5 utilizări practice ale vitezelor de internet 5G

Zilele trecute am lua parte la o conferință online organizată de Huawei despre rețelele 5G. Pentru cei care nu știu, Huawei studiază și produce antene și echipamente utilizate la distribuirea internetului mobil de mai bine de 10 ani de zile.

Doar în dezvoltarea echipamentelor și rețelelor 5G au investit, în ultimii ani, câteva zeci de milioane de dolari, iar acum sunt unii dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori de astfel de echipamente, mai ales că toate investițiile au dus și la câteva inovații în domeniu (cum ar fi antene mai mici și mai puternice sau echipamentele mai ușoare, care facilitează procesul de dezvoltare al acestui tip de rețea).

Conferința online la care am participat a fost una interactivă, desfășurată într-un așa-numit Huawei Galileo Exhibition Hall, care e o cameră imensă cu echipamente și ecrane care povestesc despre universul 5G.

5 utilizări practice ale vitezelor de internet 5G

În cadrul conferinței ni s-au arătat și câteva utilizări practice ale vitezelor de internet 5G și, ascultând acele povești, mi-am dat seama cât de utilă este, de fapt, o conexiune 5G și cum reprezintă ea viitorul multor industrii.

Și nu vorbesc aici despre industria smartphone-urilor, pentru că ea ne e cea mai la îndemână și probabil cu toții ne gândim la ea (apropo, vitezele 5G sunt chiar și de 100 de ori mai mari decât vitezele 4G, de la 100 Mbps în 4G, până la 10 Gbps în 5G), ci aș vrea să vorbim despre alte utilizări practice ale rețelelor 5G. Hai să vezi:

1. Virtual Reality Regândit

La conferință ne-au prezentat o pereche de ochelari de Virtual Reality dezvoltată de Huawei care este foarte slim. Ca în fotografia de mai jos.

5 utilizări practice ale vitezelor de internet 5G

În general, când ne gândim la ochelari de Virtual Reality, avem în cap acei ochelari groși, care se prind ca niște căști de cap (cu bretele din elastic) și care te încălzesc foarte tare din cauza bureților pe care-i au.

Ei bine, cei de la Huawei au reușit să creeze o pereche de ochelari atât de mici pentru că au mutat computerul ochelarilor în cloud. Practic, ochelarii obișnuiți de VR sunt atât de mari pentru că au nevoie de un fel de computer care să randeze și să redea acele imagini de Virtual Reality, dar cu ajutorul tehnologiei 5G, tot ce trebuie să facă ochelarii e să comunice online cu un server, iar pentru că vitezele 5G sunt atât de mari, utilizatorul nu simte niciun delay, pentru că latency-ul este foarte, foarte mic.

Acești ochelari ne pot ajuta în activitățile repetitive de peste zi. Spre exempu, dacă aveai în plan să-ți cumperi un aparat de vâslit ca cel de mai jos, imaginează-ți cum ar fi să ai și niște ochelari VR pe ochi și să fii, de fapt, într-un joc, în cadrul căruia vâslești pe bune într-un lac. Ar trece timpul mai ușor și ai face mai multe repetări, sunt sigur. 😁

5 utilizări practice ale vitezelor de internet 5G 3 | Cristian Florea

Dar dincolo de ochelarii VR, imaginează-ți că în viitor vom putea folosi smartphone-uri și laptopuri cu configurații slabe pentru a juca jocuri care consumă resurse multe cu ajutorul vitezei internetului 5G. Practic, ne folosim de componentele serverului pe care se află jocul respectiv, iar pentru că pot fi transferați până la 10 Gbps prin intermediul rețelei 5G, utilizatorul final nu va simți niciun fel de lag în timpul jocului.

2. Operații sau consultații medicale făcute la distanță

Când a început pandemia, cei de la Huawei au contribuit masiv la dezvoltarea de rețele 5G în cadrul spitalelor din China. Era foarte important ca medicii să poată comunica ușor între ei și ca rezultatele analizelor să poată circula instant dintr-un loc în altul.

Mai mult, pentru că au fost nevoiți să facă spitale noi, iar personalul calificat era același, au folosit tehnologia 5G și pentru a consulta pacienți de la distanță, trimițând diverși roboți în cabinet care făceau tot felul de teste.

Iar pentru că nu există latency sesizabil în cadrul echipamentelor 5G, se pot face și anumite operații medicale de la distanță. La conferința de zilele trecute ne-au arătat un astfel de echipament, în cadrul căruia unul dintre prezentatori mișca de niște brațe robotice, iar fix în același timp se mișcau într-un alt colț al sălii alte brațe, așa cum le mișca el pentru noi.

Ca să ne arate cât de exactă este tehnologia, au folosit-o pentru a introduce o ață într-un ac de la distață. 😁

3. Roboți industriali mai preciși

Un alt exemplu văzut la conferință este unul cu un robot industrial care făcea gravuri laser. Au scris pe o tabletă cuvântul Romania, au dat Print, iar robotul s-a apucat de treabă instant. După ce a terminat de gravat, obiectul rezultat a fost pus pe o mașină autonomă care a mers singură până la prezentatorul care făcuse scrisul pe tabletă.

Gândește-te că în anumite industrii poți face atât de multe automatisme de genul ăsta încât, în loc să pui un om să se plimbe prin toată fabrica și să dea comenzi către roboții industriali sau să testeze rezultatul fiecăruia, poate sta într-o cameră de comandă de unde să seteze tot, iar în aceeași cameră să i se aducă automat mostre de produs de la fiecare pas al producției în parte.

E mai ușor să faci toate astea cu viteză 5G, că lucrurile se întâmplă instant.

Zilele trecute ne-au povestit și despre o soluție folosită într-un port, în carul căreia macaralele care aranjează containerele au fost automatizate. Și în loc să stea un om la înălțime, pe fiecare macara, ca să mute un container dintr-un loc în altul, totul se întâmplă acum dintr-un centru de comandă, fără a mai risca viața oamenilor urcându-i la zeci de metri înălțime.

4. Mașini autonome care comunică între ele

Recunosc, asta cred că este una dintre utilizările pe care o să le vedem destul de târziu în viața de zi cu zi, dar nu o face mai puțin impresionantă.

Tehnologia 5G poate ajuta ca mașinile autonome să fie mai sigure, pentru că dacă fiecare mașină va conține senzori care vor comunica între ei, vor fi evitate accidentele prin simplul fapt că mașina A și mașina B știu când să se oprească pentru a evita un impact între ele cu ajutorul acelor senzori. Fiind conectați prin rețele 5G, nu există latency și nu există timp de analiză a datelor sau de procesare a lor, că totul se poate întâmpla într-o milisecundă.

În China au folosit deja o tehnologie asemănătoare ca să creeze mașini care să livreze automat mâncare caldă către personalul din spitale sau măști pentru populație.

5 utilizări practice ale vitezelor de internet 5G

5. Comunicare online prin holograme

Tehnologia care oferă posibilitatea de a crea holograme există de foarte mult timp în lume, dar problema a fost mereu modul de transmitere al acestora.

Să transmiți holograme live a fost mereu o problemă, pentru că ai nevoie de o conexiune foarte bună la internet pentru a face asta. Pur și simplu sunt foarte multe date care trebuiesc transferate, iar lucrul ăsta e imposibil cu o conexiune slabă de internet.

În schimb, viitorul sună altfel, pentru că rețelele 5G ne oferă posibilitatea de a transfera instantaneu fișiere mari, iar în câțiva ani sunt sigur că vor fi foarte la îndemână echipamentele care pot genera o hologramă cu tine și o pot trimite în capătul celălalt al lumii în timp real.

Recunosc, ar fi fost utilă tehnologia asta în timpul stării de urgență, pentru că am fi trecut mult mai ușor peste distanțare dacă am fi putut face la noi acasă un party în care să invităm toți prietenii prin intermediul unor holograme. 😁

Știu, unele dintre exemplele de mai sus ar putea părea de domeniul SF-ului, dar ele se întâmplă deja în anumite locuri de pe Planetă, deci e o chestie de timp până când vor ajunge și la noi.

Iar faptul că Huawei investește continuu în dezvoltarea echipamentelor și tehnologiilor 5G ajută la o creștere și mai rapidă a suprafeței acoperirite de către rețelele 5G în lume, pentru că dacă echipamentele se montează mai ușor, acoperirea va putea fi accelerată.

Dacă vrei să vezi și alte exemple de utilizări practice ale vitezei 5G, îți recomand să arunci o privire aici (unde găsești o listă de inovații care, cu ajutorul rețelei 5G, au ajutat la lupta împotriva coronavirus în China) și aici (unde găsești mai multe utilizări practice pentru rețelele 5G).

Tags:

2 Comments

  1. Sergiu MXP 24 iunie 2020

Leave a Reply