Problemele de sănătate nu-s pentru că stai mult în faţa PC-ului

probleme de la statul in fata calculatoruluiCi mai degrabă pentru că nu faci chestia asta cum trebuie. Şi spun asta din punctul de vedere al unuia care stă peste 6 ore pe zi în faţa calculatorului. Iar asta se întâmplă de mai bine de 4 ani.

Mulţi se plâng că au dureri de spate sau că au probleme cu ochii pentru că stau prea mult la calculator, dar eu cred că, aşa cum se întâmplă în orice domeniu, dacă nu respecţi nişte reguli de protecţie (pe care, bineînţeles, nu ţi le impune nimeni), rişti să transformi un lucru relaxant într-unul supărător.

Ce fac eu ca statul la calculator să nu-mi afecteze sănătatea?

1. Fac sport

Alerg, merg mult pe jos, pedalez când am timp şi am grijă să nu treacă nicio săptămână fără să fac mişcare.

Cu ocazia asta îmi amintesc ce spunea profesorul meu de atletism. Când abia mă apucasem de alergat, zicea că „până şi marii campioni la şah fac sport, pentru că altfel n-ar putea să se concentreze la jocul lor”.

În clasa a VI-a nu înţelegeam chestia asta, dar după aceea am început uşor-uşor să-mi dau seama câtă dreptate se ascundea în spatele acelor cuvinte.

2. Fac pauze

La şcoală, pauzele nu sunt pentru că ar dori profesorii să stea în cancelarie degeaba, ci pentru că minţile au nevoie de recreiere. Aşa e şi în cazul statului la calculator: o dată la o oră, fă o pauză în care să te mişti, sau măcar în care să-ţi iei ochii din monitor.

E bine ca o dată la 60 de minute să te uiţi pe pereţi sau pe fereastră pentru două-trei minute, ca să-ţi mai odihneşti ochii. Iar dacă reuşeşti să te mai şi mişti din scaun, cu atât mai bine.

3. Desfăşor activităţi diferite pe calculator

Una e să scrii şi să corectezi un text, una să citeşti ceva şi alta e să aranjezi un template, sau să programezi, lucru care necesită o atenţie sporită.

Încerc să-mi programez fiecare zi în aşa fel încât să fac de toate, amestecat. Dacă aş sta 8 ore cu ochii în codul unui site, aş lua-o razna. Profit de faptul că am ocazia să fac lucruri diferite şi le combin în aşa fel încât să nu trec dintr-o extremă în alta. Adică în loc să citesc 3 ore şi apoi să corectez texte pentru alte 3 ore, prefer să fac alternativ câte o oră din fiecare.

4. Folosesc luminozitatea monitorului cu grijă

Nu fac monitorul prea luminos când lucrez, ca să nu-mi afecteze foarte mult ochii, iar noaptea, dacă e nevoie să stau la PC cu lumina închisă, fac luminozitatea şi mai mică decât în mod normal. Nu vreau să-mi obosesc ochii în plus, pentru că n-are rost.

Tu ce faci ca să nu te simţi obosit şi afectat din punctul de vedere al sănătăţii după ce stai la PC?

14 Comments

 1. Omega Peter 23 noiembrie 2012
  • Cristian Florea 23 noiembrie 2012
 2. zdzero 23 noiembrie 2012
  • Cristian Florea 24 noiembrie 2012
 3. Perfu 24 noiembrie 2012
  • Cristian Florea 24 noiembrie 2012
   • Perfu 25 noiembrie 2012
 4. Sorin 24 noiembrie 2012
  • Cristian Florea 25 noiembrie 2012
 5. Marius 26 noiembrie 2012
 6. Larisuk 28 noiembrie 2012
 7. Mădălin Grama (@Mentalismus) 30 noiembrie 2012
  • Cristian Florea 30 noiembrie 2012
 8. eduard 24 decembrie 2015

Leave a Reply