Somnul

Toţi dormim. Nu putem trăi fără el. Asta-i sigur! Dar am impresia că doar 1% din noi ne gândim la „somn” în adevăratul sens al cuvântului. Adică … sunt foarte puţini cei care ştiu mai multe decât „noaptea trebuie să dorm” sau „dacă dorm si dupa-amiază e mai bine”.

Deşi nu vreau asta, s-ar putea să iasă un articol gen „Ştiaţi că…” sau „Hai că ne mai învăţă Grim o chestie naşpa”

Îmi amintesc cu drac drag de profesoara de Educaţie Pentru Sănătate care încerca săraca, din răsputeri, să ne explice cât de benefic este somnul atunci când este practicat cum trebuie.

Pe vremea aia nu mă interesa ce prostii zicea şi chiar mă plictiseam la orele ei, dar acum îmi dau seama cam cât de benefice puteau fi unele lecţii dacă voiam să fiu atent.

Câţi dintre voi ştiu că somnul este împărţit în mai multe etape care se repetă într-o noapte de până la 5 ori? E, mai niciunul. Deaia fac articolul ăsta.

Prima e aia în care te aşezi în pat, caşti şi încerci să adormi, a doua aia în care ai adormit deja, a treia (a’ mai importantă) se numeşte REM (Rapid Eye Movement) şi e perioada aia în care visezi tot felul de chestii (nu vă gândiţi la porno sau din astea. Orice vis este în REM). Reprezintă în 25% din somnul dintr-o noapte şi se prelungeşte odata cu îmbătrânirea noastră.

Sărind peste celelalte etape (că sunt inutile) şi peste explicaţiile plictisitoare, trebuie să mai ştiţi câte ore să dormiţi într-o noapte :| Sună ca pasta dar chiar trebuie.

Cică dacă dormi sub 6 ore sporeşti sansele de a muri mai repede. Asta pe o perioadă mai lungă de timp. Să nu crezi că dacă o ţii o săptămână numai în chefuri ţi-ai asigurat locul în cimitir. Apoi, dacă dormi peste 9 ore iar nu-i bine … efectul poate fi asemănător somnului puţin şi s-ar putea să te coste cândva. Cel mai indicat ar fi să dormi între 7-8 ore, maxim 9 în cazul în care ai avut o zi criminală din mai multe puncte de vedere (efort exagerat atât intelectual cât şi fizic).

Printre altele, ar fi bine să fiţi atenţi cât dormiţi ca să nu aveţi probleme. Să nu-mi spuneţi că nu puteţi dormi mai puţin de 10 ore pentru că … nu ştiu ce. Totul ţine de voinţă ;)

Somn uşor diseară. Sper ca în REM să nu visaţi articolul meu :-??

Lasă un comentariu

10 comentarii

 • Andrei M. 27 Mar 2009, ora 15:42

  Da, si eu am facut educatie pentru sanatate si ne-a povestit chestiile astea dar acum cativa ani. E bine de retinut.

  De la mine poti citi: Îşi vinde virginitatea!

 • Tzukune 27 Mar 2009, ora 16:07

  Chiar am citit tot articolul. Pot spune ca stiam de la parinti ca e bine sa dorm 8 ore pe zi (24 ore), dar nu stiam de acele etape, etc

  Oricum, bine de stiut si nu mi s-a parut deloc plictisitor articolul.

  De la mine poti citi: Incredibil!! Ce poate face o dacie(no coment)

 • redandblue 27 Mar 2009, ora 17:51

  Stiam faza cu 8 ore , si ca daca dorm mai putin sau mai mult somnul poate provoca unele boli sau… nu stiu cum sa le zic , din pacate eu dorm putin , foarte putin , cam 5 ore pe noapte. Vine sfarsitul…

  De la mine poti citi: Ave , ave Ştefane!

 • Grim_Cris 27 Mar 2009, ora 18:00

  @redandblue .. ar trebui sa te gandesti mai mult la sanatate. Sa dormi mai mult intr-o noapte sau sa prinzi macar 2 ore de somn si dupa-amiaza

 • MagicRock 27 Mar 2009, ora 18:06

  :)) iti dai seama ca la noapte exact articolul tau il voi visa=))

  De la mine poti citi: Un Mic Cosmar

 • MadaManu 27 Mar 2009, ora 19:36

  o stiam dar din pacate dorm cam 6 ore pe noapte…

  De la mine poti citi: M pe unghie

 • redandblue 27 Mar 2009, ora 18:39

  @Grim_Cris: da nu pot sa adorm devreme , aseara noroc ca a luat foc o biserica si a luat lumina de am adormit si eu pe la 8 , dar m’am trezit imediat , cand a inceput lumina becului sa’mi bata in ochi…sanatatea e pe primul plan , dar asta sa o stie si partea creierului meu ce sa ocupa de somn :))

  De la mine poti citi: Ave , ave Ştefane!

 • Crok 27 Mar 2009, ora 20:24

  eu pe noapte dorm 8 ore de la 22 la 6 in cursul saptamanii iar in weekend tot atat ca m-am obisnuit cu programul scolar. :( ziua nu dorm ca nu am timp :D scoala,aksa,sala,aksa :d

  De la mine poti citi: Spring “installed”

 • Grim_Cris 27 Mar 2009, ora 21:17

  Eu dupa-amiaza dorm numai cand e week-end sau cand nu merg la scoala. In rest, 22:30 – 7:00 :)

 • MadTrasher 3 Apr 2009, ora 21:33

  ‘Cică dacă dormi sub 6 ore sporeşti sansele de a muri mai repede.’

  dude…/:)

  deci eu o sa mor tanar :))
  in week-end , de la 10 dimineata pana la 3 noaptea stau la pc;la 4 ma culc,la 9 ma trezesc…
  so…i’m fuck’d up! :))