de la antrenament, am trecut pe lângă o maşină de gunoi care avea grijă ca aceste ghene să rămână mereu seci, primitoare şi doritoare de nou. Adică ei goleau chestiile alea din dorinţa de a putea face loc pentru alte gunoaie.

Bine, bine, o să spuneţi, şi ce-i rău în asta? Teoretic nimic nu e rău în asta. Dar când vezi că ei aruncă gunoaiele din TOATE cele trei ghene în aceeaşi maşină de gunoi, la un loc cu toate celelalte, nu ai impresia că ceva nu este în regulă?

Noi de ce mai sortăm gunoaiele dacă ele sunt amestecate cu toate celelalte? Să nu-mi spună mie cineva că din maşina aia stau ei să aleagă hartia, sticla şi plasticul că nu-l cred.

Deci, hai să ne prefacem că întocmim un bine pentru înflorirea tării şi pentru Uniunea Europeană. Dar ţineţi minte, doar NE PREFACEM!

Lasă un comentariu

8 comentarii

 • Alle 24 Iul 2009, ora 12:45

  Situatia cu reciclarea e foarte ciudata.
  Sa-ti zic faza:
  Eco E Cool – o campanie de recliclare a hartiei. Super pana acum. Fiecare clasa trebuia sa recicleze cat de mult hartie poate, ca sa salveze hartie. Cum ziceam, e ok.
  Pana cand…
  Eco E Cool a vrut sa faca un concurs pe tema asta: care clasa recicleaza cel mai mult, primeste o excursie nustiuunde.
  Astfel ca foarte multe clase au cumparat de la cei care colectau hartia – hartie, ca sa castige. Adica, hartia se invartea in cerc. Pentru asta, parintii plateau cateva milioane. Ca odrasele sa aiba hartie, pentru excursie.

  adica – a fost un sistem marsav de a obtine bani
  .-= Ultimul articol al lui Alle – La uşa omului blând ciocăne şi Dumnezeu =-.

  • Grim_Cris 24 Iul 2009, ora 12:47

   si cica astia au pretentia sa se numeasca oameni 8-|

 • Turcik 24 Iul 2009, ora 17:19

  „aruncă gunoaiele din TOATE cele trei ghene în aceeaşi maşină de gunoi, la un loc cu toate celelalte”
  =)) NUUUU TE CRED =)) Asa ceva nu e posibil :| Poate ca gunoierii aia sunt atat de prosti incat sa nu stiu de ce „este 3 pubele de 3 culoare diferiti” doamne =))
  .-= Ultimul articol al lui Turcik – Orientare =-.

  • Grim_Cris 24 Iul 2009, ora 17:41

   sau poate ca autoritatile nu se implica astfel incat sa ia masini separate pentru fiecare timp de-ala de ghena

 • Raluca 24 Iul 2009, ora 18:37

  Am vazut la Tv un reportaj pe aceeasi tema…ei au filmat cu camera ascunsa gunoierii in timp ce goleau TOATE pubelele in aceeasi masina de gunoi si mai apoi i-au intrebat de ce fac acest lucru stupid…..ei bine…au raspuns ca asa e procedura…ca au ordin de sus sa le sorteze mai apoi pe sectiuni si sa le trimita la reciclat…intreband pe cei „de sus” ce e cu procedura asta ridicola au primit raspunsul ca oamenii nu arunca intotdeauna plasticul in pubela pt plastic..etc…..Bine..sa zicem ca oamenii nu arunca gunoiul in pubela care trebuie…dar 1) cum sa o faca din moment ce vad ca se intampla asemenea aberatii..20 oare nu e mai usor sa ia o coaja de banana sau un cotor de mar din pubela pt plastic decat sa amestece tot gunoiul si apoi sa-l sorteze???….alti bani, alta distractie…8-|

 • magazin virtual 24 Iul 2009, ora 23:32

  Romania e in Uniune de 2 ani si ceva ..Schimbari exista, dar nu sunt destule si nu indeajuns de serioase :(

 • SeAcRoNnN 26 Iul 2009, ora 10:50

  E romania,nimic iesit din comun…

  • Grim_Cris 26 Iul 2009, ora 11:54

   poate in curand ne vom reveni. poate vom fi si noi mai civilizati si vom lua in serios toate treburile astea