Cei mai buni promotori ai brand-ului tău sunt prietenii

friends

Ai vreun prieten care face muzică? Sau unul care a scris o carte? Cum te simţi când intri în contact cu arta pe care o produc ei?

Eu, spre exemplu, apreciez într-un fel muzica lui Make şi a celor de la byron şi în cu totul alt fel restul muzicii pe care o ascult. Cineva spunea că brand-ul (fie el personal sau nu) nu este un logo sau un nume, ci suma tuturor experienţelor pe care le-ai avut tu cu el.

Brand-urile din spatele lui Marius şi a trupei byron au adunat extrem de multe experienţe faine pentru mine, de-aia le analizez muzica din alte puncte de vedere (involuntar fac asta, bineînţeles). În plus, se întămplă să ştiu şi o parte din munca din spatele creaţiei unei piese sau a unui album, iar lucrurile astea n-au cum să nu te facă să apreciezi şi mai mult ce fac ei.

Aşa se întâmplă şi la cărţi. Am citit pe nerăsuflate cartea lui Ariel, iar aşa-zisul review pe care am vrut să-l fac a ieşit plin de subiectivism. Dar un subiectivism datorat faptului că-l ştiam pe Ariel dinainte, nu faptului că am trecut informaţia prin filtrul personal şi am perceput într-un anumit fel ce-am citit. Probabil dacă mi-ar fi arătat un necunoscut textul cărţii şi m-ar fi rugat să-mi dau cu părerea, reacţiile ar fi fost altele (tot de bine, dar nu cu atât de mult entuziasm).

Ei au reuşit să-mi câştige mie prietenia într-o oarecare măsură, iar asta mă determină să le promovez creaţiile cu fiecare ocazie care mi se iveşte. Nu mă plătesc să fac asta şi nu m-au rugat niciodată s-o fac, dar aşa mi se pare mie normal.

Uitându-mă la cum reacţionez eu, mi se mai confirmă încă o dată că prietenii sau amicii sunt cei care îţi pot promova brand-ul sau serviciile cum nimeni n-o poate face. Ei fac acest lucru necondiţionat. Cu apreciere şi respect faţă de tine şi de efortul depus, la care se adaugă şi experienţele plăcute pe care le aveţi împreună.

Concluzia ar fi că atunci când creezi ceva, cu cât ai mai mulţi prieteni, cu atât e mai bine. De-aia îmi place mie să cunosc bloggeri noi şi de prin toate colţurile ţării (de-aia am şi organizat primul blogmeet din Focşani), pentru că exista posibilitatea ca printre toţi noii cunoscuţi să-mi fac şi câţiva prieteni, iar din prieteniile astea avantaje avem cu toţii.

Leave a Reply