Problemele de sănătate nu-s pentru că stai mult în faţa PC-ului

probleme de la statul in fata calculatoruluiCi mai degrabă pentru că nu faci chestia asta cum trebuie. Şi spun asta din punctul de vedere al unuia care stă peste 6 ore pe zi în faţa calculatorului. Iar asta se întâmplă de mai bine de 4 ani.

Mulţi se plâng că au dureri de spate sau că au probleme cu ochii pentru că stau prea mult la calculator, dar eu cred că, aşa cum se întâmplă în orice domeniu, dacă nu respecţi nişte reguli de protecţie (pe care, bineînţeles, nu ţi le impune nimeni), rişti să transformi un lucru relaxant într-unul supărător.

Ce fac eu ca statul la calculator să nu-mi afecteze sănătatea?

1. Fac sport

Alerg, merg mult pe jos, pedalez când am timp şi am grijă să nu treacă nicio săptămână fără să fac mişcare.

Cu ocazia asta îmi amintesc ce spunea profesorul meu de atletism. Când abia mă apucasem de alergat, zicea că „până şi marii campioni la şah fac sport, pentru că altfel n-ar putea să se concentreze la jocul lor”.

În clasa a VI-a nu înţelegeam chestia asta, dar după aceea am început uşor-uşor să-mi dau seama câtă dreptate se ascundea în spatele acelor cuvinte.

2. Fac pauze

La şcoală, pauzele nu sunt pentru că ar dori profesorii să stea în cancelarie degeaba, ci pentru că minţile au nevoie de recreiere. Aşa e şi în cazul statului la calculator: o dată la o oră, fă o pauză în care să te mişti, sau măcar în care să-ţi iei ochii din monitor.

E bine ca o dată la 60 de minute să te uiţi pe pereţi sau pe fereastră pentru două-trei minute, ca să-ţi mai odihneşti ochii. Iar dacă reuşeşti să te mai şi mişti din scaun, cu atât mai bine.

3. Desfăşor activităţi diferite pe calculator

Una e să scrii şi să corectezi un text, una să citeşti ceva şi alta e să aranjezi un template, sau să programezi, lucru care necesită o atenţie sporită.

Încerc să-mi programez fiecare zi în aşa fel încât să fac de toate, amestecat. Dacă aş sta 8 ore cu ochii în codul unui site, aş lua-o razna. Profit de faptul că am ocazia să fac lucruri diferite şi le combin în aşa fel încât să nu trec dintr-o extremă în alta. Adică în loc să citesc 3 ore şi apoi să corectez texte pentru alte 3 ore, prefer să fac alternativ câte o oră din fiecare.

4. Folosesc luminozitatea monitorului cu grijă

Nu fac monitorul prea luminos când lucrez, ca să nu-mi afecteze foarte mult ochii, iar noaptea, dacă e nevoie să stau la PC cu lumina închisă, fac luminozitatea şi mai mică decât în mod normal. Nu vreau să-mi obosesc ochii în plus, pentru că n-are rost.

Tu ce faci ca să nu te simţi obosit şi afectat din punctul de vedere al sănătăţii după ce stai la PC?

Lasă un comentariu

14 comentarii

 • Omega Peter 23 Noi 2012, ora 14:40

  Hmmm, avand in vedere la cat de mult stau, sincer nu mai stiu ce sa mai fac. Daca mai fac si pauze dese ma apuca noaptea. :P Incerc pe cat posibil sa mai si misc, dar e cam greu sa compensesi 8 ore la calculator, fiind nevoit sa te mai si concentrezi. :(
  Ps: Incepe week-endulllllll!!!!!

  • Cristian Florea 23 Noi 2012, ora 18:11

   Pauzele îţi iau 3 – 4 minute la fiecare oră, adică în total vreo 30 de minute, nu mai mult. :D

 • zdzero 23 Noi 2012, ora 19:35

  eu cand am 2 sau 3 ore de info la scoala si stau cu ochii in monitor simt ca trebuie neaparat sa ies 10-15 minute afara.
  e ciudat ca nu simt nevoia asta daca ma joc.
  oricum daca dupa o ora nu ma ridic de pe scaun deja incep sa ma foiesc. imi place ca am laptop si pot sa stau in pat si sa imi tot schimb pozitia :)

  • Cristian Florea 24 Noi 2012, ora 10:36

   Chiar dacă atunci când te joci nu simţi nevoia să te odihneşti, tot trebuie s-o faci. Deşi joaca pare o chestie relaxantă, tot îţi solicită ochii.

 • Perfu 24 Noi 2012, ora 14:25

  Eu stau pe zi in jur de 12 ore la pc si nu ma simt deloc obosit

  • Cristian Florea 24 Noi 2012, ora 23:49

   Faci ceva pentru asta (pauze, sau chestii de genul ăsta), sau se întâmplă pur şi simplu să nu fii obosit?

   • Perfu 25 Noi 2012, ora 11:07

    Mai fac cate o pauza pt o cafea sau sa manac si pentru nevoi

    In rest nu ma simt obosit deloc

 • Sorin 24 Noi 2012, ora 17:21

  Eu am auzit de un ciclu de 90 de minute, practic noi ne putem concentra continuu 90 de minute după care avem nevoie de o pauză.

  • Cristian Florea 25 Noi 2012, ora 00:16

   Asta spun studiile probabil, nu? Eu am zis din proprie experienta. :D

 • Marius 26 Noi 2012, ora 10:59

  Cum zicea si pe discovery, daca stai mult la calculator odata la juma de ora trebuie sa te ridici sa faci miscare pentru ca nu e sanatos sa stai cu orele pe scaun

 • Larisuk 28 Noi 2012, ora 15:11

  Buna, serviciul meu e de asa natura incat 8 ore stau in fata calculatorului si sunt si atenta la detalii, fac cate o pauza de 5 minute la cate o ora jumate si revin. Acasa pe langa alea 8 ore, in majoritatea zilelor mai petrec inca 3-4 la calculaor in scopuri personale. Imi simt ochii obositi si simt ca vederea nu mai imi este aceea pe care o aveam candva. Fac asta zilnic de 2 ani. Este una sa faci asta odata la 3-4 zile si una sa fie zilnic. Cine spune ca nu oboseste probabil ca se uita la seriale sau doar da cate un refresh la Facebook.
  Bafta !

 • Mădălin Grama (@Mentalismus) 30 Noi 2012, ora 11:23

  O poziţie corectă ajută foarte mult:http://goo.gl/UP6Oh

  • Cristian Florea 30 Noi 2012, ora 14:21

   Aşa e, dar nu toţi au scaune de genul ăsta. :D

 • eduard 24 Dec 2015, ora 14:23

  Eu stau 10 sau 1 ora pe tel dar cand ma trezesc si ma duc la scoala simt nevoia te telefon la ora de matematica simt o nevoie mare de telefon si il scot in pauza si ma joc numai jocuri cum ar venii fan ran 2,hill climb racing.. si cam atata