Siguranţa ta depinde doar de tine

În tabăra #schiem, pe lângă distracţie şi cursuri de schi, am învăţat câte ceva despre siguranţă. Atunci mi-am dat seama că eu, în naivitatea mea, nu prea luam în serios siguranţa, deşi ar fi trebuit.

Primul test de siguranţă l-am primit înaintea oricărui curs, când Toma ne-a înmânat walkie-talkie-urile de la Falcon cu ajutorul cărora puteam comunica între noi. Siguranţa unui grup, se pare, presupune uşurinţă în comunicare.

michelin - siguranta rutieraLa câteva zile după ce a început tabăra, Răzvan Diaconu de la Michelin a susţinut un workshop despre #sigurantarutiera de la care am plecat uimit. Ca şi data trecută.

Atunci mi-am dat seama de ce se insistă atât de mult pe folosirea anvelopelor de iarnă în timpul rece şi de folosirea anvelopelor de vară atunci când e cald. Dincolo de adâncimea canalelor care te ajută să nu derapezi pe zăpadă sau umezeală, anvelopele sunt făcute să-şi păstreze proprietăţile la anumite temperaturi. Dacă mergi vara cu anvelope de iarnă şi aluneci pe carosabilul umed, este pentru că la acea temperatură anvelopele alea nu sunt făcute să dea randament. Atunci am învăţat că nişte lucruri aparent nesemnificative fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. O frână pe zăpadă cu anvelope de vară (de la viteza de 50km/h la zero) este de două ori mai lungă decât una cu anvelope de iarnă.

Pentru că tot eram la munte, am testat şi aplicaţia pentru Android Salvamont (de la Vodafone), care-ţi arată traseele montane din România, starea vremii, iar celor care se rătăcesc (sau păţesc ceva) le oferă posibilitatea de a contacta echipa de salvamontişti, care vor şti imediat din ce loc a fost apăsat butonul „SOS”. Mi s-a părut un concept tare interesant şi abia aştept versiunea pentru iOS a aplicaţiei. Atunci am conştientizat că siguranţa depinde doar de cum ne pregătim noi înainte de a face un lucru, nu de altceva.

Tu cât de atent eşti la siguranţa ta înainte să pleci undeva?

#schiem este prima tabără de schi pentru bloggeri organizată de Arena Platos cu susținerea Sony, Vodafone, Michelin, Staropramen, Ford, Perla Păltinișului și Buonavista.

2 Comments

  1. joculet0enervant 1 februarie 2013
  2. A.P. 27 iunie 2013

Leave a Reply