Toţi ar trebui să ştiţi asta

Nu ştiu dacă v-am mai spus, dar eu, prin reader, pe lângă blogurile foarte bune ale românilor, mai am şi ceva bloguri cu texte în limba engleză.

Ar fi absurd să citesc numai ce scriu românii, având în vedere că blogosfera de afară este mult mai evoluată ca a noastră. Mă gândeam că poate mai învăţ şi eu ceva.

Printre multitudinea de titluri pe care le citesc, în fiecare zi trebuie să găsesc măcar două sau trei care să meargă pe principiul: „Most 10 things every Web Designer should know” sau „Top 10 stunning pictures” şi, de ce nu, „25 mind-blowing Gadgets” (am boldat cuvintele pe care le întâlnesc frecvent şi care voiam să iasă în evidenţă).

Iniţial mă gândeam că sigur trebuie să fie ceva super-interesant în spatele titlurilor ăstora, deci dădeam click fără să stau pe gânduri. Câteodată eram mulţumit de ceea ce găseam, dar erau şi dăţi în care, din tot articolul, doar titlul era atractiv.

M-am tot gândit la motivele pentru aş folosi un asemenea titlu, pentru un articol de nimic. Motivul îl găsiţi şi în titlul pus de mine. Textul nu e cine ştie ce, dar probabil titlul a fost cel care v-a făcut să ajungeţi până aici, nu?

Aţi putea spune că v-am păcălit. Bine, într-un fel am făcut-o, dar mare parte din vină o are curiozitatea voastră. E chestie care ţine de psihic, se numeşte psihologie inversă, ca şi povestea cu mărul interzis, sau ca atunci când scrii la status „nu da click” cu un link în spate. Omul dă click de curiozitate şi aşa te trezeşti că 80% dintre cei care ţi-au citit statusul au accesat link-ul.

În concluzie, cred că noi trebuie să mai lucrăm puţin la titluri. Cei de afară ştiu să atragă atenţia asupra articolelor lor mai mult decât vă închipuiţi, iar noi încă mai avem articole cu titlul: „Nu ştiam ce nume să-i pun ăstuia, deci l-am lăsat aşa”.

Lasă un comentariu

10 comentarii

 • B 20 Mar 2010, ora 23:45

  Nici n-am citit titlul articolului tau.

  N-am nimic de comentat, in termeni de lemn ce zici tu acolo se numeste „generalitatea stralucitoare”. Adjective bombastice pentru orice rahat.

  Prefer sa nu incepeti cu moda asta. „25 de chestii super-mega-absolut-mirobo-extraordinatiricoase”. „Extraordinaritatea super-mega raritatii mirobolantitatii ideii super geniale despre cum sa te stergi la fund”.

  Pass.

 • Andrei 21 Mar 2010, ora 00:09

  Am intrat din obisnuinta baaai, nu tre sa ma mai atragi oricum intru:D de mine nu scapi.
  Adevaru e ca niste titluri ca cele prezentate mai sus de B chiar nu sunt potrivite pentru apa calda sau mai stiu eu ce…

 • A.Dragos 21 Mar 2010, ora 00:55

  Titlul ar trebui sa fie cea mai importanta parte dintr-un articol ca el face omul sa citeasca sau nu mai departe . Acum depinde cat de exagerat e, ca de multe ori nu se leaga absolut deloc si atunci gasesti cu totul altceva in articol decat ce te asteptai.
  .-= Ultimul articol al lui A.Dragos – Handball: HC Odorhei – Univ. Cluj (28-24) =-.

 • Mircea Popescu 21 Mar 2010, ora 11:53

  Mie mi se pare ca dimpotriva, titlurile alea care le dai de exemplu sunt de tot cacatul, si apreciez lipsa lor pe-aici prin patrie.
  .-= Ultimul articol al lui Mircea Popescu – Cum se face =-.

 • Marius Moga 21 Mar 2010, ora 14:20

  Eu unul te citesc regulat. Dar nu sunt total de acord cu acele titluri. Ok, poate sa fie un articol interesant si chiar merita un astfel te tiltu, „pompos”. Dar daca vei fi dezamgit de ce citesti acolo, nu iti vine in gand sa nu mai intri pe acel blog? E riscant…
  .-= Ultimul articol al lui Marius Moga – Viitorul. Intre greseala si destin =-.

 • Alex Molnar 22 Mar 2010, ora 10:01

  Intr-adevar, titlurile pompoase atrag pana in momentul in care devin extrem de „grele”(si totodata lungi). Este, pana la urma o metoda prin care te vinzi: tine de tine cum vrei sa fii vazut.
  Daca tot mentionezi de limbi straine, englezii cu un limbaj obisnuit au un vocabular de aproximativ 3000 de cuvinte, pe cand la noi acestia au intre 300 si 800 de cuvinte.
  Interesant articol! ;)
  .-= Ultimul articol al lui Alex Molnar – Think of… =-.

 • seoslayer 23 Mar 2010, ora 10:37

  ai mai zis tu odata ca titlul este foarte interesant. trebuie sa recunosc ca daca titlul nu este interesant sau atractiv sunt mari sanse sa nu citesc articolul, indiferent de cat de valoroasa ar putea fi informatia din respectivul articol:)

  • Grim_Cris 23 Mar 2010, ora 14:25

   @seoslayer, off-topic: bine ai revenit :D

   • seoslayer 24 Mar 2010, ora 08:31

    @Grim_Cris, da… merci… sa stii ca am citit toate articolele, doar ca nu am comentat:)
    sa inteleg ca ti-a fost dor de mine? ;;)

   • Grim_Cris 24 Mar 2010, ora 14:24

    @seoslayer, kind of :-: