Pune-ţi creierul la muncă!

Te-ai văzut cu blog. Te trezeşti că scrii aproape zilnic. Mai aşterni câte ceva în plus, din când în când, dacă îţi permite timpul şi tinzi spre succesul, momentan, necunoscut.

Iniţial ai impresia că totul merge bine atât că timpul nu-ţi permite să scrii mai mult. Iar, uneori, când ai timp, parcă nicio idee nu-ţi surâde. Ori toate ideile tale au devenit proaste în secunda a doua, ori cele bune fug de tine ca de moarte. Deja începi să-ţi dai seama că fenomenul ăsta numit „blogging” este mai mult decât ce credeai tu iniţial. E ceva superior împărtăşirii unor simple idei unei pagini pentru nişte simpli cititori. Readerii cer. Cer conţinut. O fac pentru că merită. Şi tu meriţi, textele tale merită să fie cerute.

Ce de făcut? Ar fi absurd să-ţi spun să scrii mai repede sau să aşterni orice idee, oricât de proastă ar fi ea, undeva, într-o categorie aparte, sperând că n-o să primeşti prea multe critici pentru ea. Nu sunt aşa. Încurajez conţinutul de calitate şi îi urăsc pe cei care scriu doar ca să apară ceva nou pe blog. Mai bine te laşi de meserie dacă vrei asta. Sau îţi continui cursul aşa cum o făceai până acum.

Un exerciţiu bun este să-ţi pui creierul la muncă. Să-l faci să muncească până nu mai poate, să simţi că face febră musculară şi să vrei mai mult. Creierul trebuie să fie antrenanant! Ideile geniale vin, dar trebuie să aibă o serie de idei mai prostuţe în spate.

Uite, azi n-ai timp să scrii, mâine nici atât şi parcă nici poimâine nu prea îţi surâde fenomenul dezvoltării unei idei. Nu contează, nimeni nu te obligă să scrii. Cititorii doar îţi cer, n-or să intre peste tine în casă dacă nu apare ceva nou. Probabil or să plece şi atât. Dar vor reveni, mereu fac asta. Şi dacă nu vor fi ei, vor fi alţii şi tot aşa.

Totuşi, dacă nu ai timp nici azi, nici mâine, nici poimâine, creierul tău leneveşte, am dreptate? Ideal ar fi să-l pui la treabă. Şi nu, nu te pun să faci 100 de probleme la matematică pentru că asta nu te ajută în viaţa de blogger. În plus, nici eu n-aş face asta dacă mi-ar spune-o un nescunoscut având în vedere că nu prea fac tema la mate nici când mi se spune la şcoală.

Învaţă-ţi creierul să găsească o idee pe zi! Cum sună? Mai bine decât cele 100 de probleme la mate, nu? Gândeşte-te că atât îţi trebuie, o idee, nimic mai mult. Nu trebuie s-o dezvolţi, nu trebuie s-o publici, nu trebuie să-i faci nimic. O găseşti şi o salvezi ca draft. Astfel, găsind zilnic ceva care, zici tu, merită citit, o să vezi că o dată cu trecerea timpului ideile îţi vor deveni din ce în ce mai bune, mai coerente şi mai multe. O să faci un munte de draft-uri pe care o să ai impresia că nu le mai publici niciodata. Dar va veni şi vremea lor, îţi garantez eu.

Acum na, că tot v-am motivat, aveţi draft-ul pregătit pentru azi? Sau aveţi măcar articolul scris?

Lasă un comentariu

34 comentarii

 • Iustin 27 Dec 2009, ora 19:42

  Da, este o ideea bună de a obișnui creierul să gândească zilnic. Mie, spre exemplu, îmi vin ideile mai mult noaptea, pentru că atunci nu am alte lucruri la care să mă gândesc, și așa că scriu articole noaptea, le salvez ca draft iar a2a zi doar le finisez și le dau titlu.

  • Grim_Cris 27 Dec 2009, ora 23:16

   @Iustin, cat ma mai enerveaza pe mine chestia asta. si mie tot noaptea imi vin majoritatea ideilor. chiar atunci cand ma pun in pat. si mi se face un somn si-o sila sa ma mai ridic si sa scriu ceva de nici nu-ti pot povesti.

   ori notez ceva rapid pe telefon, ori sper sa-mi aduc aminte dimineata ce voiam sa scriu

 • Mihai 27 Dec 2009, ora 18:50

  Sunt dispus să încerc..Nu am putut niciodată să-mi dezvolt blogul din această cauză. Totuși, lipsa de timp (sau mai bine zis, oboseala care intervine în perioadele scurte, dar semnificative, de timp care îmi mai rămân, oboseală cauzată de o activitate continuă în majoritatea timpului) rămâna cauza nr. 1 pentru care blogging-ul merge prost în zona mea.

  • Grim_Cris 27 Dec 2009, ora 23:21

   @Mihai, sa-mi spui daca te-a ajutat cu ceva. chiar sunt curios

 • A.Dragos 27 Dec 2009, ora 20:56

  HA ! Buna provocare, ar trebui sa inceapa sa gandeasca si restul bloggerilor.
  Mie intotdeauna mi s-a parut usor sa ai un blog „text”. Daca stai sa te gandesti, ideile vin, tu doar stai la calculator si scrii,nu trebuie sa faci altceva, doar sa-ti pui mintea la contributie, si daca ai exercitiu devine usor cu timpul.
  Ei, la blogurile pe alte nise e ceva mai greu : fotografie (umblatura multa), monden (lafel), business şi altele…

  • Grim_Cris 27 Dec 2009, ora 23:13

   @A.Dragos, nu e chiar asa. dupa ce iti storci creierii la 400 de articole scrise in 150 de zile, nu mai e chiar atat de usor sa scrii zilnic ceva

 • Tudor 27 Dec 2009, ora 21:12

  Eu folosesc o agenda in care imi notez diferite idei – subiecte – replici. Mi-am propus ca in 2010 sa aloc mai mult timp blogului.

 • PanTeraS 27 Dec 2009, ora 21:27

  Unele idei la inceput ti se par bune, le dai publish, stai 1-2 minute. Intri pe pagina citesti iar continutul si ti se pare ca e aiurea, aiurea rau. Ce faci cu el? Il stergi ca sa nu vada alti prostia ta… Daca au vazut-o, o sa incerci sa te revansezi prin articolul urmatoru si zici ca articolul asta a fost scris la nervi, oboseala sau la betie si trece…

  • Grim_Cris 27 Dec 2009, ora 23:12

   @PanTeraS, eu o las asa. fie ca e urata sau nu. daca la inceput mi s-a parut geniala, trebuia sa fi avut un motiv pentru asta, nu? daca cineva comenteaza ceva ii spun ca nu exista bloguri care au numai articole de exceptie cum nici padure fara uscaturi nu exista

 • Mitian 27 Dec 2009, ora 20:56

  Sunt momente in care am doar idei proaste sau aiurea ca si acum si parca nu as vrea sa fac draft-uri, pentru ca pur si simplu stiu ca nu merita.

  • Grim_Cris 27 Dec 2009, ora 23:14

   @Mitian, dar poate cand revezi draft-ul te gandesti cum sa dezvolti mai bine ideea respectiva si nu mai este chiar atat de proasta. sau poate draft-ul ala te inspira pentru un viitor articol foarte bun

 • Nelu 27 Dec 2009, ora 21:48

  Mi s-a parut amuzanta chestia cu febra musculara la creier! La neuronul meu!, daca mai face si febra d’asta, atat ii mai trebuie!

 • FLN 28 Dec 2009, ora 00:58

  De cateva luni practic si eu aceasta metoda, dar un pic mai dezvoltata. Folosesc o agenda pe care o am la mine tot timpul. Cand am o idee de articol o scriu pe agenda, apoi o editez acasa :D

  • Grim_Cris 28 Dec 2009, ora 13:41

   @FLN, eu de multe ori scriu titlul pe telefon. pe ala il am mereu la mine

 • A.Dragos 28 Dec 2009, ora 01:07

  Eu ma refeream strict la bloggeri de la inceput, nu e atat de greu sa scrii articole pana la un moment dat. :)

  • Grim_Cris 28 Dec 2009, ora 13:40

   @A.Dragos, da, asta-i adevarat. dupa doua zile de blogging eu aveam 14 articole scrise. chiar daca nu le citea nimeni :))

 • xSsJ 28 Dec 2009, ora 01:34

  Mie unul îmi vin ideile uitândumă la T.V sau făcând ceva în casă sau afară… uneori nam idei şi decât să scriu ceva prost mai bine aştept o zi, două poate îmi vin idei mai bune, oricum ideea ta merită încercată cea cu draftul, pare ceva bun!

  • Grim_Cris 28 Dec 2009, ora 13:40

   @xSsJ, este ceva bun, incearca!

 • Avadanei Andrei 28 Dec 2009, ora 01:54

  Un articol excelent.Se pare ca nu sunt singurul care naste idei in noptile cand se culca dupa ora 9 dimineata. Am observat ca perioada cea mai productiva pentru mine in aceasta privinta este intervalul 05:00 – 07:00 . Groaznic! :D

  • Grim_Cris 28 Dec 2009, ora 13:38

   @Avadanei Andrei, nu chiar. dormi, te trezesti la 5 si scrii

 • Dexter 28 Dec 2009, ora 10:37

  am drafturi o gramada:)) numai trebuie sa ma mai documentez si sa public articolul

  • Grim_Cris 28 Dec 2009, ora 13:37

   @Dexter, si te apuca o silăă…de-o misti numai cu patentul

 • Dexter 28 Dec 2009, ora 13:39

  astea’s detalii:)))) important e ca sunt:))

 • seoslayer 29 Dec 2009, ora 12:40

  cred ca lenea e cel mai mare dusman al bloggerilor…:)

  • Grim_Cris 29 Dec 2009, ora 13:58

   @seoslayer, nici nu stii cat ma lupt eu cu ea. am cateodata o gramada de idei, dar mi-e o sila sa le dezvolt de nu-ti poti inchipui

 • seoslayer 29 Dec 2009, ora 14:56

  te cred… cu asta ma lupt si eu… si pe mine ma afecteaza lenea si asta determina proiectele mele sa nu fie gata…:(

  • Grim_Cris 29 Dec 2009, ora 15:33

   @seoslayer, eu am dus niste proiecte la bun sfarsit. dar stau prost cu dezvoltarea. am site-uri de nisa cu un viitor promitator pe care n-am mai scris de doua-trei luni. ma simt josnic

 • kaLoo 29 Dec 2009, ora 22:31

  Ammmmmm….. Buddha atot puternic, Pamantul, Soarele si Focul, Apa, si cele 4 Vanturi, dati-mi o idee!

  • Grim_Cris 29 Dec 2009, ora 22:49

   @kaLoo, te-ai lovit de un writer’s block. riposteaza! trebuie sa gasesti ceva

 • kaLoo 29 Dec 2009, ora 22:55

  nu grim, am idei in capul asta cat cuprinde, dar momentan sunt alte lucruri care nu-mi dau pace!
  E plin draftu :))!

  • Grim_Cris 29 Dec 2009, ora 23:01

   @kaLoo, pai baga! fa-ti jumatate de ora libera si scrie ceva!

 • bampi 30 Dec 2009, ora 14:16

  Foarte draguta idee, merci pentru sugestii :)

  • Grim_Cris 30 Dec 2009, ora 15:07

   @bampi, cu placere, sper sa te ajute

 • Pingback: Retrospectivă