macOS 10.15.5 îți spune dacă bateria MacBook-ului tău e în stare bună sau nu

După ce săptămâna trecută au lansat iOS 13.5, cei de la Apple au pregătit un update și pentru MacBook-uri. Update-ul vine cu numărul 10.15.5 și are o funcție cel puțin interesantă, numită Battery Health.

Când am citit despre faptul că în macOS vom avea un Battery Health, m-am gândit că va fi unul asemănător cu cel de pe iPhone, în care afli care e sănătatea bateriei tale în procente. Ei bine, nu suntem chiar atât de departe cu această funcție, dar ne ajută să știm, în linii mari, dacă sănătatea bateriei laptopului nostru este bună sau nu.

Ca să vezi acest lucru, e de-ajuns să actualizezi MacBook-ul la cel mai recent sistem de operare, mergând la System Preferences – Software Update.

După ce ai actualizat sistemul de operare, mergi din nou la System Preferences, apoi click pe Energy Saver (acel buton ca un bec 💡). În partea de jos o să-ți apară acum și butonul Battery Health, iar dacă dai click pe el o să afli condiția bateriei tale. La mine funcționează totul în parametri normali:

macOS 10.15.5 îți spune dacă bateria MacBook-ului tău e în stare bună sau nu

După cum vezi, acolo apare și o bifă în dreptul lui „Battery health management”. Acel lucru face ca sistemul de operare să-și dea seama în timp cum folosești laptopul și să nu mai streseze atât de mult bateria când nu este nevoie.

Stresul bateriei vine de la încărcări ale bateriei peste 80% sau 90% sau de la faptul că bateria se încălzește uneori la încărcare, iar dacă sistemul de operare își dă seama cam cum folosești tu laptopul și cum se încălzește bateria, o să observi că vor fi situații în care vei ține laptopul la încărcat, iar el se va încărca foarte greu când trece de 80%, pentru că va încerca să protejeze bateria în timp.

Așadar, ai două opțiuni când vine vorba de acea bifă:

  1. O lași activă și, dacă ai nevoie ca bateria laptopului să te țină mult în anumite zile, s-ar putea să n-o ai încărcată destul, dar pe termen lung bateria va fi mai sănătoasă.
  2. O ții inactivă și laptopul se va încărca așa cum o făcea până acum, iar asta îți oferă performanță maximă a bateriei mereu, dar pe termen lung s-ar putea degrada.

Ce cred eu

Sunt la al doilea MacBook personal, iar în casă avem deja 3. Pe primul l-am folosit timp de 3 ani fără niciun fel de opțiune de Battery Health, iar bateria încă funcționa ok după acei 3 ani. Adică reușeam să fac doar browsing timp de 6 ore fără niciun fel de problemă.

Laptopurile sunt un consumabil și, pe măsură ce evoluează tehnologia, suntem motivați (sau nevoiți?) să le schimbăm din ce în ce mai des. Nu prea ne mai luăm laptopuri pe care să le ținem 10 ani, ci după vreo 3 – 4 ani ne cam facem un upgrade.

La MacBook-uri, de obicei, după 3 – 4 ani de folosire obișnuită bateria încă funcționează ok, deci nu prea ai de ce să-ți faci griji că, în timp, se va degrada bateria și că nu va mai ține mai mult de 5 minute (așa cum văd pe la prieteni care au laptopuri cu Windows).

Dar îți recomand să-ți analizezi modul de lucru și să decizi dacă lași opțiunea activă sau nu în funcție de felul în care îți organizezi tu activitatea. Dacă de obicei lucrezi doar de la birou, ar putea fi o idee bună s-o ai activă. Dacă mai lucrezi și de pe teren și ai nevoie de portabilitate și durată lungă de funcționare între încărcări, cred că mai bine o ții debifată. 😁

Mai multe detalii despre această funcție nouă găsești aici.

Vezi și: 10 trucuri pentru MacBook pe care probabil nu le știai

Tags:

Leave a Reply