Pozele, mai sunt ce erau înainte?

Cred că nu există persoană care să nu fi făcut o poză în viaţa lui. Nu există om care să nu fi văzut măcar o data un aparat de fotografiat, telefon, sau orice fel de aparat care poate face poze. Dar s-a gândit cineva vreodată de ce face poze? Adică, de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns?

Păăi, treaba stă cam aşa:

Cu mult timp în urmă (anul 1826), un nene foarte deştept (un francez pe nume Joseph Nicéphore Niepce :-@ şi-aşa nu-i reţineţi numele … nu ştiu de ce vă mai zic) a stat opt ore (da … opt ore) pentru a face o poză. A fost prima poză făcută şi păstrată până în zilele noastre. A fost primul aparat construit, nu ştiu dacă şi păstrat (tare nu?).

Mai târziu, odată cu evoluţia omenirii şi a tehnologiei, au apărut tot felul de astfel de aparate, din ce în ce mai performante şi mai mititele. Iniţial doar „experţii” le puteau folosi pentru că necesita timp, bani şi pricepere. Oamenii voiau o poză pentru a îngheţa nişte momente importante din viaţa lor (zile de naştere and stuff) şi stăteau vreo 30 de minute nemişcaţi pentru a face asta.

Later, au apărut aparatele de fotografiat portabile (aici începe şmecheria), iar toţi au început să le folosească pentru amintiri. Adică nu mai stăteau juma’ de oră în picioare ca să-şi facă o poză alb negru, luau aparatul cu ei şi făceau poze la stânci, copaci, ape, prin excursii, şi tot felul de poze care le puteau aminti de trecutul fericit. Developau filmul şi deveneau fotografi peste noapte. Era tru’ pentru că îl putea avea oricine şi chiar era frumos să închizi un ochi şi să-l înfingi pe celălalt în gemuleţul ăla cât unghia de la degetul mic, apoi să te uiţi la chestia aia numită viitoare poză şi să apeşi pe butonaşul fericit.

Acum, avem aparate digitale :> (cu LCD-uri şi chestii) … dacă acum două-trei secole aşteptam 8 ore pentru o poză, uite că acum într-o secundă se pot face zeci de astfel de poze. Şi nici nu te mai chiorăşti la gemuleţul cât un solz de peşte că acum ecranul e mare cât capul tău. Cert este că odată cu apariţia aparatelor digitale şi ieftinirea lor, rostul pozelor s-a schimbat radical.

Adică, de câte ori n-aţi auzit: „Hai să-ţi fac o «puoză» fată” sau n-aţi văzut persoane în faţa oglinzii care se pozeaza cu aparatul digital sau cu telefonul mobil. Deşi credeţi că este un moment important din viaţa persoanei respective şi va fi păstrat în istorie pentru mult timp, să ştiţi că istoria nu se scrie la fiecare piţipoancă ce-şi face o poză cu blitz în oglindă, ci mai degrabă în luptele lui Ştefan cel Mare.

Btw, febra hai faiv-ului ne copleşeşte până peste cap. Azi facem poze pentru hi5 sau pentru avatar nu pentru a avea un remember dintr-o zi ferice.

Well … am ajuns până aici cu bine. Oare ce se va întâmpla în viitor? Oare ce vor semnifica pozele peste 10 – 20 de ani?

Lasă un comentariu

12 comentarii

 • Pingback: Trag o scurtă | SteeL Blog
 • SteeL 1 Mar 2009, ora 12:15

  Păi pozele = amintiri

  De la mine poti citi: Trag o scurtă

 • redandblue 1 Mar 2009, ora 11:35

  cand eram mic mergeam cu mama si fratele la o persoana mai bogata ca sa fac o poza , acum te pozezi cu ocehlarii de soare in baie , iar ma’ta iese de sub dus in tatele goale , dar nu are nimic , e buna pentru hi5

  De la mine poti citi: Să vină primăvara!

 • Grim_Cris 1 Mar 2009, ora 12:22

  @redandblue … din pacate asta e generatia secolului XXI 8-|

  @SteeL … asa ar trebui. Dar acum pozele = hai faiv … nu mai au treabă cu amintirile

 • Stephen 1 Mar 2009, ora 13:10

  Vreau camera digitala T_T.
  M-am saturat sa fac poze pe film, chit ca iese foarte bine eu tot vreau camera digitala.

  Mie imi place la lume cand intreaba: „Pe ce buton se apasa?”
  Ca in plm din secolu XIX butonu e in acelasi loc.

  De la mine poti citi: Obiecte ascutite

 • Alexander 1 Mar 2009, ora 14:11

  sunt destul de sigur ca intr-un viitor mai indepartat vom putea fotografia pur si simplu privind ceva si comandand unui cip sa stocheze acea informatie pe cortex sau chiar sa o trimita unui computer. Intr-un viitor mai apropiat e posibil sa se dezvolte aparate foto sub forma de ochelari ajustabile printr-un simplu impuls al retinei.

  De la mine poti citi: Nesimtirea umana reloaded

 • Grim_Cris 1 Mar 2009, ora 13:14

  :)) … nu vor sa strice ceva :D .. o fi butonul in acelasi loc dar forma nu e mereu aceeasi :>

 • Ioana 1 Mar 2009, ora 15:14

  Poate asa o sa fie Alexander…8->…e frumos cand crezi ca o poza = amintire | moment frumos , nu cand iti aduci aminte de hi5 si site-uri din astea….poate ca o sa fie atat de multe incat pozele o sa fie facute doar pentru asa ceva…si „momentul frumos„ o sa fie cand iti da blitzu` reflectat in oglinda din baie direct in ochelarii pe care scrie mare D&G … 8-|…

 • Dani 1 Mar 2009, ora 19:32

  Fotografiile vor ramane in principiu ce au fost si anume instantanee care sa surprinda diferite momente sau locuri pe care sa le poti revedea mai tarziu. Ca fotografia nu mai este de mult o arta se stie precum se stie si ca a luat cu totul o alta forma decat cea la care se astepta cel care a inventat aceasta tehnologie. Dar nimic din toate astea nu va putea distruge valoarea unei fotografii adevarate iesita din mana unui artist.

  De la mine poti citi: Sa vorbim despre muzica

 • Creare site 3 Mar 2009, ora 10:47

  Fotografiile nu vor disparea niciodata.

  Cred ca se vor miniaturiza (deja exista telefoane care au depasit 10 MegaPixeli), si cred ca tehnologia va face sa nu mai avem DSLR-uri de juma’ de kil.

  In rest, toate bune.

  De la mine poti citi: Creare pagini web

 • reansw 14 Mai 2009, ora 15:36

  Prima fotografie era Vedere de la geam in Le Gras, 1826 de Joseph Nicéphore Niépce.
  Nu era despre o persoana, si acum, si hi5 …