Pe internet nimic nu se pierde, totul se transformă

pe internet nimic nu se pierdeÎn momentul în care am hotărât să apărem pe internet, am bifat şi acceptat un Terms of Service nescris în care am spus clar că ne vindem informaţiile oricărui utilizator de online, fără să-i cerem nimic la schimb.

Un cont de Twitter, Facebook, Hi5, sau ce mai vreţi voi şters este de fapt un cont ascuns. Nimic nu dispare şi nimic nu se şterge de pe internet pentru că a fost făcut de aşa natură încât fiecare cont pe care-l facem să aparţină celui care deţine site-ul, nu nouă.

Dacă tu ţi-ai şters contul de Hi5, sigur proprietarii încă îl mai au într-un backup sau printr-o bază de date ascunsă pe undeva. Dacă-i superi pe domnii de la Hi5 şi ajungeţi în instanţă (trebuie să exagerăm puţin, ca să dăm contur problemei), o să vezi că ei au toate informaţiile despre tine, inclusiv poze, comentarii, sau orice altceva i-ar putea ajuta ca să câştige.

Internetul este un loc sigur doar dacă ştim să ni-l facem aşa. Nu ne poate nimeni garanta confidenţialitatea şi nu merită să avem încredere în nimeni.

Ca să duc lucrurile şi mai mult spre extreme, să ştiţi că aş putea să extrag toate adresele de email cu care aţi comentat vreodată pe-aici şi să vă înscriu pe 1000 de liste de spam. Nu voi face asta, dar încercaţi să vă amintiţi pe câte bloguri aţi comentat până acum…

*photo via flickr, apropo de ce discutam azi dimineaţă.

Lasă un comentariu

12 comentarii

 • Madalin Blidaru 28 Mai 2011, ora 13:43

  Si eu ma gandeam la ultima parte…cu lista de mail-uri , dar am renuntat… Mi-a fost mult prea lene…

  • Florea Cristian 28 Mai 2011, ora 13:48

   nu e mare lucru de facut. gasesti pe net tot ce ai nevoie ca sa rezolvi „problema” in cativa pasi. totusi, din respect fata de cititori si fata de mine, n-o fac

 • MadMike 28 Mai 2011, ora 14:56

  Aici ai dreptate, insa, exista si o lege a confidentialitatii totusi, pentru ca de exemplu eu imi fac un cont pe BRDNet de exemplu cum am eu sau PayPal, si aici nu este joaca totusi. Insa, cat timp iti faci conturi de rahat peste tot, cu siguranta vor fi si vor exista undeva cu sau fara voia ta.

  • Florea Cristian 28 Mai 2011, ora 15:13

   cand e vorba de bani lucrurile se schimba putin, dar daca vorbim de forumuri, sau retele de socializare, nimeni nu-ti poate garanta nimic

 • Nebunia 29 Mai 2011, ora 09:33

  Pare putin infricosator daca stai sa te gandesti cata lume are datele tale personale complete… si cate lucruri ar putea face cu ele :))…
  Insa, lasand gluma la o parte, eu sunt curios, oare de ce pastreaza ei hi5-ul lui xulescu dupa ce l-a deletat… care ar fi oare motivul ? Si oare au voie sa faca public ceva ce eu am sters, fe el facebook/hi5/twitter, in cazul in care ii supar asa rau ?

  • Florea Cristian 29 Mai 2011, ora 10:15

   Motivul este ala pe care l-am scris eu in articol. Daca au vreodata nevoie de datele tale pentru ca v-ati certat si ati ajuns in instanta, ei au de unde sa le ia. In plus, au voie sa faca public ceva ce tu ai sters avand in vedere ca e pe teritoriul lor si nu mai arata nimanui ce ai sters tu in afara de cei din sala de judecata.

   S-ar putea ca in Terms of Service-ul lor sa scrie si chestiile astea, dar nu prea citim noi TOS-uri inainte sa ne facem un cont

   • Nebunia 29 Mai 2011, ora 10:23

    Mi se pare cam ciudat sa pui de-o parte un miliard de conturi pentru a avea un as in maneca in eventualitatea in care de ta acel xulescu in judecata… dar asta cred ca inseamna sa fii precaut.

    SI intr-adevar nu cred ca sunt persoane care sa stea sa citeasca intreg Terms of Service-ul…

 • Tudor 30 Mai 2011, ora 10:23

  Acesta este si motivul pentru care folosesc mai multe adrese de email. Vizavi de titlu, nu-ti doresc sa ai un hosting pe un server naspa si fara backup

 • Gabriel Mares 30 Mai 2011, ora 15:12

  Este si ceva bun în toată chestia asta. Dacă stochezi informație pe net poți fi sigur că o găsești tot acolo. Depinde dacă o găsești când ai nevoie. Subscriu și eu la commentul cu serverul nașpa și cu back-up-ul necesar. M-am ars de câteva ori.

  • Florea Cristian 30 Mai 2011, ora 22:34

   Baietii de la hosty.ro au avut grija de mine de fiecare data. Am cerut la un moment dat un backup (modificasem eu un fisier pe server avand impresia ca-l am si in PC, dar nu era asa). Si-au cerut scuze ca au backup de la ora 2 noaptea, nu altul mai recent, iar eu sunam undeva pe la vreo 12 dupa-amiaza. Mie puteau sa-mi dea si un backup facut cu o saptamana in urma, ca tot benefic imi era.

   P.S.: Bun venit in randul comentatorilor acestui blog! :)

 • isshmen 1 Iun 2011, ora 15:50

  Am o baza de date cu peste 10.000 de useri. In ea veti gasi nume, prenume, adresa, localitate, starda, tara, email paypal, email alertpay, cod postal, chiar si numar de telefon. Useri din India pana in US. Care o cumperi ? – glumeam ! dar stiu ca sunt multi care ar cumpara`o.

  Sunt multi care isi dau false. Mie nu mi-a fost frica niciodata. Pana la urma, ce-mi pot face ?
  Am auzit a cum ceva timp ca facebook vinde datele utilizatorilor. Feriti-va !

  • Florea Cristian 1 Iun 2011, ora 22:51

   nici eu nu mi-am ascuns datele niciodata. cel mult am avut grija sa nu-mi las datele pe toate site-urile dubioase, atat :D