Acum poți urca pe Facebook și fotografiile Live făcute cu iPhone-ul

Când au apărut iPhone 6S și 6S Plus, cei de la Apple au introdus și un nou tip de fotografii, numit Live Photos. Pe scurt, atunci când faci o poză, se înregistrează automat și un fel de filmuleț, care salvează câteva secunde de înregistrare dinainte de a face poza și câteva secunde după. Iar în galeria telefonului tău apare o  poză normală, doar că atunci când ții apăsat pe ea, se vede și înregistrarea acelor secunde. Mi se pare un mod foarte interesant de a păstra în telefon niște amintiri faine. Una e să ai o poză dintr-un loc plăcut, alta e să poți capta în câteva secunde și atmosfera de atunci, fără să faci nimic în plus.

Când a fost lansat acest serviciu, problema cea mai mare era că nu puteai face mai nimic cu acele Live Photos, în afara faptului de a te uita la ele. Adică nu puteai să le distribui pe vreo rețea socială, pentru că nici una dintre ele nu recunoștea acel format și încărca doar poza clasică. Am descoperit că dacă trimiți acele Live Photos prin AirDrop pe un alt iPhone, acel iPhone poate vedea și animația, chiar dacă e o generație mai veche și nu poate înregistra fotografii Live. Am încercat să transmit Live Photos pe iPhone 5S și se vedea animația pe el fără nicio problemă.

Astăzi, când am încercat să urc poza asta pe Facebook, am văzut o setare nouă, care mă întreba dacă vreau să urc și Live-ul sau doar versiunea clasică. Am urcat doar versiunea clasică, pentru că nu știam cum va arăta Live-ul și mă gândeam că poate-mi urcă vreun GIF sau vreun Video, lucru pe care nu-l voiam.

 

Apoi, după ce am urcat poza fără versiunea Live, am încercat s-o mai urc o dată. Și am selectat ca ea să poată fi văzută doar de mine și încă 3 prieteni cu iPhone-uri diferite, ca să testez cum apare și dacă la ei se încarcă funcția de Live.

Ce am descoperit? Că dacă încarci un Live Photo, de pe laptop se va vedea ca o poză normală. Totuși, dacă unul dintre prietenii tăi de pe Facebook are iPhone și găsește poza în News Feed, va putea din aplicație să vadă și versiunea Live (am testat cu iPhone 6S, iPhone 6 și iPhone 5S).

Am așteptat acest feature, pentru că voiam să nu păstrez doar pentru mine acele Live Photos, iar acum văd că pot face asta. Totuși, dacă vrei să urci și pe alte rețele sociale înregistrările în întregime, îți recomand Lively, o aplicație gratuită care transformă pozele Live în GIF-uri sau clipuri video.

Update 25 februarie 2016: Azi am observat că atunci când urci o poză Live pe Facebook, se urcă automat și un clip de 3 secunde, care ți se vede doar ție. Adică nu e făcut public, deși apare în timeline-ul tău.

One Response

  1. rivi 27 ianuarie 2016

Leave a Reply