Poți refolosi masca și mănușile după ce ai ieșit cu ele din casă? Plus alte întrebări și răspunsuri în vremea COVID-19

Acest articol este scris cu ajutorul doamnei Dr. Mela Stănculete, Concierge Doctor la clinica Intermedicas. Doamna doctor a răspuns în textul de mai jos la câteva întrebări pe care, cred eu, mulți dintre noi și le pun zilele astea. Iată despre ce e vorba.

Cum ne protejăm când ieșim la cumpărături?

La ieșirea din casă evităm să mergem pe jos în grupuri mai mari de 3 persoane, evităm pe cât posibil să circulăm cu mijloace de transport în comun (sau când o facem purtăm mască și mănuși), evităm să ne apropiem la distanță mai mică de 2 m de alte persoane pentru perioade de timp mai lungi de 15 minute (cu cât mai puțin timp , cu atât mai bine),

În spațiile închise (indiferent că sunt farmacii, magazine alimentare etc.) evităm apropierea de alți oameni (distanța de minim 2 m, pentru perioade cât mai scurte de timp, lucru de respectat și la casele de marcat); purtăm mască și mănuși. Dacă nu avem la dispoziție mască și mănuși, atunci folosim la intrarea și la ieșirea din magazine dezinfectantul de mâini.

Întorși acasă, ne ștergem tălpile pantofilor pe o țesătură îmbibată cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool sau clor la intrarea în casa, lângă ușa, apoi ne spălam mâinile cu apa și săpun. Apoi ne scoatem mănușile și masca.

Ce măști de protecție putem folosi?

Poți refolosi masca și mănușile după ce ai ieșit cu ele din casă? Plus alte întrebări și răspunsuri în vremea COVID-19

Măștile omologate ca filtru biologic sunt măștile chirurgicale și cele FFP2 și FFP3, însă orice mască ce poate reduce trecerea particulelor este binevenită, fiind o barieră chiar și incompletă pentru virusuri. Condițiile sunt să fie din material dens de bumbac, care poate fi spălat și sterilizat prin călcare.

Măștile chirurgicale, FFP2 și FFP3 pot fi refolosite după ce le-am lăsat 2-3 zile la aer. Orice modalitate de spălare sau curățare le distruge eficiența în mod imprevizibil de mare. Măștile din bumbac pot fi spălate (cu apă și săpun / detergent de rufe), clătite, uscate și apoi sterilizate prin călcare.

Ce facem cu mănușile după ce le-am folosit?

Scoaterea mănușilor se face fară să atingem pielea cu mănușa (se prinde cu o mână înmănușată de partea corespunzătoare dosului mâinii celeilalte și se trage mănușa până la extragerea ei, se aruncă mănușa scoasă, iar cu degetul arătător al mâinii fară mănușa se introduce sub manșetă mănușii mâinii celeilalte și se trage mănușa intorcand-o în acest mod pe dos, apoi se aruncă și a doua mănușă.

Măștile și mănușile se aruncă direct în coșul de gunoi și apoi nu se mai ating cu mâinile sau se pun într-o pungă care se leagă la gura și apoi se aruncă la gunoi. Mănușile pot fi reutilizate după spălare cu apă și săpun sau detergent și uscare, dar de cele mai multe ori în acest fel devin foarte greu de îmbrăcat.

Cum dezinfectăm alimentele cumpărate de la supermarket?

Deși virusul supraviețuiește mult pe suprafețe (până la zile, în funcție de tipul de suprafață ), nu este dovedită de fapt eficiența dezinfectării ambalajelor în prevenția transmiterii, dar este dovedită importanța spălării cu apa și săpun a mâinilor înainte de a mânca și a spălării cu apă a fructelor și legumelor înainte de a le consuma / prepara (de spălat și înainte și după decojire).

Prin urmare, pentru alimentele perisabile: depozitați-le așa cum faceți de obicei (frigider / cămară / dulapuri) dar spălați-vă pe mâini după ce deschideți ambalajul și înainte de a le mânca, aruncați ambalajul în coșul de gunoi cât mai repede după deschidere, evitând atingerea lui de alte obiecte din bucătărie.

Ambalajele se pot șterge cu soluții dezinfectante pe bază de clor sau alcool, dar de fapt nici nu este dovedită cu adevărat utilitatea, și nici nu înlocuiește necesitatea de spălare a mâinilor înainte de a mânca.

Pentru cumpărăturile neperisabile rapid, formula ideală este de a le lăsa 2-3 zile nedespachetate într-un colț al casei în care nu umblați.

Alegem doar produse ambalate? Nu. Este suficient să ne spălam pe mâini înainte de a mânca și de a spăla legumele și fructele înainte de a le mânca și înainte și după ce le decojim. Este mai important să nu mâncam direct din ambalaj, ci să transferăm mâncarea / gustarea într-un vas curat și să mâncam fară să alternăm cu alte activități în care atingem diferite suprafețe (de exemplu, nu „ciuguliți” snack-uri în timp ce citiți / lucrați la calculator).

Soluțiile speciale pentru spălarea fructelor și a legumelor. Nu există date medicale care să ateste utilitatea acestor soluții în prevenția transmiterii Covid 19. Iar folosirea soluțiilor dezinfectante pe bază de alcool sau clor sunt periculoase în contact cu mucoasele organismului uman, deci nu putem curăța alimentele cu ele (ci doar eventual ambalajele impermeabile).

Informații oferite de Dr. Mela Stănculete, Concierge Doctor la clinica Intermedicas.

Dacă ai și alte întrebări legate de infecția cu coronavirus, poți suna la 021.222.13.70 și un medic de la Intermedicas va sta de vorbă cu tine.

Leave a Reply