Bara de meniu de pe MacBook: Câteva idei de personalizare

Când am făcut trecerea de la laptopul cu Windows la MacBook, bara de meniu mi s-a părut una dintre cele mai utile opțiuni, așa că am căutat s-o personalizez cât mai mult, cu cât mai multe iconițe utile. Din acest motiv, acum bara mea de meniu arată cam așa:

bara de meniu macbook - cristian florea

Bineînțeles, m-am gândit că ar fi util să scriu despre fiecare iconiță în parte, că sigur sunt pe-aici cititori cărora li se vor părea interesante anumite setări. Începem de la stânga spre dreapta:

1. f.lux – când se întunecă afară, renunță treptat la culorile reci ale monitorului tău pentru a nu te deranja foarte tare la ochi. Totodată, te ajută să poți adormi mai ușor dacă obișnuiești să lucrezi până seara, târziu. Principiul folosit de f.lux a fost împrumutat de Apple când au introdus opțiunea de Nigh Shift pe iOS 9.3. Am scris despre asta aici.

2. Caffeine – dacă dai click pe acea ceașcă de cafea din bara de meniu, MacBook-ul tău nu va mai intra în Sleep Mode și nu se va mai activa niciun screen saver. Dacă dai din nou click, va reveni la normal. E util când vrei să încarci un clip pe YouTube sau Facebook, de exemplu, că poți lăsa laptopul să încarce, iar tu să pleci să faci alte treburi prin casă și activezi Caffeine ca să fii sigur că nu-ți intră MacBook-ul în sleep mode.

3. Meteorologist – așa cum se observă și în imagine, arată vremea. Nu e ca și cum n-ai putea vedea vremea prin alt mod, dar mie mi se pare cool. :)) Setezi singur orașul sau orașele pentru care vrei să vezi vremea și sursele de unde să ia informațiile. Hai să-ți arăt mai jos o poză cu setările.

Bara de meniu de pe MacBook - setari meteorologist

4. CleanMyMac 3 – e gratis, cu posibilitate de upgrade. Eu îl folosesc din când în când pentru a verifica ce fișiere îmi ocupă mult spațiu pe laptop (așa am descoperit că 20 GB erau mâncați numai de adresa de mail, spre exemplu), iar iconița din imagine o folosesc numai ca să-mi amintesc să șterg ce-i în Trash din când în când. Oricum, arată și alte chestii faine, ca în poza de mai jos.

Bara de meniu de pe MacBook - cleanmymac

5. iBetterCharge – dacă ai iPhone și e conectat la aceeași rețea wireless cu MacBook-ul, o să-ți dea o notificare când bateria telefonului tău mai are 20% (sau un alt procent setat de tine) și încă una atunci când l-ai pus la încărcat și a ajuns la 100%. Pentru mine e util când ajung la birou, că de multe ori telefonul e pe moarte, uit să-l pun la încărcat și-mi amintesc abia când trebuie să plec la o întâlnire.

6. Ejector by BitBar – BitBar e o aplicație care-ți dă ocazia să adaugi tot felul de butoane în bara ta de meniu. Partea faină e că e gratis, atât aplicația, cât și codul ei, iar tot felul de programatori se oferă voluntar ca să creeze diverse butoane pe care să le poată adăuga oricine în bara de meniu de pe MacBook. Ai pe site o listă întreagă cu butoane și aplicații pe care le poți testa. Eu am instalat Ejector, care mă ajută să dau Eject mai ușor stick-urilor, HDD-ului extern sau altor tipuri de drive-uri pe care le conectez sau deschid. Să te uiți și pe celelalte module BitBar, că sigur vei găsi ceva care-ți va ușura puțin munca.

7. InsomniaX – asemănător Caffeine, dar puțin mai complex. Eu îl folosesc atunci când mă uit la un film și-l proiectez pe televizor. Din InsomniaX dezactivez acel „Lid Sleep”, astfel încât pot să mă uit la filmul de pe televizor cu ecranul laptopului lăsat în jos.

Cam asta folosesc eu. Dacă ai și tu recomandări, te rog să-mi spui. Iar dacă ai întrebări legate de cum se instalează vreun program dintre cele menționate de mine, te ajut cu plăcere.

Tags:

4 Comments

  1. Stefan 2 august 2016
    • Cristian Florea 2 august 2016
  2. Gabriel 2 august 2016
    • Cristian Florea 2 august 2016

Leave a Reply