Cum descarci rapid toate pozele de pe contul tău de Facebook sau Instagram
Dell XPS 9730 la cel mai bun preț posibil | #PCdeLucru Ep. 18
Ok, a venit momentul să-ți alegi proiectoare LED pentru casă sau grădină și nu știi de unde să începi? Cred că ar fi o idee bună să stabilești ce proiector LED ți se potrivește folosind lista de mai jos. Hai să le luăm pe rând.
1. Care e intensitatea luminii de care ai nevoie
Când vine vorba de intensitatea luminii unui proiector LED, lucrurile nu stau foarte diferit față de intensitatea unui bec obișnuit. Și la proiectoarele LED o să te întâlnești cu un consum de energie exprimat în Watti și cu puterea fluxului luminos exprimat în lumeni. Consumul de energie te ajută să-ți dai seama cam cu cât vor contribui la factură proiectoarele cumpărate, dar ca să-ți dai seama cât de bine vor lumina ele casa sau grădina, numărul de lumeni este cel care te interesează în mod special.
Ca regulă generală, pentru iluminarea curților sau grădinilor, sunt de-ajuns proiectoarele LED care au un flux luminos cuprins între 700 și 1.300 de lumeni. Ele îți asigură un mediu plăcut fără să-ți lumineze grădina ca pe timpul zilei.
Dacă vrei să iluminezi o alee sau un spațiu de lucru ideal ar fi să alegi un proiector LED mai puternic. Pentru iluminarea perimetrelor și aleilor, de obicei se folosesc proiectoare LED care au un flux luminos cuprins între 1.500 și 3.000 de lumeni.
Iar pentru fațadele caselor sau iluminatul de accent arhitectural, de obicei se folosesc proiectoare LED cu un flux luminos cuprins între 1.500 și 4.000 de lumeni.
2. Stabilește temperatura culorii pentru noul tău proiector LED
Tehnic vorbind, temperatura culorii (sau culoarea luminii, așa o s-o mai găsești prin specificații) se măsoară în Kelvin și, în funcție de numărul Kelvin menționat în specificațiile produsului, îți poți da seama dacă îți cumperi un proiector LED cu o lumină rece, caldă sau neutră.
În general, dacă ești în căutarea unui proiector LED cu lumină caldă, trebuie să cauți produse cuprinse între 2.700K și 3.000K. Rezultatul va fi o lumină galbenă, ca de lumânare sau bec incandescent vechi. Lumina caldă e ideală pentru iluminarea zonelor de relaxare, cum ar fi iluminarea curților, teraselor (creează o atmosferă caldă, primitoare) sau mai poate fi folosită și ca lumină de accent.
Dacă numărul Kelvin e cuprins între 3.500K și 4.000K, vorbim despre o lumină neutră, echilibrată, care nu e nici galbenă, dar nici nu merge spre albastru. O astfel de lumină e de obicei folosită pentru iluminatul rezidențial de securitate sau, în zone industriale, pentru iluminatul parcărilor sau spațiilor publice.
Iar dacă alegi un proiector LED cu număr Kelvin cuprins între 5.000 K și 6.500 K, vei avea parte de o lumină albă intensă, cu tente albăstrui, asemănătoare luminii de zi. Este în general folosită pentru iluminarea spațiilor de lucru, pentru că dă senzația unei lumini foarte intense și oferă vizibilitate maximă. Totodată, este temperatura de lumină folosită și pentru stadioane sau spații comerciale.
Bineînțeles, există și proiectoare LED multicolore, dar acolo nu e ceva specific de care trebuie să ții cont, în afară de preferințele tale legate de culoare.
3. Alege unghiul de iluminare
Unghiul de iluminare este un element foarte important în alegerea unui proiector LED, pentru că poate fi foarte diferit în funcție de nevoile tale specifice. Unghiul de iluminare se exprimă în grade, iar proiectorul poate fi ales urmărind aceste instrucțiuni:
- unghi îngust (10° – 25°) – luminează o zonă foarte restrânsă. E folosit în general pentru iluminarea unei statui, a unui obiect decorativ sau ca lumină de accent.
- unghi mediu (25° – 60°) – acoperă o arie mai largă, dar cu intensitate suficient de mare. Este folosit în general pentru iluminarea unei curți sau grădini de mărimi medii.
- unghi larg (60° – 120°) – acoperă o zonă extinsă, cu o distribuție uniformă a luminii. Este folosit de obicei pentru iluminarea curților mari, parcărilor mari sau pentru orice suprafață întinsă.
- unghi foarte larg (peste 120°) – acoperă o zonă extinsă, dar cu o intensitate mai mică. Este ideală pentru a crea ambianță într-o curte mare, spre exemplu. Nu oferă atât de multe detalii ca lumina oferită de unghiul larg, dar acoperă o suprafață foarte mare cu un singur proiector LED.
Nu uita că este importantă și distanța față de suprafața de iluminat. Cu cât proiectorul e mai îndepărtat, cu atât unghiul trebuie să fie mai îngust, pentru a menține intensitatea.
4. Gradul de protecție la intemperii
Fiecare proiector LED are specificat un anumit grad de protecție la intemperii. Și se folosește același standard ca la telefoanele mobile sau orice alt aparat electronic. Vorbim de standardul de tipul IPXX.
În general, proiectoarele LED sunt gândite pentru exterior și au un grad de protecție IP65 sau IP66, dar ca să-ți fie mai ușor să înțelegi cât de rezistent va fi proiectorul tău la intemperii, te poți folosi de tabelul de mai jos, făcut chiar de IEC (International Electrotechnical Commission), adică entitatea care a stabilit valorile IP pentru toate produsele electronice.
De reținut e că prima cifră de după IP se referă la rezistența produsului la corpurile solide (cum e praful sau nisipul fin), iar a doua cifră se referă la rezistența lui la apă.
5. Funcții și accesorii extra pentru un proiector LED
În funcție de destinația proiectorului tău LED, trebuie să te gândești și la funcțiile sau accesoriile extra de care ai nevoie.
Spre exemplu, există proiectoare LED cu senzor de mișcare, care se aprind singure când mergi pe alee sau care sperie curioșii care se apropie de gardul tău.
Sau poate ți-ar fi la îndemână un proiector LED care are și telecomandă, ca să-l poți porni tu doar când ai nevoie, în cazul în care îl folosești în garaj sau într-o zonă de lucru, spre exemplu.
Sau, dacă îl folosești în grădină, poate îți trebuie un proiector LED care se alimentează de la soare. Gândește-te concret de ce ai nevoie, ca să-ți poți reduce cât mai mult lista de produse dintre care poți alege, astfel încât să-ți fie mai ușor să-l găsești pe cel potrivit ție. Oricum, acum cred că ți-e mai clar cum poți alege un proiector LED, nu?