Originalitatea, mai presus decât cunoştinţa

S-a întâmplat că trebuia să fac şi să prezint un proiect în Power Point pentru ora de Chimie. Aveam de vorbit despre „Proteine”, folosindu-mă de informaţiile din manual, dar şi de ceva informaţii de pe internet.

Eram sigur că n-am să pot învăţa tot ce e nevoie, dar decât să mă aleg cu o nouă absenţă, am zis să fac proiectul cum ştiu eu mai bine şi să-l prezint cum o ieşi. Dacă mă descurc, bine, dacă nu … tot bine.

Am făcut tot posibilul să iasă ceva plăcut, iar informaţiile de pe slide-uri să fie printre cele mai importante şi mai puţin plictisitoare (pentru că datoria mea era şi să le captez atenţia colegilor, ca să nu înceapă să se foiască prin bănci şi să mă deranjeze pe mine).

M-am gândit că un proiect bun trebuie să aibă şi un gram de originalitate în el, deci trebuia să vin cu ceva nou spre deosebire de colegii mei (deşi habar n-aveam ce vor prezenta colegii mei). Am zis că e bine ca un penultim slide să conţină nişte concluzii (care aveau mai mult sau mai puţin legătură cu proteinele).

După ce am spus că ar fi bine să fim atenţi câte proteine are fiecare aliment şi că organismul nostru nu poate funcţiona fără acestea, o ultimă concluzie a sunat cam aşa: „Chimia e chiar frumoasă uneori…”. Vă daţi seama că toţi colegii au început să râdă, nu? Şi doamna profesoară a făcut acelaşi lucru, semn că i-a plăcut şi nu s-a supărat.

I-a plăcut. Chiar dacă prin „prezentarea unui proiect” se înţelegea o explicaţie amănunţită şi, eventual, cu termeni folosiţi în chimie a ideilor principale prezente pe slide-uri, iar eu nu am făcut decât să citesc de-acolo şi să dezvolt pe alocuri, m-am ales cu un 10.

Acesta este doar un exemplu, dar credeţi-mă că de foarte multe ori o idee originală contează mai mult decât toată toceala pe care-o experimentează colegii tăi.

Pe tine te-a ajutat vreodată faptul că ai fost original?

Lasă un comentariu

16 comentarii

 • PaulTuns 4 Iun 2010, ora 21:09

  Felicitari pentru 10. Originalitatea iti aduce intotdeauna numai castiguri.

 • i4ever 4 Iun 2010, ora 21:49

  Am avut si eu de facut unul pentru biologie. 118 slide-uri + fundal sonor au fost suficiente. Oricum a iesit cea mai buna prezentare powerpoint din clasa.

  • Florea Cristian 4 Iun 2010, ora 21:50

   118 slide-uri? :o cate ore ai stat sa-l prezinti?

 • A.Dragos 4 Iun 2010, ora 21:57

  Vorbisem odata la o intalnire cu cel ce a facut designul site-urilor UNESCO, Uniunii Europene si unul dintre cele ale firmei Apple. Pe atunci eram pasionat de design, si mi-a zis, o idee buna, insa prost aplicata, va fi intotdeauna mai apreciata decat una proasta insa frumos conturata. O idee buna o poti transforma in ceva genial, pe cand una proasta tot asa e si ii poti schimba doar „masca”.

 • Lily 4 Iun 2010, ora 21:58

  de multe ori, da…felicitari pentru zece, btw.

  • Florea Cristian 5 Iun 2010, ora 07:39

   multumesc, multumesc! :D

 • Serginho 5 Iun 2010, ora 00:10

  Originalitatea m-a ajutat sa ma deosebesc fata de ceilalti din jurul meu… si vad din ce in ce mai putina lume originala.

  • Lily 5 Iun 2010, ora 10:27

   monotonia e monotona. multi uita asta. sa fi comun e la fel cu a fi monoton.

 • Pavel 5 Iun 2010, ora 09:32

  Originalitatea ajuta daca e constructiva. Daca veneai la sfarsit si ziceai ca „Si chimia ma plictiseste de moarte”, iti cam zbura zecele si se intorcea cu un 4.

 • Marius 5 Iun 2010, ora 11:21

  daca nu pui un dram de originalitate in prezentari vei risca sa adormi publicul. am dat, destul de recent, atestatul la engleza si am avut ca tema „The Twitter World”. era foarte aiurea daca ma apucam sa vorbesc despre cum functioneaza si de ce foloseste ruby on rails, nu? asa ca am preferat sa spun cate o gluma, un banc etc. in fiecare sectiune/slide/categorie pentru a nu plictisi comisia. evident, am avut acelasi rezultat ca tine.

 • Neamtu' 5 Iun 2010, ora 12:05

  Na, ce sa zic? Imi place sa cred ca m-a ajutat, mai ales ca ma refer la festivalurile de folk. Si acolo nu numai ca te ajuta, dar e si obligatorie :P In alte domenii… zic si eu ca Pavel. Te ajuta, mai ales daca e constructiva, daca aduce ceva nou, daca imbunatateste. Ce fel de oameni am fi daca nu am incerca sa facem o lume mai buna?

 • Adrian 7 Iun 2010, ora 15:03

  Mi s-a intamplat de cateva ori la licitatii pentru proiecte de freelancing (si mai mari si mai mici) ca o fraza aruncata sub forma de gluma in finalul mesajului sa faca diferenta intre win si lost.

  Cel mai bine imi aduc aminte de un proiect foarte simplu, ceva de vreo 10$, cand in final i-am zis ceva de genul „buy me a beer and I’ll finish your project in 30 min” :)

  In raspunsul clientului mi-a zis ca a acceptat „bid”-ul meu pentru ca i-a placut simtul umorului :).

  Dupa proiectul respectiv au mai urmat inca vreo 4-5 proiecte mai mici sau mai mari de la acelasi client :).

  Deci, da! Pot sa spun ca m-a ajutat de multe ori sa fiu putin „altfel” :).

  Felicitari pentru nota.

 • Marius 30 Iun 2010, ora 13:15

  Dacă ai avea de ales între un blog cu foarte multe informaţii referitoare la muzică,adunate din alte locaţii şi unul cu idei diferse, personalizate şi sintetizate despre acelaşi subiect, pe care l-ai citii mai întai ?

  În cazul cu profesorii e oleacă cam aiurea, Ei pot fi impresionaţi uşor cu un mic joc de imagini,muzică şi texte. Mie aşa mi se întâmplă încă din generală aşa, dar cine ştie ? Poate nu toţi sunt la fel.

  • Florea Cristian 30 Iun 2010, ora 14:17

   la liceu profesorii sunt mai duri. nu-ti ajunge un simplu joc de imagini, muzica si texte. la facultate cred ca e si mai greu de-atat

 • Alexander 7 Iul 2010, ora 16:44

  Depinde si de profesori, cu profesoara de chimie pe care am avut-o eu nu iti permiteai nici sa lasi musa sa zboare prea aproape de tine.

  • Florea Cristian 7 Iul 2010, ora 17:16

   da, intr-adevar. eu am „citit-o” pe profa dinainte si m-am gandit ca ar putea s-o amuze chestia asta :D