Text întreg sau nu?

Este o dilemă pe care o întâmpină fiecare blogger. Care ar fi varianta mai bună nu cred că ne poate spune cineva, dar aş vrea să amintesc aici avantajele şi dezavantajele fiecărei dintre opţiuni, ca să ştiţi ce să alegeţi în legătură cu viitorul vostru în blogosferă.

Textul întreg este de multe ori benefic pe un blog deoarece un vizitator poate citi cursiv toate articolele de pe prima pagină, fără prea multe click-uri. Deobicei, cu textul întreg arăţi că n-ai nimic de ascuns în spatele acelui „Read more…” şi îl faci pe cel care citeşte să vadă de la început cât de lung sau de scurt este articolul şi să estimeze dacă vrea sau nu să-l citească. Not a big deal!

Dacă ar fi să ne referim la bloggerii care păstrează pe index doar o anumită parte din articol, ajungem la concluzia că ei ar putea fi avantajaţi în ceea ce priveşte comentariile. Pentru că atunci când a ajuns acolo, vizitatorului îi este uşor să completeze formularul şi să-şi lase o părere. Totodată, acest tip de afişare a textului pe blog dezavantajează adminul în ceea ce priveşte timpul pe care un cititor îl petrece pe site. De ce? Păi, ăla pare să se plictisească să dea zeci de click-uri, back » read more, iar back, iar read more şi tot aşa şi preferă să citească doar unul sau două articole, să lase un comentariu (sau nu) şi să iasă.

În cele din urmă, putem spune că o aşezare de tip „Read more…” ne-ar putea aduce mai multe comentarii şi mai multe afişări la articol, dar mai puţini vizitatori (că dacă vezi că te chinui atât să citeşti, preferi să nu mai intri şi a doua oara).

O aşezare normală, cu articol întreg pe index, ar putea face cititorul să dea click pe articol şi să lase comentariu doar dacă într-adevăr are ceva de spus sau dacă vrea să citească ce au mai zis şi alţii şi să intre în discuţie, dar nu îl va face să intre dacă nu simte nevoia să se exprime, sau dacă îi este atât de silă încât să n-o facă. Totodată, vizitatorul s-ar putea întoarce dacă îi place stilul în care scrii, chiar dacă nu lasă comentarii, tocmai pentru că poate citi uşor şi îşi poate continua ziua fără prea multe bătăi de cap şi click-uri inutile.

Ce e de făcut?

Din punctul meu de vedere, articolele în întregime sunt mult mai bine vâzute decât cele cu „Read more…”. Prea mult Read more strică şi ajungi la impresia că ăla scrie numai ca să facă rost de comentarii şi afişări. Dacă totuşi consideri că articolele în întregime nu-şi au locul pe blogul tău, ar fi bine să pui un widget undeva sus, în sidebar, unde să ai link spre ulimele articole. Asta îl va face pe cititor să stea mai mult pe site şi chiar să şi comenteze sau să facă afişări. După ce acesta a terminat de citit postul în cauză, nu va mai trebui să dea back şi iar read more, ci dă click direct pe unul dintre ultimele articole, făcându-i navigarea mai uşoară.

Acum, rămâne la latitudinea fiecăruia. Poate ţie îţi place cu read more… sau poate îţi impune thema chestia asta, iar tu nu ştii s-o modifici, sau poate pur şi simplu nu te-ai gândit vreodată că poţi scri articole în întregime, „tu alegi, cheia e la tine!”

Oricum, indiferent de modul în care îţi prezinţi articolele pe blog trebuie să ştii că dacă nu sunt interesante şi n-ai priză la public, degeaba sunt jumătăţi sau întregi. Adică, dacă încă eşti indecis, nu-ţi mai bate capul cu asta şi mai bine chinuie-te să scoţi un articol cât mai bun din mintea ta, va fi mai bine pentru viitorul blogului tău.

Lasă un comentariu

19 comentarii

 • Perfu 10 Iul 2009, ora 07:34

  Eu nu tin tot articolul pe pagina de index din motive dpdv SEO .

  Daca as tine tot articolul pe pagina de index ar putea aparea ca duplicat content in Google si nu as vrea asta :)
  .-= Ultimul articol al lui Perfu – Leapsa de la Xtinct =-.

 • Crok 10 Iul 2009, ora 08:19

  si eu tot asa.rareori se intampla sa il pun partial
  .-= Ultimul articol al lui Crok – 20 de bloguri care le citesc =-.

 • Slacker 10 Iul 2009, ora 12:36

  Consider ca cea mai buna optiune este sa ai textul in intregime . :)
  .-= Ultimul articol al lui Slacker – Jelly Jumper =-.

  • Grim_Cris 10 Iul 2009, ora 13:00

   a bucur ca majoritatea sunt deacord cu mine :))

 • Lungu Alin 10 Iul 2009, ora 12:52

  Eu nu il am tot ca asa imi cere tema :)
  .-= Ultimul articol al lui Lungu Alin – Cea mai veche Biblie va fi online =-.

 • RedAndBlue 10 Iul 2009, ora 14:17

  Ori scurt , ori lung tot asa putine comentarii si vizite voi avea. Cred :D
  .-= Ultimul articol al lui RedAndBlue – Amintiri… =-.

  • Grim_Cris 10 Iul 2009, ora 15:41

   cum spuneam si in articol, conteaza foarte mult si stilul pe care il abordezi si priza la public

 • Perfu 10 Iul 2009, ora 17:37

  @RedAndBlue – Daca ai lucra putin la optimizarea blogului ai mai putea sa faci rost de ceva trafic din motoarele de cautare ;)
  .-= Ultimul articol al lui Perfu – Desenele Copilariei =-.

 • Crusher 10 Iul 2009, ora 19:33

  De obicei, cand vad read more la un articol, nu-l citesc.
  .-= Ultimul articol al lui Crusher – hahha. ‘programatori’ si ‘hackeri’ ce.. =-.

 • Grim_Cris 10 Iul 2009, ora 20:11

  @Crusher, same to me:)

 • ady_x 10 Iul 2009, ora 20:40

  Depinde de themă în mare parte :)
  .-= Ultimul articol al lui ady_x – Plecat =-.

 • Grim_Cris 10 Iul 2009, ora 23:14

  nu chiar. si thema mea era cu read more si am modificat-o. nu dadea bine cu read more..

 • Barbie 11 Iul 2009, ora 01:01

  Dap…buna observatia!
  .-= Ultimul articol al lui Barbie – Cartela versus Abonament =-.

 • cataracta 11 Iul 2009, ora 03:40

  eu zic ca articolele foarte lungi, in general, nu se citesc pana la capat. Bineinteles aici intervine si „arta cuvantului”, manuita mai bine sau mai putin de autor, care te poate tine pana la final sau te poate „zbura” de la primul rand. Eu personal „suntez” articolele foarte lungi si le las asa pe alea relativ lungi, medii si scurte. Prefer insa sa las in general articolul asa cum e, ma gandesc ca am prea mare incredere in „puterile” mele. Cheers!

 • ady_x 11 Iul 2009, ora 10:27

  :)) Nu, nu asta, mă refeream la aspectul estetic.
  .-= Ultimul articol al lui ady_x – Plecat =-.

 • Grim_Cris 11 Iul 2009, ora 11:23

  a, da … conteaza si la aspectul estetic al themei

 • Serginho 11 Iul 2009, ora 19:00

  Daca chiar are chef sa citeasca, nu cred ca ii este greu sa dea un back! Eu prefer sa nu pun read more pentru ca arata mai bine pe index… dar dezavantajul e ca atunci cand cititorii vad ditamai articol numai au chef sa citeasca.
  .-= Ultimul articol al lui Serginho – Nu mai răsfăţaţi copiii! =-.

  • Grim_Cris 12 Iul 2009, ora 00:25

   tu trebuie sa-i faci lui munca mai usoara, nu sa te bazezi pe „daca are chef sa citeasca”. plus ca, daca ti-e rusine cu articolele lungi inseamna ca nu esti in stare sa stapanesti cuvintele atat de bine incat sa-l atragi

 • Miss Tyaa 15 Iul 2009, ora 18:34

  Eu scriu cat am chef , pentru ca sunt o persoana egoista . Ii place cititorului ? Da si comentarii ? Bine , mai sciru ! Nu ? Si mai bine , vorbesc singura pe blog . :)) .
  .-= Ultimul articol al lui Miss Tyaa – Sooo dance , f****r , dance ! =-.