Site-urile firmelor au nevoie de variantă mobile?

varianta mobileÎn ultima vreme mă folosesc foarte mult de internetul pe telefon. Asta pentru că sunt de foarte multe ori pe fugă, ori plecat pe undeva şi, cum n-am acces la PC, mă descurc şi eu cum pot.

Dacă până acum mă rezumam la a citi pe TweetDeck ce se mai întâmplă, sau la a deschide Facebook-ul şi Messenger-ul (apropo, dacă ştiţi vreo aplicaţie de Y!M pentru Android mai bună decât cea de la Yahoo, să-mi spuneţi), în ultima vreme am început să folosesc netul de pe telefon aproape la fel ca şi cel de pe PC. Cu alte cuvinte, intru pe tot felul de site-uri, forumuri, caut rezolvări la diverse lucruri pe Google, sau mai citesc unele articole din FeedReader.

Mă întrebam dacă site-urile de prezentare ale firmelor hotărâte să aibă şi puţină viaţă online ar avea nevoie de o variantă mobile. Vorbim aici strict de site-uri cu informaţii fixe (nu bloguri, care trebuiesc updatate) şi pe care, în mod normal, le-ai accesa doar de acasă. Spun despre site-uri de vânzări de uşi, parchet, sau chestii de genul ăsta.

Voi ce ziceţi?

Lasă un comentariu

10 comentarii

 • MadMike 15 Iul 2011, ora 16:37

  Nu stiu cat de necesara este o versiune Mobile si iti voi spune si de ce. Incepand cu sistemele de operare iOS si Android, toate site-urile le vad ca si „online”, nu mai este ca pe vremuri cand era Simbyan si aveai intr-adevar nevoie de mobile altfel ti-l vedea ca naiba.

  Acum, daca ne gandim bine, si ai o afacere, o versiune mobile e foarte bine venita insa, nu e un MUST sa zic asa. Sa ne gandim prima data de ce folosim smartphone-urile/tabletele: Pentru navat pe internet nu pentru a da comenzi pe nu stiu ce site-uri.

  In plus, stii unele site-uri securizate nu-ti permit sa dai comanda de pe mobil? Cica e un mod de securitate.

  Deci, cine va sta pe net de pe un telefon, nu va sta sa dea comenzi pe site-uri/magazine online. Acum na, poti face o versiune mobile daca nu te va costa prea mult insa repet, majoritatea OS pentru telefoanele mobile, vad site-ul „nemodificat”.

  • Florea Cristian 16 Iul 2011, ora 07:51

   Da, asa e, vad site-ul nemodificat, dar se incarca de obicei groaznic de greu, avand in vedere ca rulezi de pe un internet mobil de cele mai multe ori

 • Val33ntyn 16 Iul 2011, ora 18:02

  Ar cam trebui avand in vedere cat de mult au crescut numarul vanzarilor de smartphone-uri sau tablete.

  • Florea Cristian 17 Iul 2011, ora 07:52

   Da, dar pe site-urile de prezentare nu stiu cat de multi se ingramadesc sa intre

 • Gabriel Ursan 17 Iul 2011, ora 03:11

  Eu zic ca merita si argumentez punctual si de ce:

  1. Pentru ca, in primul rand, acele firme arata ca „isi bat capul” cu noile obiceiuri de utilizare a internetului de catre potentialii vizitatori/clienti/fani, etc. Acest lucru releva ca sunt flexibili si orientati catre adaptabilitate in business.

  2. In al doilea (si ultimul rand :)) pentru ca exact cum spune si prietenul meu MadMike, pe multe dispozitive siteul se vede exact ca pe computer, dar de multe ori e mai greu sa interactionam pe el/cu el/in el (siteul :)) de pe un smartphone. Putem citi si vizualiza fara probleme, dar pentru a interactiona coerent cu un site este nevoie si de un pic de optimizare dedicata acestui aspect.

  • Florea Cristian 17 Iul 2011, ora 07:55

   Iti multumesc pentru ca ai trecut pe-aici!

   Intr-adevar, conteaza foarte mult pentru un vizitator normal sa vada ca o anumita firma „isi bate capul”, chiar daca, sa zicem, comenzile pe care or sa le faca vizitatorii vor fi tot de pe PC. Macar fac o impresie buna in prima faza :D

   • Gabriel Ursan 17 Iul 2011, ora 11:11

    Asa este Cristian – fac o impresie buna in prima faza pentru ca proportia de oameni care ar aprecia cu adevarat ca o firma isi bate capul ar fi extrem de mica.

 • Victor Stanescu - Vectorash 18 Iul 2011, ora 17:48

  Pe mine ma distreaza un pic postul, sa-ti explic de ce:

  Firmele au nevoie de site-uri cu varianta mobila? Evident ca ar avea, daca nu ar trebui sa plateasca pentru ea :))

  Eu lucrez in domeniu si ma lovesc inclusiv de problema: Firmele ar avea nevoie de site-uri(PUNCT)

  La noi a fi antreprenor (ca e la moda cuvantul) inainte era „patron” din nefericire nu e o diferenta facuta de educatie. 80% din patronasii nostrii nu au nici un studiu in domeniu.. „Domne’ eu vand celulare ca le iau ieftin din China, io’s smecher, de ce studii as avea nevoie?!” Incearca sa-i explici unui d’asta de ce site-ul lui ar beneficia de un design fara cuvinele „ia neamule mobilu’ ” si abia apoi sa adoptam concepte „se-fe” gen RSS, Social Media sau mobile version :)

  Am avut un client care la un site de ANUNTURI mi-a zis: „Google? de ce as avea nevoie de Google?!”

  • Florea Cristian 19 Iul 2011, ora 15:10

   Noi mai avem foooarte mult de lucru la educarea populatiei cand vine vorba de online. Inteleg ca nu se pot pricepe cu totii, dar daca stii ca esti prost, de ce nu angajezi pe cineva care sa ia hotararile astea in locul tau? Sau de ce nu studiezi putin inainte?

 • Andrey 19 Iul 2011, ora 12:30

  Eu cred ca ai dreptate. Da mai asa e.