Cum să scrii ușor cu diacritice pe iPhone

Eu fac parte din categoria ălora care scriu mereu cu diacritice. Așa m-am obișnuit, așa mi se pare normal și e greu să mă întorc la scrisul fără diacritice pe iPhone sau pe laptop. Adică mi-e peste mână să fac asta și nu-mi place cum se văd textele fără diacritice. 😁

Ei bine, când vine vorba de scrisul de pe telefon, iPhone-ul nu e cel mai friendly device pentru diacritice. Dacă vrei să scrii cu diacritice folosind tastatura de la iPhone, fiecare diacritică înseamnă un pas în plus: să ții apăsat pe tasta „a” ca să-ți apară „ă” și „â”, să ții apăsat pe „i” ca să-ți apară „î” și așa mai departe.

Doar că există un truc. Folosesc de mai bine de 3 ani o aplicație numită Swiftkey (click aici ca s-o descarci pentru iPhone și click aici ca s-o descarci pentru Android). Swiftkey nu numai că ușurează procesul de scriere, ajutându-te să scrii cuvintele dând swype pe ecran, fără să stai să dai click pe fiecare literă, dar îți și recomandă cuvinte pe baza celor pe care le folosești de obicei.

Adică se uită la ce scrii tu, iar în timp își dă seama ce cuvinte folosești și ajungi ca la un moment dat să nu mai scrii mare lucru, ci doar să dai click pe cuvintele folosite anterior ca să compui fraza de care ai nevoie. Și este, din punctul meu de vedere, cea mai bună metodă de a scrie cu diacritice pe iPhone.

Mai mult, au integrat recent și posibilitatea de a introduce GIF-uri în texte sau stickere, adică ai acces direct din tastatură la o bază de date fotografii și emoticoane, iar asta ar putea să-ți ușureze activitatea de pe rețelele sociale.

Gata, acum nu mai ai nicio scuză pentru care nu scrii cu diacritice de pe iPhone. 😁

Tags:

9 Comments

 1. Dan 18 aprilie 2019
  • Cristian Florea 18 aprilie 2019
 2. Felix 15 aprilie 2020
  • Cristian Florea 16 aprilie 2020
 3. Nastasia 25 noiembrie 2020
 4. Irina McBain 7 ianuarie 2021
 5. Madalin 25 august 2021
 6. Beatrice 12 iulie 2022
  • Cristian Florea 15 iulie 2022

Leave a Reply