Oare mă face Chinezu pe Xbox?

Este vorba despre Gold Plaza din Baia Mare, la care Chinezu se duce pe 28 ianuarie să se joace. Nu vrea să meargă singur, deci organizează un concurs. Regulile sunt simple: trebuie să zic de ce e important să existe un centru comercial în oraşul în care locuiesc.

În Focşani, după cum bine ştiţi unii dintre voi, nu există mall. Asta ar trebui pe o parte să mă ajute să fac un articol de toată frumuseţea, pentru că îmi pot da seama de ce am nevoie din mall şi e imposibil să găsesc altfel, dar totodată mă poate face să greşesc, pentru că deh, dacă n-am trăit într-un oraş cu mall, mi-e greu să vorbesc despre asta. Dar să vedem…

Primul şi cel mai imporant avantaj cu care vine mall-ul, este, fără doar şi poate, numărul imens de locuri de muncă pe care le pune la dispoziţie tuturor locuitorilor oraşului. Îmaginaţi-vă un centru comercial cu două-trei etaje în Focşani, vă daţi seama câţi oameni ar găsi slujbe mai bănoase acolo decât au acum, pe la stat?

În plus, principiul se potriveşte şi pentru elevi: câţi adolescenţi nu-şi doresc să facă merchandising pentru a nu le mai goli atât de mult buzunarul părinţilor? Dintre toţi ăştia, câţi crezi că găsesc într-adevăr locuri de muncă? Un mall ar rezolva problema asta.

Unde mai pui că dacă ai un magazin, sau o firmă, te poţi promova, sau îţi poţi face un sediu chiar în mall, unde eşti 100% sigur că-ţi aşterni ofertele într-un loc aglomerat, unde-ţi vede marfa aproape tot oraşul, că sunt sigur că nu rămâne mall-ul nevizitat.

Luând-o din unghiul unui simplu consumator, fără gânduri de angajare şi altele cele, mall-ul vine cu tot ceea ce înseamnă cheltuială şi relaxare. Un mall în Focşani ar rezolva atât lipsa varietăţii produselor de îmbrăcăminte, încălţăminte şi alimente, cât şi lispa cinematografului (dacă sunteţi de pe-aici, ştiţi că Cinematograful Balada se renovează de vreo doi ani, iar data finalizării proiectului va rămâne mereu un mit) şi, dacă-mi permiteţi, să enumăr şi nişte avantaje dăunătoare sănătăţii, cum ar fi faptul că mall-ul rezolvă şi dorinţa nebună a focşănenilor de a gusta McDonald’s, KFC, sau mâncare chinezească.

Şi dacă privim din unghiul blogger-ului, nu se ştie ce PR de la vreun magazin din mall vrea promovare pe bloguri Vrâncene. Nu se ştie nici ce firmă care îşi închiriază spaţiu în mall vrea să-şi refacă website-ul, doar ca să dea mai bine în faţa potenţialilor clienţi (website care, dacă nu va fi realizat de către unul dintre bloggerii de-aici, sigur va fi promovat de ei).

Şi ca să nu spuneţi voi că n-am întors mall-ul pe toate părţile, nu trebuie să recunoaştem şi că o parte din income-ul centrului comercial poate ajunge în economia oraşului?

Ia să văd ce beneficii poate aduce mall-ul unui oraş oarecare, privind problema prin monitorul de pe biroul vostru.

6 Comments

 1. robbie 21 ianuarie 2011
  • Cristian Florea 21 ianuarie 2011
   • robbie 21 ianuarie 2011
   • Cristian Florea 21 ianuarie 2011
 2. Otto Pop 21 ianuarie 2011
  • Cristian Florea 21 ianuarie 2011

Leave a Reply