Cum poți salva o viață cu un SMS

Acum câteva zile am vizitat Secția de Terapie Intensivă pentru Nou Născuți a Spitalului Marie Curie din București. Partea interesantă la această secție e că a fost construită de la zero de către Fundația Vodafone și Asociația Inima Copiilor, iar personalul care era în fosta secție de terapie intensivă s-a mutat în cea nouă.

De ce este specială această nouă secție?

În primul rând, fiecare nou născut bolnav are camera lui, în care stă singur sau uneori alături de părinții săi. Avantajul cel mai mare la această organizare e că dacă începe un copil să plângă, ceilalți pot dormi liniștiți. A doua îmbunătățire importantă e numărul de echipamente cu ajutorul cărora pot fi tratați nou născuții. Dacă la vechea secție erau aproximativ 10 – 11 paturi disponbinile pentru cei mici, acum vorbim de 27 de locuri pentru cei născuți cu diverse probleme. Nu cred că are rost să spun ce se întâmpla la vechea secție când erau mai mult de 11 copii care aveau nevoie de intervenții…

Al treilea lucru impresionant la această secție e sistemul de Telemedicină care, pe scurt, le dă voie medicilor și părinților să acceseze de oriunde (de pe orice device cu internet) sistemele care măsoară semnele vitale ale copilului sau chiar să deschidă o cameră video, care filmează continuu pătuțul copilului. Sistemul acesta le dă voie medicilor să facă și conference call-uri. Adică dacă apare o urgență la unul dintre nou născuți, iar medicul care are expertiză în rezolvarea acelei probleme nu se află în oraș, poate coordona un coleg în ceea ce privește intervenția, pentru că există peste tot monitoare și camere video, astfel încât medicul specialist să poată vedea în timp real ce face cel pe care-l coordonează și să poată discuta ca și cum ar fi acolo, lângă el.

Această secție este unică în Europa, atât de mult preț au pus pe organizare și echipamente.

Ți-am povestit despre Secția de Terapie Intensivă pentru Nou Născuți a Spitalului Marie Curie din București pentru că Fundația Vodafone, împreună cu Asociația Inima Copiilor, vor să mai modernizeze o astfel de secție în România. Vorbim despre Secția de Terapie Intensivă pentru Nou Născuți a Spitalului Județean din Constanța. Suma pe care trebuie s-o strângem e de 1,3 milioane de euro, iar sistemul funcționează cam așa: dacă dai un SMS cu textul „Donez” la 8845, vei dona 2 euro pentru această cauză, iar Fundația Vodafone România dublează suma pentru fiecare SMS trimis.

E simplu, cu un SMS poți salva o viață, pentru că fiecare 2 euro donați înseamnă un pas înainte pentru Secția de Terapie Intensinvă pentru Nou Născuți a Spitalului Județean Constanța. Cu cât strângem mai repede suma, cu atât vor fi mai multe locuri de tratament pentru nou născuții cu probleme.

Eu am donat chiar acum.

cum poti salva o viata cu un SMS

4 Comments

  1. Catalin 21 octombrie 2016
    • Cristian Florea 21 octombrie 2016
  2. Eric 22 octombrie 2016
    • Cristian Florea 22 octombrie 2016

Leave a Reply