De ce tocmai noi?

De multe ori imi vine in minte o intrebare. O intrebare pe care nu cred ca as putea s-o uit vreodata si care se refera la noi toti, romanii.

De ce nu putem fi ca si altii?

La prima vedere nu cred ca v-ati dat seama la ce se refera aceasta intrebare pusa continuu de catre unii dintre noi. Nu cred ca stiti despre ce vorbesc. Dar pe parcurs veti vedea.

Noi, romanii, suntem oamenii care nu-si apreciaza bunurile, oamenii care se cred inferiori datorita faptului ca sunt romani, suntem cei care prefera ceva ce nu-i romanesc.

Vi s-a intamplat sa spuneti „ee…normal ca nu putem avea nu stiu ce ca doar suntem romani”?

Cred ca da. Cred ca majoritatea dintre noi au spus-o chiar de mai multe ori. Cred ca multi deabia asteapta sa scape de studii ca sa plece din tara unde este traiul mai bun (cica).

Partea proasta este ca noi am crescut cu ideea asta. Noi am crescut cu ideea de inferioritate.

Dar daca stam sa ne gandim mai bine?

Vi-i amintiti pe Henri Coanda, Mihai Eminescu, George Enescu, s.a ?

Incep sa cred ca da. Uitati-va mai bine la valorile noastre, cautand informatii din toate domeniile si veti vedea ca si romanii au legatura cu unele dintre ele. Veti vedea ca la majoritatea descoperirilor mari ale omenirii au luat parte si romani.

Ganditi-va ca desi sunt multi tigani la noi in tara si desi strainii numai pe ei ii vad, totusi printre noi mai exista si oameni talentati (scuzati-ma daca par putin rasist), oameni ale caror valori nu sunt recunoscute in lume dar care incearca sa-si castige existenta prin trailul pe care il ofera tara noastra.

Fi mandru ca esti roman. Gandeste-te ca spre deosebire de alte tari suntem chiar dezvoltati. Gandeste-te ca spre deosebire de alte tari avem ce arata turistilor.

Ce ziceti de Sarmisegetuza, Castelul Bran, Peles, Vama Veche, s.a ?

Inainte sa te invinuiesti pentru faptul ca esti roman adu-ti aminte ca si noi avem ce arata lumii si ca multe mari invetii de la noi au pornit.

Totusi…desi nu suntem nici ultimii dar nici primii de ce suntem singurii care se invinuiesc pentru neajunsuri? De ce n-o fac si ceilalti? De ce tari mai mici si mai putin dezvoltate nu se cred atat de inferioare ca noi?

Acestea sunt intrebari care probabil vor ramane fara raspuns o foarte lunga perioada te timp :(

Tags:

4 Comments

  1. Lumpy 17 septembrie 2008
  2. Narcisone 18 septembrie 2008
  3. Cristian Florea 18 septembrie 2008
  4. N 9 octombrie 2008

Leave a Reply