Self experience is king!

La fel cum şi conţinutul de calitate este rege, experienţa personală primează când vine vorba de articole de calitate. Scriu asta tot din experienţă personală, mai exact din lucruri relatate de alţii sau deduse de mine însumi.

Fie că tocmai ţi-ai codat o nouă temă WordPress, că ai văzut cum un ţigan scoate cuţitul şi-şi ameninţă prietenul cel mai bun, că vecinul de la patru aruncă gunoiul pe geam încercând să nimerească ghena sau că ai observat cum un extraterestru mic şi verde face vizite în fiecare noapte vecinei de la parter, asta se cheamă experienţă personală, chestie care nu poate fi transformată în text decât de tine, privitorul sau trăitorul în sine.

O întâmplare, un sfat sau chiar un tutorial poate apărea din punct de vedere calitativ mult mai bine într-un articol dacă unghiul din care îl priveşti a fost experimentat înainte.

În necunoştinţă de cauză poţi vorbi, din povestite la fel, dar nu poţi argumenta un articol şi nu-l poţi face destul de credibil astfel. Îţi va ieşi un text superficial, necitit şi neapreciat de nimeni. Mai bine nu scrii nimic decât să-ţi spui părerea despre un lucru care trebuie trăit pentru a fi relatat.

În această categorie nu intră, sub nicio formă, articolele de ştiri. Spre exemplu, dacă vrei să anunţi omenirea cum că un avion plin cu români s-a prăbuşit în Washington, iar tu trăieşti în Bucureşti, este lesne de înţeles că n-aveai ce căuta acolo. Aici, scopul scuză mijloacele, iar articolul oricum nu poate fi calitativ atât timp cât apare pe toate posturile TV şi prin ziare. Pentru că nu vii cu nimic nou şi atrăgător.

În concluzie: Ar fi perfect dacă aţi putea scrie articole relatate NUMAI din experienţa personală. Dar sunt momente în care trebuie să fii strict subiectiv când vine vorba de o idee, sau sunt lucruri pe care nu le poţi trăi încă, motiv pentru care se face abat de la regulă. Tot ce trebuie să faceţi este să încercaţi să menţineţi cât mai mult cursul articolelor trăite, nu povestite de alţii.

Lasă un comentariu

18 comentarii

 • Marius. 25 Oct 2009, ora 12:46

  ..pai deaia e blog personal
  .-= Ultimul articol al lui Marius. – Mi-a venit şi mie rândul meu să câştig =-.

 • Phera . 25 Oct 2009, ora 13:08

  Eu am observat ca daca scrii despre ce ti se intampla tie nu comenteaza nimeni ( si nu vorbesc de blogul asta , e cam un esec ,ci vorbesc de celalalt blog al meu . mwhaha. )
  .-= Ultimul articol al lui Phera . – Temeri . =-.

  • Grim_Cris 25 Oct 2009, ora 14:07

   una e sa scrii despre ce ti se intampla tie si alta e sa scrii despre ceva de care ai habar pentru ca ai experimentat pe tine.

   plus ca, daca scrii ce ti se intampla tie intr-o forma mai putin banala, o sa vezi ca mai sunt si care comenteaza (exemplu: aici)

   • Pavel 26 Oct 2009, ora 07:59

    Te-ai dat si tu exeplu pe tine , oricum ai orice articol comentat , indiferent de povestea lui
    .-= Ultimul articol al lui Pavel – Primul premiu ca blogger =-.

   • Grim_Cris 26 Oct 2009, ora 20:01

    m-am dat exemplu pe mine pentru ca eu am trecut prin asta si stiu cum e

 • The Hunter 25 Oct 2009, ora 14:34

  Ar fi perfect dacă aţi putea scrie articole relatate NUMAI din experienţa personală.
  De acord. Bloggerii incepatori, de obicei, copiaza articolele cele mai votate/comentate de pe blogurile mari ( cele cunoscute ). :(
  .-= Ultimul articol al lui The Hunter – Libertatea… =-.

  • Grim_Cris 25 Oct 2009, ora 14:44

   asa e, dar de multe ori nu le iese ca lumea. in sensul ca nu sunt apreciati asemeni articolelor din care s-au inspirat

   • The Hunter 25 Oct 2009, ora 15:18

    yep! Ai dreptate. + ca nu prea fac trafic cu asta… ;))
    .-= Ultimul articol al lui The Hunter – Oldies but goldies! =-.

   • Grim_Cris 25 Oct 2009, ora 16:08

    depinde. daca incerci sa comentezi pe 10 bloguri, garantat ai 5 vizitatori in ziua aia. e super sigur!

 • Pingback: Scurtiliiiiii #3 | Ceostoy.ro ( If you could do a difference , do it ! )
 • Neamtu 25 Oct 2009, ora 17:19

  […]articolul oricum nu poate fi calitativ atât timp cât apare pe toate posturile TV şi prin ziare. Pentru că nu vii cu nimic nou şi atrăgător.[…]

  Da’ de ce vrei sa te contrazic, iar? Poi fiecare vede acelasi eveniment in alt mod. Unde unul vede un accident, altul vede o catastrofa iar al treilea vede o oportunitate. Aceeasi poveste, chiar vazuta pe 100 de canale TV, poate fi relatata altfel, pe un blog. Poate avea o alta nuanta, poate fi auzita de alt tip de persoane.
  .-= Ultimul articol al lui Neamtu – O, mama… dulce mama? =-.

  • Grim_Cris 25 Oct 2009, ora 21:41

   trebuia clarificat ceva. stiri scriu, in proportie de 90% bloggerii incepatori. ei niciodata n-au alt punct de vedere despre o stire, sau cel putin n-am vazut eu pe cineva sa aiba.

   ei merg pe principuil, am vazut la TV, scriu si eu. Daca la TV zice ca e socant, ei reproduc acelasi lucru. greu gasesti stiri relatate altfel, dintr-un unghi aparte

 • Pricop Catalin 25 Oct 2009, ora 22:54

  Grim , problema e alta , daca esti nou in domeniu si pui o stire , poate primesti 2,3 comenturi la un post despre o stire noua , dar daca esti nou si pui ceva despre viata ta , nu o sa primesti coment sau trafic :)

  • Grim_Cris 26 Oct 2009, ora 07:51

   daca esti nou si pui ceva despre viata ta intr-un mod haios sau mai putin banal, sunt 100% sigur ca primesti si comment si trafic. in plus, subiectele de pe blog nu se rezuma la stiri si povesti despre viata ta

 • XtincT 26 Oct 2009, ora 20:25

  Articolele trebuie scrise de tine fara inspiratie , ci doar din gandirea ta .. si din subiectele pe care doresti sa le deschizi
  .-= Ultimul articol al lui XtincT – Expresii … pe români =-.

 • Dexter 26 Oct 2009, ora 23:24

  pai majoritatea lucrurilor despre care scrii trebuie sa fie chestii care te intereseaza
  .-= Ultimul articol al lui Dexter – Validare comentarii wordpress =-.

 • Amavio 29 Noi 2009, ora 21:34

  Ce legătura are experiența personală cu ceea ce afirmi tu aici: „Scriu asta tot din experienţă personală, mai exact din lucruri relatate de alţii sau deduse de mine însumi.”?
  :-?
  .-= Ultimul articol al lui Amavio – Manelizarea României =-.

  • Grim_Cris 29 Noi 2009, ora 21:36

   ce intelegi tu prin „deduse de mine insumi” ?