În fiecare zi se înregistrează 34 de cazuri de tăieri ilegale ale pădurilor din România

Am primit de la Greenpeace România rezultatele raportului referitor la tăierile ilegale ale pădurilor din România. Doar în anul 2017 au fost identificate 12.487 de tăieri ilegale de păduri, cu 32% mai mult față de anul 2016, ceea ce ne duce la o medie de 34 de tăieri ilegale pe zi.

Iar dacă statisticile de mai sus vi se par urâte, să știți că există unele și mai și: comparativ cu 2016, a crescut și gravitatea faptelor. În 2017 s-au înregistrat 8.461 de infracțiuni, cu 62.02% mai mult față de anul 2016.

Multe dintre cazurile de tăieri ilegale au fost identificate de către cetățeni. Spre exemplu, în județul Dolj, 57% dintre cazurile investigate de autorități au fost semnalate de către cetățeni.

Din păcate, nu putem ști câte tăieri ilegale au fost neidentificate. Adică acele tăieri care nu au fost reclamate de cetățeni sau sesizate de către autorități. Din acest motiv, profit de ocazie ca să vă amintesc faptul că Ministerul Mediului a lansat în 2016 o aplicație mobilă numită Inspectorul Pădurii (disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android), care îți permite să verific numerele de înmatriculare ale camioanelor care transportă lemn. Dacă se află în baza de date a Ministerului, înseamnă că transportul e legal. Dacă nu, poți suna la 112 ca să reclami incidentul, iar autoritățile vor verifica situația.

Reclamarea tăierilor ilegale de păduri e un lucru mic, dar important, pe care-l putem face pentru a avea grijă de pădurile țării noastre, dar și de fauna care locuiește în ele.

În continuare, te invit să urmărești un infografic realizat de Greenpeace România pornind de la statisticile înregistrate în anul 2017 în ceea ce privește tăierile ilegale de păduri. Iar dacă vrei să vezi întregul raport al tăierilor ilegale, te invit să accesezi această pagină.

taieri ilegale de paduri in romania - infografic

Leave a Reply