Oamenii sunt trataţi diferit în funcţie de vârstă. Bloggerii la fel?

Blogger micMă gândeam astăzi la blogging şi la vârsta optimă pentru a începe să scrii. N-am ajuns la un rezultat concret, dar cert este că un copil poate să scrie pe blog de la 7-8 ani, când învaţă literele şi ştie să tasteze (asta-i o presupunere prin absurd, nu ştiu dacă găsiţi blogger la 8 ani).

Bineînţeles, va avea texte de copil de 8 ani, n-ai la ce să te aştepţi mai mult. Oamenii or să-l trateze ca un elev de clasa I sau a II-a şi o să aibă grijă să-l laude dacă face ceva bine şi să treacă cu vederea dacă face ceva greşit, că-i mic şi are timp să înveţe. În cazul în care se ţine de blog, odată cu creşterea lui se vor schimba şi textele. Bineînţeles, va fi privit cu alţi ochi, dar tot ca un copil va fi catalogat, având vreo 13 ani acum.

Nu-l putem compara cu bloggerii mari, de top, dar putem să spunem că pentru vârsta lui scrie foarte ok, mai ales că face asta de foarte mult timp şi că ştie cum e cu cratimele, cu virgulele, sau alte semne de punctuaţie, lucru mai rar întâlnit la persoanele de vârsta lui.

Mă întrebam care-i vârsta la care un blogger începe să fie categorisit în funcţie de influenţă, nu în funcţie de vârstă. Adică să se spună că e un blogger foarte bun, fără să intre în calcul vârsta, sau vechimea în blogosfera, ci strict textele pe care le produce şi reacţiile pe care le primeşte.

*photo via

Lasă un comentariu

18 comentarii

 • Dragoș Asaftei 9 Iun 2011, ora 00:44

  Nu cred că bloggeri sunt tratați în funcție de vârstă. Sau dacă da, doar într-o anumită măsură. Cu cât ești mai tânăr și ajungi mai departe, cu atât mai bine. :)

  • Florea Cristian 9 Iun 2011, ora 08:29

   Si cu cat te apuci de blogging de la o varsta mai mica, cu atat mai bine. Ai timp sa inveti cum sta treaba si sa urci :D

 • MadMike 9 Iun 2011, ora 08:09

  @Cristi, eu spun ca se pot compara. Adica, hai sa spunem ca un blogger generalist, care vorbeste despre Viata, Blogging, masini, politica etc, despre toate la un loc, ce mai are si o experienta in spate in jurnalistica va fi greu de egalat, insa, un Blogger cu o anumita nisa, expert in patratica lui, va fi greu de egalat indiferent de varsta.

  Oricum, fiecare Blogger are de invatat de la un altul, INDIFERENT de varsta si experienta. Sunt unele chestii banale ce sunt trecute adesea cu vederea in ciuda experientei

  • Florea Cristian 9 Iun 2011, ora 08:31

   Da, se poate discuta mult pe subiectul asta. Imi place cum ai pus problema, cu bloggerul generalist si cel nisat. Despre o anumita nisa poti scrie numai daca te pricepi foarte bine si daca te pasioneaza. Generalitati gasesti peste tot :D

   Cat despre partea cu invatatul, sunt convins de faptul ca pana si cei aflati la inceput le pot da lectii celor mari. Sunt lucruri pe care cei mari poate le-au uitat, sau nu s-au lovit de ele niciodata

 • Tudor 9 Iun 2011, ora 09:45

  Pentru mine varsta nu este un criteriu pentru respect nici in offline. Stiu ca-mi iau bobarnace, dar nu suport persoanele care au trecut ca gasca prin apa si la varsta a III-a cersesc sprijinul celor din jur. Am tot respectul pentru tinerii care au in program ore de studiu pe langa cele de divertisment.

  Cristi, priveste la generatiile care se pregatesc pentru a pasi pe treptele scolilor. Cei mai multi dintre ei stiu deja sa citeasca si sa scrie. Pana la blog e un pas minor.

  • Florea Cristian 9 Iun 2011, ora 13:59

   Da, pentru ca acum se invata literele inca de la gradinita, lucru care nu se facea cand am trecut eu pe-acolo. E bine ca evoluam si ca incercam sa invatam cat mai repede lucrurile elementare, ca sa avem timp de celelalte in vremea ce vine.

 • Stefan Murgeanu 9 Iun 2011, ora 09:51

  ce, ma? si bloggerii sunt oameni?! :D :))

 • Mihai 9 Iun 2011, ora 12:55

  Dacă un blog atrage, chit că este al unui copil de 8 ani și scrie numai chestii puerile sau al unui om matur și face analize la personaje din Dostoievski, atunci blogger-ul este considerat bun, vârsta chiar nu contează. Este adevărat că bloggerilor foarte mici li se vor da un punct în plus, dar să nu uităm că efortul care îl fac ei pentru a scrie un text de clasa I este echivalent cu efortul nostru pentru a scrie un articol mare și interesant (îți amintești cât de mult te strsai când auzieai că ai de făcut O PAGINĂ A5 la limba română, sau mai bine zis la „scriere”?).

  • Florea Cristian 9 Iun 2011, ora 14:04

   Da, da, imi amintesc mereu cum stateam pana noaptea tarziu ca sa scriu o compunere de o pagina la romana si cum ma enervam de fiecare data cand nu suna cum trebuie. Bine ca statea mama cu mine si avea grija ca lectiile sa decurga ok si sa fie facute in intregime, altfel nu stiu unde ajungeam

 • Zoly 9 Iun 2011, ora 15:17

  Sunt mici diferente, dar nimic special. Ideile si parerile difera de la varsta la varsta si bloggeri nu ar trebui sa faca diferenta.

  • Florea Cristian 9 Iun 2011, ora 15:57

   Da, ideile bune nu tin de varsta, ar trebuie sa atina un anumit standard, fie ca facem diferentieri de varsta sau nu :D

 • Pato Basil 10 Iun 2011, ora 11:19

  eu cred ca pentru a putea avea o influenta trebuie sa ai macar 18 ani ca sa poti sa participi la diverse evenimente… si sa nu vii de mana cu taticu. Desi un blogger bun nu poate fi si la 10-11 ani nu conteaza prea mult cati ani ai daca scrii bine si ai idei misto!

  Partea cu afacerea cum face chinezu si altii de scot bani, daca n-ai minim 16 ani sa zic, nu prea merge mai nimic nici pentru maruntis. Asta cred eu.

  • Florea Cristian 10 Iun 2011, ora 22:48

   da, cam asa e, daca n-ai 17-18 ani e cam greu sa te misti la evenimente singur. daca ai 16 nici nu mai zic. cred ca tu ai lasat cel mai la subiect comentariu de pana acum :-? mersi!

 • Marius Patrascu 11 Iun 2011, ora 14:29

  Am vazut ca devine tot my popular bannerul cu „I hate the term blogger” sau dupa caz „blog” :)