Oare îţi poţi alege singur drumul pe care trebuie s-o iei?

Întotdeauna am trăit cu impresia că în spatele oamenilor de succes stă cineva care le coordonează deciziile, astfel coordonându-le şi mare parte din viaţă. Mă gândeam că fără astfel de oameni, succesul n-ar fi posibil, în foarte multe cazuri.

Apoi, mi-am dat seama că mulţi dintre ei ar fi trebuit să aibă, cel puţin pentru moment, un model în viaţă. Fiecare cred că a avut o persoană despre care putea spune: „Uite, ca el vreau să ajung” sau, de nu, măcar să spună că apreciază foarte mult munca respectivului, ca mai departe, o bună perioadă de timp, să înveţe tot ce este de învăţat de la acea persoană.

Mă gândeam că, deşi depindem de foarte multe ori de oamenii care ne sunt modele în viaţă, fără ideile noastre nu putem ajunge nicăieri. Să luăm idei originale ca Microsoft, sau Google, sau orice vreţi voi şi este scos în premieră pe piaţă, cu un succes răsunător, oamenii ăia sigur au avut pe cineva după care să-şi croiască drumul. Sigur au învăţat mare parte din ce ştiu de la o anumită persoană, ca apoi să experimenteze pe propriile idei până la succes.

Oare dacă erau lăsaţi în pace, dacă media nu există, iar comunicaţiile erau de nepătruns, dacă şcolile te învăţau doar să scrii şi să citeşti, mai apăreau astfel de oameni?

Mă întreb câţi dintre voi şi-au ales drumul în viaţă fără a avea un exemplu. În sensul că te-ai apucat să faci ceva fără a şti ce va urma şi fără a avea exemple palpabile în domeniu, astfel ajungând să mergi pe deviza: „Fie ce-o fi!”.

Lasă un comentariu

7 comentarii

 • Marius Moga 22 Mar 2010, ora 19:33

  Da, eu sunt de parere ca poti sa iti alegi drumul pe care sa-l urmezi. Totul depinde de vointa, cu unele exceptii… In majoritatea cazurilor vei avea de ales, chiar daca decizia va fi foarte dificila.

  Cat despre o persoana pe care sa o urmezi, este bine sa ai un model. Dar conteaza enorm sa nu faci tot ce a facut acela, sa iti creezi propriul drum, sa ai destinul tau.
  .-= Ultimul articol al lui Marius Moga – “Hai sa facem ceva”… =-.

 • isshmen 23 Mar 2010, ora 05:14

  Eu zic ca suntem prea tineri acum sa ne croim propriul drum.. Cand imi voi croi eu drumul meu, nu cred ca voi avea vreun exemplu!
  .-= Ultimul articol al lui isshmen – Sfaturi si Trucuri: Cum sa castigati bani cu site-ul dumneavostra =-.

 • seoslayer 23 Mar 2010, ora 10:34

  hai sa zicem ca ne alegem un pseudo-exemplu. de ce zic asta? pentru ca eu am luat doar initiativa altor oameni, dar nu si ideile. adica mi-am croit drumul in viata luand ca exemplu devotamentul altor persoane si am zis:”se poate frate!”.

 • Ruxi 23 Mar 2010, ora 23:15

  De cand eram mica, imi doream sa ajung ca mama. Ea era modelul meu. o apreciez, o admir pentru puterea ei si pentru dorinta de a fi mereu cea mai buna…
  .-= Ultimul articol al lui Ruxi – Ştii să ierţi infidelitatea? =-.

  • seoslayer 24 Mar 2010, ora 08:32

   @Ruxi, sa stii ca parintii pot fi un exemplu extrem de bun de urmat. ma bucur ca inca mai exista persoane care isi admira si apreciaza parintii:)

 • ank 8 Apr 2011, ora 12:13

  Si eu sunt de parere ca tu iti alegi drumul care vrei sa-l iei indiferent ca este un drum sau nu il urmezi si vezi ce se intampla, eu am model pe mami :)