Vodafone a lansat apelurile HD prin 4G, ceea ce e cam fain

Ieri am fost la un eveniment organizat de Vodafone. Nu ştiam ce o să se întâmple, pentru că au vrut să păstreze totul secret. Mi s-a spus doar că Vodafone vrea să lanseze „o noutate foarte importantă”. Mă gândeam că e cam greu să lansezi chestii noi, în contextul în care lucrurile (mai ales în industria telecom) evoluează cu o viteză incredibilă. Doar că, vezi tu, Vodafone a reuşit, lansând VoLTE, adică un serviciu care revoluţionează apelurile audio, făcând posibilă comunicarea prin voce folosind serviciile 4G. Nu trebuie să faci nimic în plus ca să poţi comunica astfel. E de-ajuns să ai un telefon destul de bun.

Momentan, telefoanele suportate sunt Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 şi Huawei Ascend P7. iPhone 6, spre exemplu, nu poate comunica momentan aşa. Nu pentru că n-ar avea tehnologia necesară, ci pentru că iOS-ul, în versiunea lui de-acum, nu suportă astfel de apeluri. Dar au zis cei de la Vodafone că în scurt timp cei de la Apple vor scoate un update care să cuprindă şi acest feature.

Îţi poţi da seama de cât de nouă e tehnologia asta numai citind paragraful de mai sus. Da, doar 4 telefoane pot, în momentul de faţă, să efectueze astfel de apeluri. Cam atât de sus joacă Vodafone cartea asta, lansând o tehnologie care o să devină mainstream abia peste câţiva ani. Vodafone sunt primii din ţară care oferă acest serviciu. Totodată, România e prima ţară din portofoliul Vodafone care beneficiază de VoLTE.

Tot ieri s-a mai lansat şi Vodafone Call+, un serviciu care oferă, împreună cu VoLTE, o experienţă nouă în ceea ce priveşte comunicarea. Adică apeluri video HD, prin 4G, posibilitatea de a transmite poze, clipuri sau mesaje în timpul apelurilor şi multe, multe altele. Momentan, Call+ se află încă în variantă beta, dar va fi lansat pentru publicul larg la începutul lui 2015. Primul apel prin Call+ la care au participat şi alţii în afară de angajaţii Vodafone a fost făcut ieri, când Ravinder Takkar (CEO Vodafone) a vorbit cu Simona Halep. Iar Simona ne-a trimis un autograf, ca să testeze funcţiile aplicaţiei. :D În plus, ecranul telefonului lui Ravinder a fost proiectat pe nişte monitoare imense, ca să vedem că imaginea e HD chiar şi când mărim ecranul.

Pentru mai multe detalii te poţi uita peste comunicatul ăsta de presă. Şi nici articolul lui Radu nu-i de neglijat.

2 Comments

  1. Marius 16 martie 2016
    • Geo 23 mai 2016

Leave a Reply