Vrei un blog generalist? Mai bine nu

Întotdeauna a fost interesant de făcut şi urmărit un studiu în legătură cu evoluţia a două tipuri total diferite de bloguri: unul generalist şi unul nişat.

Aş fi spus blog personal încă de la început, dar consider că termenul a expirat de mult, iar ceea ce numim acum „blog generalist”, e un fel de „blog personal” care sună mai poetic. Pentru că, dacă stăm să ne gândim, toţi evoluăm de la acele lucruri personale, la tot felul de chestiuţe cu referire la orice, mai puţin viaţa personală.

Din punctul meu de vedere (şi nu cred că sunt singurul), un blog nişat a fost, este şi va fi, o pagină cu care poţi atinge mult mai uşor bariele succesului, făcând un efort cel puţin înjumătăţit spre deosebire de blogurile generaliste de care este în stare toată lumea.

Să-ţi arunci o părere asupra unui subiect este uşor şi foarte puţin apreciat, dar când îţi construieşti un blog în jurul unui singur subiect şi eşti (sau cel puţin ai pretenţia să fii) expert în domeniu, lumea te apreciază altfel. În plus, target-ul spre care ţinteşti este cu totul altul şi, de multe ori, este unul mai larg.

Când un vizitator ajunge pe blogul tău generalist, s-ar putea să spună doar: „Uite, altul care şi-a făcut blog pentru că era la modă” (pentru că trebuie să fim realişti, chiar era la modă), dar dacă el ajunge pe blogul tău despre ingrijirea facială (să spunem), cum el are nevoie de acele informaţii, s-ar putea nu numai să-ţi citească tot mai multe articole, dar să se şi aboneze la blog, pentru că este sigur că acolo va găsi mereu informaţii care să-l ajute.

Scopul în astfel de cazuri nu este să fii in stare să-ţi exprimi o părere argumentată, ci una care să-l ajute pe cititorul tău, pentru că el de asta are nevoie.

Bine, asta nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la blogurile generaliste pentru cele nişate, ci doar că trebuie să vă gândiţi de două ori înainte să vă faceţi un blog nou.

Lasă un comentariu

23 comentarii

 • phidas 12 Iun 2010, ora 18:43

  De ce nu? :)

  • Florea Cristian 12 Iun 2010, ora 20:25

   asta am incercat sa explic in articol

 • MidSuMmEr NiGhT's DrEaM 12 Iun 2010, ora 19:34

  Sincer sa-ti spun majoritatea care au bloguri despre sfaturi corporale sunt si alea luate de pe net doar ca sunt altfel enuntate. Doar site-ul vreunei reviste sau firme cu produse de ingrijire corporala au cate un doctor specialist in asa ceva care sa scrie despre… .
  Si stii ce eu prefer un blog generalist acolo gasesc ceea ce vreau sa citesc, ceea ce ma intereseaza… nu stiu ce ai tu cu blogurile generaliste:-?
  Si apropo daca stau bine sa ma gandesc nu si blogul tau e generalist? Adica scrii despre orice idee iti vine nu ai un subiect anume sa zic nu? De exemplu skare, altletism sau orice la care sa te pricepi bine :-?

  • Florea Cristian 12 Iun 2010, ora 20:27

   aa .. dar n-am nimic cu blogurile generaliste. faceam doar o comparatie. si da, am si eu un blog generalist, dar am avut si unul de nisa (acum lasat in paragina) si cu un articol pe luna a ajuns la valoarea astuia, pe care scriu zilnic, sau de mai multe ori pe zi.

   de-aici se pot trage concluzii

 • MidSuMmEr NiGhT's DrEaM 12 Iun 2010, ora 19:38

  skate*

 • tudor 12 Iun 2010, ora 20:06

  Blogurile personale, sau generaliste cum spui tu, te apropie mai mult de cititori. Ele sunt scrise de persoane care-si pretuiesc identitatea personala.

  Daca ai un blog personal si preferi un numarl limitat de subiecte, mai devreme sau mai tarziu te plafonezi si renunti.

 • omulvaly 12 Iun 2010, ora 20:16

  Cred ca un blog ce se axeaza strict pe experientele de viata ale titularului, fara a mai ancora prin postari si realitatea din strada, devine neinteresant dupa ce incepi sa cunosti prin postari titularul si poate chiar ii prevezi continutul postarii !

 • Zoly 12 Iun 2010, ora 19:28

  E ciudat intr-un fel. De ce as face un blog de nisa daca nu castig nimic pe urma lui?
  Eu am un blog personal/generalist dar si alte 3 blog-uri la care lucrez. In cel mai scurt timp le voi scoate la „produs”. Produs bani, desigur.

  • Florea Cristian 12 Iun 2010, ora 20:26

   n-am vrut sa aduc discutia banilor, pentru ca mi se parea aiurea, dar crede-ma, dintr-un blog de nisa si unul generalist, catigul mai mare iti vine din ala de nisa (asta ti-o spun sigur)

 • Perfu 12 Iun 2010, ora 21:48

  Intradevar nu poti compara ca nevituri un blog personal cu unul nisat . Un blog personal este mai greu de monetizat , pe cand pe un blog nisat pui niste ads-uri si incepe distractia :D

 • A.Dragos 13 Iun 2010, ora 09:13

  De aceea au aparut blogurile de nisa, pentru ca cele generalizate nu acapareaza asa multa lume precum unul axat pe un anumit domeniu si asta pentru ca facand doar un singur lucru apare calitatea.

 • Neamtu' 13 Iun 2010, ora 12:03

  Dat fiind ca nu vreau sa fac pertformanta in blogging si nici banii nu sunt scopul principal, am sa merg in continuare pe ideea de blog personal. In care sa am problemele personale, puse pe display. Nu cred ca m-as descurca pe un blog nisat… desi, cam asta se prevede in viitor: nisa, ca succes.

  • Florea Cristian 13 Iun 2010, ora 14:34

   in locul tau, as face un blog nisat in care as invata oamenii sa cante la chitara. te pricepi la asta si-ti place, n-ar trebui sa fie greu

 • Pavel 13 Iun 2010, ora 12:40

  Ma bucur ca am un blog generalist, unul personal sau de „toate la un loc”. Acolo imi scriu supararile, bucuriile, emotiile, starile de nervozitate si fericire emanate. Dar e bine ca am si o nisa pe care incerc sa o perfectionez, sportul. Si iti zic sincer ca mult mia mult imi place sa scriu despre sport, am o satisfactie mai mare in sine, insa sunt dezamagit dupa ce public articolul pentru ca reactiile intarzie sa apara.

  E bine sa ai si un blog generalist, dar si unul nisat. Bine, eu am doar generalist, despre fotbal si gelelalte sporturi scriu pe sport local.

 • Lily 13 Iun 2010, ora 15:55

  Adica sa-mi fac un blog nisat in care sa dau lectii de desen?
  PS. tu tot blog generalist ai, nu? sau ma-nsel eu…?

  • Florea Cristian 13 Iun 2010, ora 16:30

   nu te inseli. tot generalist e :D

   cat despre lectiile de desen, daca-ti place, poti s-o faci, dar in paralel cu cel generalist

 • Serginho 13 Iun 2010, ora 23:03

  Poti sa iti faci si un blog generalist si de nisa. :)

 • ionut andrisan 14 Iun 2010, ora 10:45

  la inceput voiam sa ma citeasca toata Romania si sa fiu pe locul 1 in zelist. Acum, ma simt implinit cand stiu ca am 300 de prieteni care ma citesc zilnic si care citesc ce vreau eu sa scriu nu ce imi impune un fals succes.. zic si eu

 • Stefy 15 Iun 2010, ora 12:25

  Am un blog personal pentru ca asa imi place sa scriu. Scriu ca imi place, nu ca vreau sa castig bani. Poate candva ma voi apuca de un blog nisat pe traductologie/interpretariat greseli de prin subtitrari (ca vad ca traductore traditore a cam murit), dar pana sa termin facultatea si sa fiu avizata sa imi dau parerea, ma simt asa bine in lumea mea lamaicioasa, racoroasa unde pot scrie ce vreau. Aia sunt eu…si daca vrei sa ma descoperi, ma citesti.
  Eu sincer nu as avea chef sa ma apuc de un blog nisat pentru ca that technique stuff ma omoara, asa ca nah, daca mi se ofera sansa sa lucrez pe un blog nisat, atunci lucrez, daca nu, momentan ma multumesc cu ce am :)

 • Fotbalmeter 15 Iun 2010, ora 13:40

  practic tu ai facut acerst blog ca la un anumit timp sa fie :generalist”!?

  • Florea Cristian 15 Iun 2010, ora 14:13

   nu, eu l-am facut ca sa fie generalist inca de la inceput

 • MadMike 5 Feb 2011, ora 19:34

  Sunt de acord intr-o masura. Eu fac un blog despre o pasiune de-a mea (Ex fictiv, Apicultura). Crezi ca va avea asta succes? Eu sunt 90% ca nu. Insa, un blog generalizat, poate acoperi mai multe necesitati si categorii de persoane si interese. Aici ii vad avantajul.

  • Florea Cristian 5 Feb 2011, ora 22:19

   e cu dus-intors. s-ar putea sa fie mai multi pasionati de apicultura decat crezi tu. si s-ar putea sa-ti fie mai bine acolo. e doar o probabilitate, nu spun ca sigur e bine