Te ţine să-mi spui în cât timp ai citit articolul acesta?

Acest articol poate fi citit în 2 minute

Observ că tot mai multe bloguri pe care le urmăresc afişează înaintea fiecărui articol un text de genul: Timp de citire 2 – 3 minute.

În funcţie de numărul de cuvinte ale articolului, un plugin calculează cam cât timp i-ar lua unui vizitator să termine de citit tot textul respectiv.

Pe mine nu mă influenţează cu nimic mesajul cu pricina şi uneori mă întreb dacă ajută pe cineva, cumva. Dacă eu ţi-aş spune că un articol de-al meu poate fi citit în 5 minute, tu ai ieşi de pe el fără să încerci să-l parcurgi? Eu nu cred.

De obicei îmi dau seama dacă vreau sau nu să termin de citit un articol după ce deja am trecut de primele două paragrafe. Dacă după cele două paragrafe mai urmează maxim două, iar eu nu sunt interesat de articol, le citesc şi pe alea. Dacă sunt mai multe, mă opresc. De obicei, când încep să citesc ceva şi văd că nu mă interesează în mod special subiectul, dau rapid scroll până jos ca să văd cât de lung este articolul şi cam cât timp mi-ar lua să-l parcurg. Asta fără plugin-uri, sau cine ştie ce complicăciuni.

Nu-i nevoie să-mi numere cineva cuvintele unui articol ca să-mi dau seama dacă merită să mă uit peste el sau nu, pentru că mi-e mult mai uşor să-l scanez eu rapid şi, cu o abilitate pe care sigur o avem cu toţii, să-mi calculez în minte timpul aproximativ de citire al textului.

Mie mi se pare inutil mesajul ăla care-ţi spune în cât timp citeşti un text şi vreau să ştiu dacă doar eu sunt aşa, sau nu. De-aia la începutul articolului meu am scris cam cât cred eu că v-ar lua să-l citiţi, iar acum vă întreb dacă v-a influenţat cu ceva informaţia aia şi, eventual, dacă am estimat bine.

Mie mi-au trebuit 7 minute să-l scriu (fără să-l corectez), deci am estimat timpul de citire la 2 minute. Te ţine să-mi spui cât timp ţi-a luat ţie?

doua minute

Lasă un comentariu

13 comentarii

 • Cristi 9 Mar 2013, ora 19:30

  Io’s curios cum ii zice la pluginu asta

 • Adelin 10 Mar 2013, ora 01:37

  Din ciclul „hai să fac ceva ce nu s-a făcut, ceva destul de inutil”. Fiecare îşi dă seama de cât de lung îi un artiol numa’ după o amărâtă de scroll-uială a articolului

  • Cristian Florea 10 Mar 2013, ora 08:54

   Ma bucur sa aflu ca nu-s singurul caruia i se pare inutila chestia asta. :))

 • Cipri 10 Mar 2013, ora 12:00

  Dacă mă pasionează articolul îl citesc, indiferent cât de lung e. Nu pot pe moment, îl „arunc” în Pocket și citesc mai târziu.

  • Cristian Florea 10 Mar 2013, ora 13:08

   Dacă mă pasionează, într-adevăr, citesc şi un articol de 5000 de cuvinte, dar nu întotdeauna mă pasionează în mod special un text. Cu toate astea, îl citesc în speranţă că, la un moment dat, voi învăţa ceva din el.

 • D-Petre 10 Mar 2013, ora 14:36

  Total inutila chestia cu afisarea timpului estimat pentru citirea articolului … doar un plugin in plus ca sa avem de ce ne mira ca se incarca greu blogul :)

  P.S.
  1 minut si 20 secunde pentru acest articol :)

  • Cristian Florea 10 Mar 2013, ora 15:04

   Mulţumesc pentru că ai avut răbdarea să cronometrezi timpul de citit!

 • Catalinu 10 Mar 2013, ora 15:59

  Din punctul meu de vedere, este complet inutil si tampit un asemenea plugin. Si eu ca si tine, daca un articol dupa primele cateva randuri ma plictiseste, verific doar sa vad cat de lung este.. si daca este plictisitor, evident ca nu-l mai citesc tot.

  • Cristian Florea 10 Mar 2013, ora 21:49

   Ok, încep să-mi dau seama că suntem o grămadw de oameni care gândim aşa. Welcome to the club, then!

 • Alex 10 Mar 2013, ora 16:52

  nu mi-a luat nici doua minutele, dar mi-a placut, e inutil pluginul ala, parerea mea

  • Cristian Florea 10 Mar 2013, ora 21:50

   Mulţumesc de comentariu. Şi, aşa cum i-am zis şi lui Catalinu, welcome to the club! :))

 • Optimus 10 Mar 2013, ora 21:49

  Privit din alta perspectiva, un asemenea plugin este util sa-ti dai seama daca un articol l-ai concetrat suficient de mult si bine, astfel incat sa atraga atentia cititorilor, mai ales in cazul celor noi, si sa nu le rapeasca prea mult timp. :)

  In rest, un articol, scurt sau lung, dupa parerea mea, conteaza sa fie usor de citit, timpul oricum trece.