Somnul

Toţi dormim. Nu putem trăi fără el. Asta-i sigur! Dar am impresia că doar 1% din noi ne gândim la „somn” în adevăratul sens al cuvântului. Adică … sunt foarte puţini cei care ştiu mai multe decât „noaptea trebuie să dorm” sau „dacă dorm si dupa-amiază e mai bine”.

Deşi nu vreau asta, s-ar putea să iasă un articol gen „Ştiaţi că…” sau „Hai că ne mai învăţă Grim o chestie naşpa”

Îmi amintesc cu drac drag de profesoara de Educaţie Pentru Sănătate care încerca săraca, din răsputeri, să ne explice cât de benefic este somnul atunci când este practicat cum trebuie.

Pe vremea aia nu mă interesa ce prostii zicea şi chiar mă plictiseam la orele ei, dar acum îmi dau seama cam cât de benefice puteau fi unele lecţii dacă voiam să fiu atent.

Câţi dintre voi ştiu că somnul este împărţit în mai multe etape care se repetă într-o noapte de până la 5 ori? E, mai niciunul. Deaia fac articolul ăsta.

Prima e aia în care te aşezi în pat, caşti şi încerci să adormi, a doua aia în care ai adormit deja, a treia (a’ mai importantă) se numeşte REM (Rapid Eye Movement) şi e perioada aia în care visezi tot felul de chestii (nu vă gândiţi la porno sau din astea. Orice vis este în REM). Reprezintă în 25% din somnul dintr-o noapte şi se prelungeşte odata cu îmbătrânirea noastră.

Sărind peste celelalte etape (că sunt inutile) şi peste explicaţiile plictisitoare, trebuie să mai ştiţi câte ore să dormiţi într-o noapte :| Sună ca pasta dar chiar trebuie.

Cică dacă dormi sub 6 ore sporeşti sansele de a muri mai repede. Asta pe o perioadă mai lungă de timp. Să nu crezi că dacă o ţii o săptămână numai în chefuri ţi-ai asigurat locul în cimitir. Apoi, dacă dormi peste 9 ore iar nu-i bine … efectul poate fi asemănător somnului puţin şi s-ar putea să te coste cândva. Cel mai indicat ar fi să dormi între 7-8 ore, maxim 9 în cazul în care ai avut o zi criminală din mai multe puncte de vedere (efort exagerat atât intelectual cât şi fizic).

Printre altele, ar fi bine să fiţi atenţi cât dormiţi ca să nu aveţi probleme. Să nu-mi spuneţi că nu puteţi dormi mai puţin de 10 ore pentru că … nu ştiu ce. Totul ţine de voinţă ;)

Somn uşor diseară. Sper ca în REM să nu visaţi articolul meu :-??

10 Comments

  1. Andrei M. 27 martie 2009
  2. Tzukune 27 martie 2009
  3. redandblue 27 martie 2009
  4. Cristian Florea 27 martie 2009
  5. MagicRock 27 martie 2009
  6. MadaManu 27 martie 2009
  7. redandblue 27 martie 2009
  8. Crok 27 martie 2009
  9. Cristian Florea 27 martie 2009
  10. MadTrasher 3 aprilie 2009

Leave a Reply