O fi bine să împarţi un subiect în mai multe articole?

Într-o lume în care timpul costă bani, iar informaţia, fiind atât de multă, trece de multe ori fără a fi băgată în seamă, probabil te întrebi dacă e bine să scrii articole foarte lungi, sau dacă trebuie să le împarţi în mai multe, dar scurtuţe.

Unii te sfătuiesc să le împarţi, astfel mimând salvarea timpului fiecărui cititor, făcându-l să revină, să înceapă să se aboneze la blogul tău, stând cu sufletul la gură şi aşteptând cealaltă parte.

Alţii îţi spun că până nu-ţi termini treaba, nu faci nimic, deci ar trebui ca povestea ta (sau ceea ce voiai sa scrii pe părţi) să se termine în acelaşi articol în care ai început-o. Vor susţine că cititorul nu stă să se aboneze la blogul tău, uită că trebuie să revină şi-l laşi şi cu ochii în soare.

Ce cred eu despre împărţirea articolelor?

1. Dacă n-ai de gând să faci trimitere de la un articol la altul, degeaba îl împarţi. Cititorul ar putea să găsească toate părţile fără nicio problemă, dar asta numai dacă le scrii una după cealaltă, dar când articolele se pierd în arhivă, unui vizitator de pe Google (sau oricărui alt vizitator) îi va fi greu să găsească toate părţile dacă nu trimiţi câte-un link între articole.

2. Dacă vrei să povesteşti ceva (un concert, un eveniment etc.), ar fi bine s-o faci într-un singur articol. Poţi rezuma tot ce s-a întâmplat, foarte uşor, în maxim 1000 de cuvinte (iar 1000 de cuvinte nu sunt greu de citit), pentru că nu ştiu pe câţi îi interesează detalii picante în legătură cu ceea ce ai tu de povestit.

3. Dacă scrii un tutorial mai lunguţ, e bine să-l împarţi, dar să nu uiţi ca la sfârşitul tuturor părţilor să faci un articol în care să pui toate link-urile laolaltă (cum am făcut eu aici). Totodată, să nu uiţi de punctul 1.

Voi ce părere aveţi despre împărţirea articolelor?

Lasă un comentariu

8 comentarii

 • A.Dragos 29 Aug 2010, ora 13:40

  Depinde de articol. Eu unul prefer sa nu le impart, rar fac asta, dar fac. De cele mai multe ori impart articolele de la sedintele foto (n-are niciun farmec sa pun 30 de portrete intr-o zi si dupa o luna sa nu mai bag portrete pe blog) sau de la diferite evenimente. (cupe locale,etc.)

  • Florea Cristian 29 Aug 2010, ora 13:58

   da. la tine sta altfel treaba. e bine sa imparti sedintele foto, ca sa aiba lumea ce vedea pe o perioada mai lunga de timp, dar nu uita sa trimiti link-uri de la un articol la altul. asta nu prea am vazut c-o faci

 • A.Dragos 29 Aug 2010, ora 14:31

  Nu-mi place sa mentionez intr-un articol inca 5-6-7 de fiecare data. De aceea am portretele pe categorii cu numele fetelor si acolo pot fi vazute articolele. A, si dupa ce postez un anumit numar de sedinte fac un articol final unde dau link catre toate articolele realizate cu fotografiile din acea sedinta. :)

 • coolnewz 29 Aug 2010, ora 14:55

  Intr-adevar depinde de articol. Dincolo de a tine cititorii cu „sufletul la gura”, a imparti un articol mai lung inseamna a le da timp sa citeasca, sa asimileze continutul. De multe ori eu daca vad ca ceea ce urmeaza sa citesc este un articol foarte lung, renunt la a-l mai citi pe indelete si incep sa … scanez. Daca insa mi-l livreaza in episoade e altceva. Evident, episoadele trebuie impartite cu cap!

 • zumanu 29 Aug 2010, ora 20:09

  sunt pentru a nu imparti un subiect in mai multe articole. trebe sa fie unu si bun.

 • Robciuc Ionut 30 Aug 2010, ora 08:36

  @GrimCris – Cel mai bine este sa nu imparti un subiect in mai multe articole.

 • Shmen 30 Aug 2010, ora 08:58

  Articolele mai lungi trebuiesc impartite, nu toate dar unele trebuiesc.

 • Sunrize Three 30 Aug 2010, ora 10:06

  Sincer mie câteodată mie lene să citesc peste 5000 de cuvinte şi când citesc un sfert din articol mă las , ori e articolul plictisitor ori sunt eu plictisit ! E mai bine ca un articol lung să fie făcut pe părţi , dar nu în acelaşi timp .