Așa arată prima bicicletă funcțională din oțel construită de o imprimantă 3D

Tehnologia zilelor noastre este mult mai evoluată decât ne putem da noi seama. La mulți dintre noi ajung extrem de puține informații despre descoperirile tehnologice, comparativ cu câte se fac în fiecare zi. Despre o parte dintre ele poți citi și pe blogdetehnologie.ro, iar despre altele mai scriu și eu aici, când mai apuc.

Azi am am aflat că o mână de studenți de la TUdelft din Olanda au folosit prima mașinărie care poate printa 3D folosind oțel ca să construiască o bicicletă. Imprimanta se numește MX3D, iar în 2017 se plănuiește construirea unui pod în Olanda cu ajutorul ei. Adică o să pună imprimanta pe niște schele, vor apăsa pe butonul „On”, iar 2 luni mai târziu va fi gata podul, fără prea multe intervenții umane.

Revenind la bicicleta noastră, înainte de toate vreau să-ți arăt un filmuleț:

 

După cum se poate observa și în filmare, doar cadrul a fost printat 3D. Și a avut nevoie și de câteva suduri manuale pentru a funcționa. Iar dacă ne uităm la pozele de mai jos, vedem că și acele head tube și seat tube sunt atașate separat. Cu toate astea, avem o bicicletă făcută de o imprimantă, iar asta mi se pare incredibil.

 

Eram la o conferință, iar Viorel Spînu, de la Robofun, spunea că el nu pleacă în concediu fără să aibă o imprimantă 3D la el. Pentru că a reușit să facă o imprimantă 3D destul de mică încât să nu-l deranjeze în bagaj. Într-o vacanță, voia să facă snorkeling, dar și-a dat seama că nu are un clește de nas, care să-i țină nasul strâns și să-i fie mai ușor să stea sub apă. Ca să nu stea să caute pe-acolo unul de cumpărat, și-a făcut singur un astfel de clește, folosind imprimanta 3D. Cam așa arată viitorul. Sau prezentul? :D

2 Comments

  1. Eugen 10 februarie 2016
    • Cristian Florea 11 februarie 2016

Leave a Reply