Să vă povestesc despre o iniţiativă faină

bicicleta din hartie„Bicicleta din hârtie” se numeşte şi are ca scop educarea elevilor spre reciclarea hârtiei.

Face parte dintr-un proiect pornit pentru Prgramul de granturi de la Raiffeisen de către ADD „Focul Viu” Focşani. Dacă aş fi ştiut de acest program mai devreme, aş fi fost şi eu printre menţionaţii Chinezului de aici, dar cum am aflat abia când s-a terminat perioada de înscrieri, prefer să susţin un proiect fain iniţiat de către un ONG din Focşani.

Ce vrea „Bicicleta din hârtie” să facă?

Să informeze elevii din 6 licee şi 4 şcoli din Focşani (aproximativ 7500 de elevi, adică 50% din populaţia şcolară de-aici) despre reciclarea hârtiei şi să organizeze o tombolă în acest sens.

Cum decurge?

Fiecare elev dornic de a intra în cursa asta a reciclării hârtiei trebuie să aducă la şcoală o anumită cantitate de hârtie reciclabilă şi va primi automat un bileţel cu ajutorul căruia va participa la o tombolă (5kg de hârtie = 1 bilet la tombolă).

Se vor extrage 10 premii (câte unul pentru fiecare unitate şcolară), iar câştigătorul va pleca acasă cu o bicicletă.

Se urmăreşte o ritmicitate a proiectului de 2 ori pe an. Adică nu va fi o minune care se va întâmpla o singură dată şi atât.

Oamenii vor să educe elevii şi să-i obişnuiască să recicleze hârtia în loc s-o arunce (iar asta implică şi colectarea ei selectivă).

Partea faină, lăsând premiile la o parte

Liceele şi şcolile, în momentul în care se înscriu în nebunia asta, vor semna un contract în care vor fi de acord ca banii câştigaţi din reciclarea hârtiei să fie folosiţi pentru proiectele viitoare, nu pentru uz personal. Vrancart, cei care se ocupă de colectarea şi reciclarea hârtiei, în loc să dea banii unităţii de învăţământ care a făcut rost de hârtie, îi va păstra şi, pe lângă asta, va dubla suma.

Adică dacă liceul X reciclează hârtie de 200 de lei, în momentul în care Vrancart va preda banii celor de la ADD Focul Viu, vor fi 400 de lei.

Prin această metodă se va putea realiza o continuitate a proiectului.

Şi de ce m-ar interesa pe mine treaba asta?

În afara faptului că-i o iniţiativă de lăudat şi că este un exemplu bun de „aşa da”, aş avea nevoie şi de puţin din susţinerea voastră.

Nu ştiu dacă ştiţi, dar proiectele din Raiffeisen Comunităţi obţin finanţare numai dacă strâng un anumit număr de voturi.

Eu am votat, unii colegi din Blogosfera Vrânceană la fel, acum a venit timpul să vă cer şi vouă ajutorul (dacă vă place proiectul şi doriţi să-l susţineţi, bineînţeles). Paşii sunt simpli.

1. Intri în Programul de granturi de pe Raiffeisen Comunităţi
2. Îţi faci cont
3. Te duci la categoria „Proiecte propuse de ONG-uri”
4. Selectezi judeţul Vrancea
5. Votezi „Bicicleta din hârtie”
6. Dacă doreşti, mai rogi câţiva prieteni să urmeze paşii de la 1 la 6.

Mno, nu ştiu dacă aţi votat sau nu (nici nu pot să verific), dar aş dori o părere de-a voastră în legătură cu ideea proiectului, că-s tare curios.

Mulţumesc!

*poza via

Lasă un comentariu

10 comentarii

 • Madalina 14 Sep 2011, ora 23:22

  Chiar ca e un proiect destul de interesant. Pe langa faptul ca ii invata pe copii sa recicleze , ii mai si recompenseaza. :)

 • LoL3X 15 Sep 2011, ora 01:25

  E foarte buna ideea. Insa ma cam indoiesc ca-i poti face pe liceeni sa recicleze hartia.

  • Florea Cristian 15 Sep 2011, ora 07:03

   Ei doar o aduc la scoala. Oricine gaseste 5kg de hartie prin casa, sa fim seriosi.

 • Bogdan 15 Sep 2011, ora 22:27

  ideea proiectului este laudabila insa parte cu reciclarea propriu-zisa este mai greu de realizat… intru si te votez deindata de rds-ul ma va lasa

  • Florea Cristian 16 Sep 2011, ora 06:48

   Cu reciclarea nu e chiar atat de greu, avand in vedere ca avem deja o firma care ne ajuta si care se ocupa de asta. Noi trebuie doar sa strangem.

   Mersi de ajutor!

 • sibiu 16 Sep 2011, ora 18:30

  f bine! reciclarea trebuie sa se invete de mic.

 • Tania 21 Sep 2011, ora 16:42

  Foarte fain! Adevarul e ca trebuie sa recunoastem ca in prezent sunt multe astfel de campanii, ceea ce nu se intampla pe vremea noastra.