Cum sa tratezi writer’s block

Din ce in ce mai multi bloggeri se lovesc de el. Multi reusesc sa treaca peste destul de repede, iar pe altii ii tine zile intregi sau chiar saptamani.

Cum tratam acest writer’s block?

Atunci cand ai impresia ca ideile iti sunt epuizate si ca blogul tau incepe sa mearga din ce in ce mai prost, cand moralul iti este la pamant si piticii de pe creier nu mai vin cu nimic nou, inseamna ca te-ai lovit de un writer’s block ce trebuie tratat cat mai repede.

Ca sa putem trata acest blocaj al scriitorului, in primul rand trebuie sa stim cum se dobandeste. Blocajul vine, de cele mai multe ori, odata cu scrierea multor articole pe acelasi subiect sau cu scrierea unui numar mare de articole intr-un timp foarte scurt. Deadline-ul ne preseaza de cele mai multe ori daca lucram pentru cineva, iar dorinta de a fi cititi si comentati ne face sa scriem cat mai multe articole, in cazul in care avem un blog personal. Pe drumul spre writer’s block mai intalnim si orele nedormite. Daca avem foarte multe proiecte de care trebuie sa ne ocupam sau daca pur si simplu stam on ca sa scriem cat mai mult, ajungem sa ne distrugem ideile.

Metode de tratare:

Una dintre cele mai bune metode este somnul. Daca nu ne odihnim nu putem gandi coerent. Daca nu gandim coerent nu vin idei. Incercati sa dormiti cel putin 6-7 ore pe noapte altfel riscati sa ajungeti sa innebuniti.

O a doua metoda de revenire este relaxarea. Relaxare care nu este chiar cum credeti voi. Prin relaxare nu spun sa incepi sa te joci pe PC sau sa stai pe mess de vorba cu vreun coleg, sau mai stiu eu cine. Relaxare inseamna sa iesi sa te aerisesti. Plimbarile prin parc si iesitul cu prietenii la un suc/o prajitura sau o halba de bere ne ajuta de foarte multe ori. Monitorul ne face sa ne gandim la faptul ca trebuie sa scriem si nu stim ce. Iesind din casa uitam de scris si ne vin si idei noi.

Somn + iesit afara = no writer’s block? Nu chiar. Mai sunt unele chestii de care trebuie sa tinem cont.
In cazul in care aveti un blog personal si va vin idei pe banda rulanta, desi este greu, abtineti-va sa dati „Publish”. Ideea poate pleca la fel de repede cum a venit, iar prea multe articole in aceeasi zi nu le da timp cititorilor sa ia contact cu tot noul din ziua respectiva. Deci mai bine salvezi 20 de Drafts cu 20 de idei bune decat sa scrii 20 de articole azi si maine sa nu mai stii ce sa scrii. De preferabil ar fi un articol sau doua pe zi ca sa aiba timp toti sa citeasca si eventual sa comenteze.

O alta metoda de tratare eficienta, tot mai mult pentru cei cu bloguri personale, ar fi uitatul la TV. 10 minute de uitat la TV te poate face sa-ti gasesti zeci de idei despre care sa scrii pe blog si zeci de titluri, filme, documentare, desene animate care merita comentate. Totusi, tineti minte ca nu merge de fiecare data si nu trebuie sa se ia prea in serios. Mai bine iesiti afara! :)

In concluzie: Daca alternezi cat mai multe lucruri cu PC-ul si blogul, writer’s block-ul dispare cat mai repede. Daca te odihnesti, te hranesti si iti vezi si de alte probleme in afara de scris, sunt mari sanse sa-ti revii.

Succes la scris si la cat mai putine blocaje de scriere!

9 Comments

  1. Kinno 30 octombrie 2008
  2. nullbyte 11 decembrie 2008
  3. Cristian Florea 11 decembrie 2008
  4. Ioana 25 ianuarie 2009
  5. Zozo 30 aprilie 2009
  6. Serginho 11 mai 2009
  7. Cristian Florea 11 mai 2009
  8. ovi sirb 11 mai 2009
  9. cristian 14 iulie 2009

Leave a Reply