Cum schimbi poziția frânelor la o cursieră veche

frana cursiera veche 1Deși îmi place tare mult să merg pe bicicletă, de fiecare dată când a fost nevoie de vreo modificare tehnică, am preferat să-mi duc bicla la un specialist, ca să nu stric eu ceva. Bineînțeles că am mai prins niște informații din zbor, dar n-aș putea spune că mă pricep. M-am gândit să fac un curs de mecanică de biciclete la un moment dat, dar n-am apucat.

Oricum, într-o zi am fost nevoit să modific poziția frânelor unei cursiere vechi. Nu am dus-o la mecanic pentru că ne grăbeam. În plus, m-am gândit că nu poate fi atât de greu. Doar că după 30 de minute de uitat la frână pe toate părțile, mi-am dat seama că s-ar putea să fie greu. :))

Adică nu găseam de nicio culoare șurubul pe care să-l deșurubez ca să se mai lărgească acea parte care ține frâna strânsă de ghidon. Și bineînțeles că atunci când am simțit că nu mai există nicio speranță, am căutat pe Google. Cum Google n-a știut ce să-mi zică (sau poate n-am căutat eu ce trebuie), am ajuns să iau din nou frâna pe toate părțile ca să văd ce pot să-i fac. Deja era o luptă între mine și ea, nu mai conta că trebuia să fie gata repede. Cel mai important pentru mine era să găsesc cum se face, chiar dacă frâna mai putea fi folosită și în poziția aia. Și-am găsit. Și m-am gândit să scriu și pe blog. În caz că mai e cineva în impas și caută pe Google, acum găsește răspunsul. Și răspunsul arată așa:

1. Dă la o parte cauciucul din jurul manetei frânei. Apoi o să observi că are un plastic. Dă-l și pe ăla la o parte.

2. După ce ai dat jos cauciucul și plasticul, apasă pe frână și-o să observi că in interior e un șurub care se desface cu un imbus. Deșurubează-l, ca să vezi că frâna începe să se miște pe ghidon și că te-ai chinuit 30 de minute pentru o explicație atât de simplă.

frana cursiera veche 4

3. Asta-i tot. :D

Leave a Reply