Lipsă de motivaţie? Să vedem…

Lipsă de motivaţie? Să vedem... 1 | Cristian FloreaCum writer’s block-ul apare în viaţa fiecărui blogger, cred că şi lipsa de motivaţie ne urmăreşte pe fiecare dintre noi. Bineînţeles, nu întotdeauna cele două depind una de celalaltă, dar sunt şi cazuri în care o fac. Astăzi, însă, noi vom discuta despre motivaţie, lăsând la o parte lipsa de inspiraţie, că de ea ne ocupăm cu altă ocazie.

Sunt sigur că toţi aţi avut până în momentul de faţă zile în care aţi refuzat pur şi simplu să scrieţi pe blog. Nu ştiu dacă din cauză că nu aveaţi ce să scrieţi, ci mai degrabă pentru că nu aveaţi chef. A durat o zi, două, o săptămână, timp în care voi continuaţi să vă întrebaţi de unde ar veni şi cum ar putea fi stopată această senzaţie.

Am să împart în trei categorii motivele pe care le-am găsit eu şi care te-ar fi putut aduce în starea în care eşti:

1. Ai probleme. Şi nu cu blogul.

Deşi nu ştiu cât de credibil pare, oboseala, stresul, o problemă de săntătate, cu familia, cu prietenii, sau cu banii te-ar putea demoraliza atât de mult încât să te facă să-ţi dispară cheful de orice, înclusiv de blog. Punctul ăsta nu ştiu dacă aş putea să-l dezvolt cumva. Ar trebui doar să încerci să-ţi rezolvi problemele. Alte sfaturi nu cred că sunt în măsură să ofer, având în vedere că discutăm despre viaţa ta personală, despre care se presupune că nu ştiu nimic.

Poate dura o zi, poate dura o săptămână, sau două luni, în funcţie de cât de gravă e problema şi cât de rapid se rezolvă.

2. Îţi merge blogul chiar atât de bine?

Un alt factor ar putea fi stagnarea sau, mai rău, regresul. Dacă observi că blogul tău nu mai creşte ba dimpotrivă, scade, parcă-ţi piere tot cheful de scris. Ideal ar fi să găseşti sursa problemei şi să încerci s-o dregi.

Întreabă-te de ce cititorii nu mai vin la tine. Uită-te peste articolele din trecut şi încearcă să-ţi dai seama ce i-a făcut atunci să vină, iar acum să plece. Încearcă ceva nou pe blog. Dezbate un subiect nou, sau scrie un articol într-un stil nou. S-ar putea să te ajute.

Durează în funcţie de cât de rapid te mobilizezi. Depinde numai de tine!

*Aici, totuşi, e vorba şi de puţină promovare la mijoloc. Ar trebui să iei şi chestia asta în considerare.

3. Ţi s-a spus că nu eşti bun de nimic.

Cineva spunea că te poţi considera blogger de-abia când începe lumea să te înjure. Este un semn clar de invidie, de care tu ar trebui să profiţi. Nu ştiu cât de adevărat este, dar un sâmbure de adevăr tot există pe undeva.

Bineînţeles, deşi spui că ţi se rupe de comentariul răutăcios al lui X, sigur în adâncul sufletului te consumi (cel puţin la primele comentarii răutăcioase, până te obişnuieşti). Deşi i-ai răspuns tipului cum ai simţit tu mai bine că trebuie s-o faci, rostindu-ţi „I-am arătat eu lui”, eşti conştient de faptul că şi el ţi-a arătat-o ţie, nu?

Ca să nu-i faci pe plac, ar trebui să-i araţi că poţi fi la fel de activ în continuare, iar oamenii te plac oricum, pentru că faci treaba bună.

Problema asta poate dura de la 30 de minute la câteva săptămâni bune, în funcţie de cât de mult te consumi tu pentru nişte dobitoci anonimi.

Acum, că ai aflat posibilele cauze ale lipsei de motivaţie, ce mai aştepţi?

12 Comments

 1. unmaked 13 iunie 2010
 2. Tudor 13 iunie 2010
 3. Marius Moga 13 iunie 2010
 4. Serginho 13 iunie 2010
 5. Andrei 14 iunie 2010
 6. Pavel 14 iunie 2010
 7. ana 14 iunie 2010
 8. Zoly 14 iunie 2010
 9. Stefy 15 iunie 2010
 10. Fotbalmeter 15 iunie 2010
  • Cristian Florea 15 iunie 2010
 11. Alexander 9 iulie 2010

Leave a Reply