Poveste cu ţigani. Ţigani de treabă.

cristian florea skateboardCât a fost vacanţă şi toată lumea a fost plecată la mare, eu am dat o fugă până la Focşani şi dacă tot am ajuns până acolo, am hotărât să revin, oarecum, la vechile obiceiuri, de dragul vremurilor trecute. Altfel spus, am ieşit cu skate-ul de câteva ori, că în Bucureşti n-am când să mai practic şi sportul ăsta.

Discutând cu un amic despre vechile noastre ieşiri cu plăcile, mi-am amintit de o întâmplare de prin 2008. La vremea respectivă, singurul loc din Focşani unde ne puteam încerca talentele era în faţa teatrului, o zonă destul de populată a oraşului.

La un moment dat, într-o parcare alăturată opreşte o Dacie Logan MCV. De-acolo coboară un ţigan şi o ţigancă (cu pălărie şi fustă) şi vreo 5 – 6 puradei. S-au apropiat de noi, apoi au aşteptat să se întâmple ceva. Nu ne-au zis nimic şi nici nu s-au aşezat în aşa fel încât să ne încurce. Au încercat să stea destul de aproape încât să vadă ce facem fără să ne deranjeze. După ce am văzut că nu vor nimic de la noi, ne-am continuat exerciţiile fără să-i băgăm în seamă.

Ei se uitau admirativ, aplaudau când ne ieşea câte-un trick mai complicat, iar în rest tăceau mâlc pentru a nu ne deranja. La un moment dat, au plecat. Nu înainte de a se duce la unul dintre noi (cel căruia îi ieşiseră cele mai spectaculoase trick-uri) şi a-i înmâna o bancnotă (nu mai ştiu de cât era, dar asta nu e important).

Cu alte cuvinte, au venit să se uite la noi ca la circ, iar dacă tot au avut parte de spectacol, au şi plătit. Există şi ţigani de treabă, asta ar fi concluzia.

Lasă un comentariu

10 comentarii

 • George 9 Mai 2013, ora 23:33

  Salut,

  Povestea asta prinde bine la cei din Bucuresti dar nu si la noi focsanenii ,iti spun si de ce: 1.zona teatru unde va dati voi cu placa nu e asa populata;
  2.tiganii care au fuste si palarii sunt „pletosii” (cea mai spurcata rasa de tigani) si in nici`un caz nu ar da bani unui roman deoarece e o injoseala,mai ales in preajma familiei lui .

  • Cristian Florea 9 Mai 2013, ora 23:38

   Povestea e adevărată şi s-a întâmplat la teatru, aşa cum am spus. Nu înţeleg de ce nu ţi se pare credibilă. Iar dacă spui că zona teatru nu-i populată, cred că nu prea ai stat pe-acolo sau ceva de genul ăsta.

 • mircea 10 Mai 2013, ora 02:20

  cand am fost in skatepark ul din poza ta, tiganii eu iesit la noi cu o sabie. in 2012 s-a intamplat :)

  • Cristian Florea 10 Mai 2013, ora 07:54

   Noi am fost în 2013 de câteva ori şi n-a venit nimeni. Leon poate confirma. :))

 • Dragos Geornoiu 10 Mai 2013, ora 23:02

  Mda, nu mi se par oameni de treaba daca au inmanat o bancnota unor pusti care au facut ceva pe strada, ca doar nu aveati un borcanas pentru donatii… dar poate am eu ceva cu ei si nu vad partea buna a tiganului reiesind din povestea ta…

  • Cristian Florea 11 Mai 2013, ora 11:32

   Da, şi eu cred că ai ceva cu ei de nu vezi partea bună în toată povestea asta. :)) Deci şi dacă încerc să-ţi explic în plus s-ar putea să mă chinui degeaba, nu?

 • Jim 13 Mai 2013, ora 17:35

  Prin spate pe la Coltea, noaptea, e plin de tigani rai si mari. Multi. Nu prea e recomandat sa mergi pe-acolo. Ziua e tot plin de tigani, dar de data asta sunt mici, tot multi, si foarte foarte energici. Si cand ma dau cu rolele pe-acolo ma roaga mereu sa „fac o pirueta” si sa merg cu spatele, alergand pe langa mine vreo 2-3 strazi.

  • Cristian Florea 13 Mai 2013, ora 23:50

   Se bucură şi ei de faptul că mergi cu rolele. Cât despre ăia mai şi răi şi mulţi, cred că majoritatea sunt aşa. Cei de care spun eu sunt una din excepţii.

 • Carmen 15 Mai 2013, ora 14:03

  Eu sunt convinsa ca intr-o mare de persoane de etnie rroma sunt si anumiti indivizi care chiar au caracter insa exemplele nu sunt tocmai numeroase.

 • Alexandru 19 Iul 2013, ora 05:57

  Pentru Georgica:
  Spumele tale de,, tigan latinizat si romanizat” de catre autenticii romani in anul 106, improasca si oameni nevinovati din jur,georgica! Doar pentru cei care se masturbeaza cu mein kampfu’-n mana exista rase,intelegi? Pentru oameni educati si civilizati exista nationaliati ,nu rase. Tu ce rasa esti? Pikinet /Soricar? Afirmatia ta ”tiganii care au fuste lungi si palarii sunt ”pletosii” (cea mai spurcata rasa de tigani)”,
  conduce la ideea ca etnicii rromi sunt distincti (care deosebesc prin anumite trasaturi proprii). Cei care poarta opinci si fusta la costumul popular sa nu li sa vada cacatul de pe pantaloni sunt ”moldovenii”( cea mai spurcata rasa).

  Romi,nu tigani! Conformeaza-te daca vrei sa ti se spuna ”roman”,pentru ca stim si noi istorie,valahule! Noi stim,dar nu uitam!