Text întreg sau nu?

Este o dilemă pe care o întâmpină fiecare blogger. Care ar fi varianta mai bună nu cred că ne poate spune cineva, dar aş vrea să amintesc aici avantajele şi dezavantajele fiecărei dintre opţiuni, ca să ştiţi ce să alegeţi în legătură cu viitorul vostru în blogosferă.

Textul întreg este de multe ori benefic pe un blog deoarece un vizitator poate citi cursiv toate articolele de pe prima pagină, fără prea multe click-uri. Deobicei, cu textul întreg arăţi că n-ai nimic de ascuns în spatele acelui „Read more…” şi îl faci pe cel care citeşte să vadă de la început cât de lung sau de scurt este articolul şi să estimeze dacă vrea sau nu să-l citească. Not a big deal!

Dacă ar fi să ne referim la bloggerii care păstrează pe index doar o anumită parte din articol, ajungem la concluzia că ei ar putea fi avantajaţi în ceea ce priveşte comentariile. Pentru că atunci când a ajuns acolo, vizitatorului îi este uşor să completeze formularul şi să-şi lase o părere. Totodată, acest tip de afişare a textului pe blog dezavantajează adminul în ceea ce priveşte timpul pe care un cititor îl petrece pe site. De ce? Păi, ăla pare să se plictisească să dea zeci de click-uri, back » read more, iar back, iar read more şi tot aşa şi preferă să citească doar unul sau două articole, să lase un comentariu (sau nu) şi să iasă.

În cele din urmă, putem spune că o aşezare de tip „Read more…” ne-ar putea aduce mai multe comentarii şi mai multe afişări la articol, dar mai puţini vizitatori (că dacă vezi că te chinui atât să citeşti, preferi să nu mai intri şi a doua oara).

O aşezare normală, cu articol întreg pe index, ar putea face cititorul să dea click pe articol şi să lase comentariu doar dacă într-adevăr are ceva de spus sau dacă vrea să citească ce au mai zis şi alţii şi să intre în discuţie, dar nu îl va face să intre dacă nu simte nevoia să se exprime, sau dacă îi este atât de silă încât să n-o facă. Totodată, vizitatorul s-ar putea întoarce dacă îi place stilul în care scrii, chiar dacă nu lasă comentarii, tocmai pentru că poate citi uşor şi îşi poate continua ziua fără prea multe bătăi de cap şi click-uri inutile.

Ce e de făcut?

Din punctul meu de vedere, articolele în întregime sunt mult mai bine vâzute decât cele cu „Read more…”. Prea mult Read more strică şi ajungi la impresia că ăla scrie numai ca să facă rost de comentarii şi afişări. Dacă totuşi consideri că articolele în întregime nu-şi au locul pe blogul tău, ar fi bine să pui un widget undeva sus, în sidebar, unde să ai link spre ulimele articole. Asta îl va face pe cititor să stea mai mult pe site şi chiar să şi comenteze sau să facă afişări. După ce acesta a terminat de citit postul în cauză, nu va mai trebui să dea back şi iar read more, ci dă click direct pe unul dintre ultimele articole, făcându-i navigarea mai uşoară.

Acum, rămâne la latitudinea fiecăruia. Poate ţie îţi place cu read more… sau poate îţi impune thema chestia asta, iar tu nu ştii s-o modifici, sau poate pur şi simplu nu te-ai gândit vreodată că poţi scri articole în întregime, „tu alegi, cheia e la tine!”

Oricum, indiferent de modul în care îţi prezinţi articolele pe blog trebuie să ştii că dacă nu sunt interesante şi n-ai priză la public, degeaba sunt jumătăţi sau întregi. Adică, dacă încă eşti indecis, nu-ţi mai bate capul cu asta şi mai bine chinuie-te să scoţi un articol cât mai bun din mintea ta, va fi mai bine pentru viitorul blogului tău.

Tags:

19 Comments

 1. Perfu 10 iulie 2009
 2. Crok 10 iulie 2009
 3. Slacker 10 iulie 2009
  • Cristian Florea 10 iulie 2009
 4. Lungu Alin 10 iulie 2009
 5. RedAndBlue 10 iulie 2009
  • Cristian Florea 10 iulie 2009
 6. Perfu 10 iulie 2009
 7. Crusher 10 iulie 2009
 8. Cristian Florea 10 iulie 2009
 9. ady_x 10 iulie 2009
 10. Cristian Florea 10 iulie 2009
 11. Barbie 11 iulie 2009
 12. cataracta 11 iulie 2009
 13. ady_x 11 iulie 2009
 14. Cristian Florea 11 iulie 2009
 15. Serginho 11 iulie 2009
  • Cristian Florea 12 iulie 2009
 16. Miss Tyaa 15 iulie 2009

Leave a Reply